MASTERS? Víc než splněný sen

MASTERS? Víc než splněný sen

ZAHRÁT SI NA PROSLULÉM MASTERS na ještě proslulejším hřišti Augusta National je nejspíš snem každého, kdo kdy vzal do ruky golfovou hůl a odpálil nějakou tu ránu. Ne každému se takový sen splní. Spíš platí, že jen několika málo vyvoleným. Pro normální smrtelníky ale není nijak snadné ani dostat se za brány Augusty National. Pro každého, komu se to povede, je to jedinečný, i když mnoha striktními zákazy „ořezaný“ zážitek. Ostatně potvrzuje to i DOMINIK BROULÍK, který se s kamerou v ruce snažil při letošním ročníku Masters zachytit pro pořad Golf Time co nejvíc z oné výjimečné atmosféry. A měl i to potřebné štěstí, že na něm po čtrnácti letech triumfoval popáté ve své unikátní kariéře Tiger Woods.


PRO KAŽDÉHO JE ÚČAST NA MASTERS VELKÝ SEN. BYLO TO TAK I PRO VÁS? Pro mě to bylo víc než jen splněný sen. Šlo o vrchol toho, čemu se věnuji, a to je pořad o golfu. Začínal jsem jako čistě televizní režisér a ke golfu se dostal až poté, co jsem vytvořil koncept televizního magazínu. V tu chvíli mi samozřejmě problesklo hlavou, že by jednou bylo skvělé podívat se i na Masters, na – z mého pohledu – největší turnaj na světě. Samozřejmě to v určitém směru splněný sen byl, ale nenosil jsem ho v hlavě odjakživa. V minulosti jsem vlastně ani netušil, že něco takového existuje. Teď si ale myslím, že jsme vrcholu v rámci pořadů o golfu dosáhli, v Česku určitě.


JAK SLOŽITÉ JE SE NA TAKOVÝ TURNAJ DOSTAT, ZÍSKAT AKREDITACI A V AUGUSTĚ NATÁČET? Přiznávám, že moje zásluha není až tak velká. Měl jsem ale velkou podporu České televize. Jediná ČT má totiž práva na akreditaci na Masters vzhledem k tomu, že na turnaj vlastní vysílací práva. Akreditovat ale mohla jen dva lidi. To, že jsem získal akreditaci, beru jako největší kariérní uznání, protože když jsem jako 22letý externista poprvé do televize nakoukl s tím, že budu dělat pořad o golfu, nedůvěra doslova visela ve vzduchu. Po roce a po odvysílání prvních dvaceti epizod v rámci pořadu Golf Time jsme se ale sešli s vedením a sklidil jsem pochvalu. Takže padlo rozhodnutí, že se bude pokračovat, a s tím přišel i nápad, že letos by mohl někdo poprvé letět i na Masters. Nakonec jsem tam odjel sám. A rozhodně jsem tvořil nejmenší televizní štáb v celé Augustě.


MĚL JSTE PŘEDSTAVU, CO VÁS V AUGUSTĚ ČEKÁ? MĚL JSTE PŘIPRAVENÝ NĚJAKÝ SCÉNÁŘ? Upřímně se přiznám, že co se týče golfových znalostí, byl můj golfový background nulový. Proto jsem se obrátil na zkušené novináře, hodně jsem spolupracoval s magazínem Golf Digest a jeho šéfredaktorem, a odtud čerpal pomoc a informace. Většinu know-how o tom, co se v golfu děje, jsem čerpal právě z Golf Digest. Díky tomu jsem dal dohromady koncept toho, co budu natáčet a že to bude rozdělené do několika epizod. Problémem takového natáčení je ale to, že dopředu netušíte, jak turnaj dopadne, jak se bude vyvíjet ani kdo ho vyhraje, takže se scénář v průběhu turnaje neustále mění. To platí pro všechny turnaje obecně, ale podmínky na Masters jsou natolik specifické a náročné, že se v průběhu turnaje měnilo úplně všechno. Nic podobného jsem předtím nikdy nezažil. Všechno bylo jinak.


CO VŠECHNO BYLO JINAK? V podstatě úplně všechno. Kdyby mi mohl někdo z novinářů, který už tam byl, poradit, hodně by mi tím pomohl, neskutečně by mi ulehčil práci. Točil jsem české Masters loni na Albatrossu a pár dalších turnajů u nás a předpokládal, že to nebude až o tolik jiné. Ale bylo to něco úplně jiného. Pro novináře i pro diváky.


V ČEM BYL TEN NEJVĚTŠÍ ROZDÍL? Jen o jednom či dvou rozdílech se mluvit nedá. Turnaj je naprosto jiný v množství obsahu, který se na něm vytváří. Platí to i pro množství lidí a diváků. Pohybovat se s kamerou mezi tolika lidmi jen tak nelze. Přijel jsem se seznamem toho, co bych potřeboval a chtěl natočit, ale ve své podstatě jsem ten seznam mohl hned na začátku roztrhat a zahodit a začít znovu od nuly. Už jen příjezd k areálu a poté zaparkování auta jsou neskutečným procesem. Předem dostanete pokyny, co a jak musíte udělat a kam jet. Každý vjezd střeží obrovské množství šerifů, často se psy, kteří vám vše očichají, než vás pustí o krok dál. Proslulá Magnolia Lane je samozřejmě jen pro hráče a nejvýznamnější osobnosti. Tam se nemáte vůbec šanci dostat ani tam zastavit, vlastně ani zpomalit. Všechna opatření navíc budí obrovský respekt…

 

CELÝ ROZHOVOR naleznete v červnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 6. června 2019.