Nebývalá dominance evropských hráčů. Titul ale znovu bere Američan

PGA TOUR
Nebývalá dominance evropských hráčů. Titul ale znovu bere Američan

Popáté v řadě bere na U.S. Open titul domácí hráč, tentokrát Gary Woodland. Vůbec poprvé od roku 2006, kdy triumfoval Geoff Ogilvy, má ovšem Evropa v TOP 20 navrch. 


Od roku 2006 triumfovalo na U.S. Open šest amerických golfistů, z toho Brooks Koepka dvakrát. Čtyřikrát se radovali Evropané (Graeme McDowell, Rory McIlroy, Justin Rose, Martin Kaymer) a další tři tituly putovaly do rukou Geoffa Ogilvyho, Angela Cabrery a Lucase Glovera.

O poznání zajímavější je ale rozložení sil v TOP 20. Právě v roce 2006 měla naposledy Evropa v nejlepší dvacítce více hráčů než Spojené státy americké. Konkrétně šlo o poměr 8:6.

Od té chvíle ale dominovali Američané. Pouze dvakrát od té chvíle se stalo, že by Američané neměli v TOP 20 alespoň deset hráčů. Konkrétně v roce 2011 při triumfu Roryho McIlroye (9 golfistů) a v roce 2013, kdy slavil Justin Rose (8 golfistů). Největší dominance poté byla před dvěma lety.

V TOP 20 tehdy bylo patnáct hráčů z USA a jen tři hráči z Evropy. Letos ale nastal zlom. 

Popáté v řadě sice triumfoval americký hráč, převahu ale měli Evropané. Mezi nejlepší dvacítku se vmísilo sedm hráčů z USA, jeden Jihoafričan, jeden Australan, jeden Jihokorejec a 10 Evropanů!

Skvělý turnaj odehrál Justin Rose, v posledním kole ale selhal a nakonec je tak dělený třetí společně se Španělem Jonem Rahmem. Na dělené deváté pozici jsou Henrik Stenson ze Švédska a Rory McIlroy ze Severního Irska.

Dělenou dvanáctou příčku slaví tehdejší amatérský golfista Viktor Hovland z Norska a anglické trio Matt Wallace - Danny Willett - Matt Fitzpatrick. Na šestnácté pozici poté jsou Graeme McDowell ze Severního Irska a Ital Francesco Molinari, jenž mohl po prvních jamkách závěrečného kola rozhodně pomýšlet na lepší výsledek. 

A aby toho nebylo málo, dělenou 21. příčku pro sebe získali další dva Angličané, Tyrrell Hatton a Paul Casey. Skvěle hrál i Shane Lowry a parádní finále vyneslo na dělené 32. místo i Švéda Marcuse Kinhulta. U.S. Open tak znovu patří americkému hráči, Evropané ale poprvé po třinácti letech svého hlavního soka porazili.