Nenápadný Woodland a bijec Koepka

PGA TOUR
Nenápadný Woodland a bijec Koepka

Kdo je vlastně Gary Woodland, který si letos z US Open na Pebble Beach odváží svůj první major titul? Nutno říct, že tento pětatřicetiletý hráč zrovna nepatří k výrazným, snadno zapamatovatelným golfistům současnosti.


Woodland vyhrál na PGA Tour ve své kariéře čtyři turnaje, úspěch na letošním US Open je jeho největším kariérním triumfem. Loni byl na PGA Championship šestý, jinak se mu na majorech příliš nedařilo. Profesionálem se stal v roce 2007, celkem byl 38x v TOP 10, ve FedExCupu byl nejlépe sedmnáctý. Za svou dráhu si zatím vydělal slušných 25 miliónů dolarů. Je to hráč té nejvyšší třídy, ale v ní patří k „standardním“.

Woodland a jeho výhra mi trochu připomněly rok 2009, kdy Stewart Cink porazil v úžasném souboji na britském The Open legendu Toma Watsona, kterému tehdy bylo již 59 let. Zatímco Watsonův titul by se zlatým písmem zapsal do dějin golfu, byl by vůbec nejstarším vítězem majoru, Cinkova výhra je pro golfovou historii „běžná“; už nyní je jen statistickým záznamem. Cink je přitom stejným typem hráče jako o jedenáct let mladší Woodland. „Standardní“ špička, celkem šest výher na PGA Tour, 38 vyhraných miliónů dolarů, 98x v TOP 10.

Koho to obral Woodland v tomto souboji? Druhého v pořadí Brookse Koepku, který, kdyby vyhrál, by se rovněž zapsal do historie. Jako hráč, kterému se jako jedinému v novodobé éře podařilo třikrát po sobě vyhrát US Open.  Pouze skotský hráč Willie Anderson vyhrál v letech 1903-1905 US Open třikrát po sobě (turnaj se hraje od roku 1895).

Brooks Koepka je hráč jiné výkonnostní třídy než Woodland. Je dnes na absolutní špičce (číslo 1 ve světovém žebříčku) a jeho druhé místo na Pebble Beach jen dokazuje, jak mohutnou formu tento hráč má. Za uplynulé dva roky posbíral čtyři major tituly, což je počet, který z má z mladších, post-woodských hráčů jenom Rory McIlroy. Mnohem starší Phil Mickelson v roce 2013 vyhrál svůj pátý major (na The Open), Woods letos svůj patnáctý (v Augustě).

Koepka je určitě sympatický svou vnitřní pevností, sportovní odvahou a schopností hrát odvážně. Je to hráč velkých turnajů; sám přiznává, že když hraje majory, je namotivovaný a jde mu to lépe. Méně sympatií si získává v poslední době tím, jak si stěžuje na média. Před začátkem US Open si zase trochu fňuknul, jak mu média nevěnovala dostatečnou pozornost, jak ho nenasadili coby předchozího vítěze do televizních spotů atd.

Koepka je ryzí americký sportsman - vypracovaný, síla a sebevědomí z něj jen čiší. Je mu teprve 29 let, má před sebou několik let vrcholné formy, může být dlouhodobou světovou golfovou jedničkou. Nicméně je i stejně výjimečnou osobností? Je originální natolik, že by golfu udělal stejně velkou „propagační“ službu jako Woods nebo Mickelson? To jsou hráči a zároveň lidé, kteří mají velké charisma. To zatím u Koepky nevidím. Lze v této souvislosti vzpomenout například tenistu Jima Couriera, někdejší světovou jedničku a vítěze čtyř grandslamových titulů. To byl také ryzí americký „bijec“. Ale nakonec byl zastíněn poněkud originálnějším Pete Samprasem a neopakovatelným Andre Agassim.

Nicméně ve sportu se počítají hlavně výsledky. V současnosti je Koepka asi jediným hráčem, u něhož si dokážu představit, že získá 6 major titulů (možná i více) a zařadí se tak do skupiny pouhých 13 hračů golfového historie, kterým se to kdy podařilo. K tomu netřeba nic dalšího dodávat.