V úterý startuje golfové ME družstev, ve hře budou čtyři české týmy

V úterý startuje golfové ME družstev, ve hře budou čtyři české týmy

Čtyři české reprezentační týmy budou ve čtyřech odlišných destinacích bojovat ve dnech 9. – 13. července na mistrovství Evropy družstev. Ve všech čtyřech případech je cílem postup do elitní osmičlenné skupiny, která bude bojovat o medaile. V případě ženského a mužského týmu by to byl historicky nejlepší výsledek, dorostenky obhajují čtvrté a dorostenci šesté místo.


ME muži,  Ljunghusen Golf Club, Švédsko

Tým mužů odcestoval s cílem navázat na poslední dvě povedená vystoupení v Rakousku (2017–11. místo) a Německu (2018–12. místo). Velkou výzvou je bezesporu premiérový postup do prvního výkonnostního koše mezi osm nejlepších týmů v Evropě.

„Pro úspěch mezi 16 nejlepšími týmy v Evropě a setrvání ve vybrané společnosti je nutná především vyrovnanost hráčů. Mezi favority patří nejlepší týmy posledních několika let – Španělsko, Anglie, Finsko, Dánsko či Itálie. Čeští hráči však mohou a hlavně chtějí být černým koněm turnaje,“ uvedl kapitán týmu a sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar.

Nominace: Šimon Zach, Jiří Zuska, Matyáš Zapletal, Jakub Bareš, Petr Janík a Kryštof Strýček. Trenérem je David Carter.

ME ženy, Is Molas Golf Resort, Itálie (Sardínie)

Tým žen se začal pravidelně účastnit evropských týmových šampionátů až v roce 2016. Nejlepší umístění zaznamenal v letech 2017 a 2018, kdy shodně obsadil dvanácté místo. Pro letošní rok je tak cíl zcela jasný: Umístit se po dvoukolové kvalifikaci na rány mezi nejlepšími osmi.

„Nálada v týmu je dobrá, odhodlání udělat dobrý výsledek vysoké. Hráčky, které spolu s drobnými obměnami působí již od dorosteneckých let, mají velkou šanci udělat na Sardinii historický úspěch,“ je přesvědčen kapitán týmu Petr Šavrda.

Nominace: Sára Kousková, Marie Luňáčková, Kristýna Frýdlová, Jana Melichová, Tereza Melecká a Františka Luňáčková. Trenérem týmu je Petr Němeček.

ME dívek do 18 let, Parador El Saler (Španělsko)

Nejlepší si z českých družstev před rokem vedly dorostenky, které přivezly čtvrté místo. Všechny týmy letos ale procházejí obměnou, a tak výkonnost se může značně přelévat. Favoritkami by měly být Italky, Španělky a Švédky, ale i Češky by rády znovu bojovaly o finálovou skupinu, i když také ony budou oslabeny o některé opory.

Nominace: Gabriela Roberta Vítů, Patricie Macková, Tereza Chlostová, Agáta Vahalová, Lenka Nebeská, Denisa Vodičková. Trenérem je Staffan Johansson, který absolvuje již 30. evropský šampionát své bohaté kariéry. Kapitánem bude znovu Milan Mojžíš.



ME chlapců do 18 let, Golf de Chantilly (Francie)

Před rokem chlapecká parta vybojovala šesté místo z domácího šampionátu na Kaskádě, letos by obdobně složen tým rád pokukoval také hodně vysoko. „Ovšem poměrně členité hřiště s nevyzpytatelnými roughy může letos především při hře jamky přinést řadu zvratů a překvapení. Okruh favoritů tak může být poměrně široký, kvalifikace na rány hodně naznačí,“ domnívá se kapitán družstva Svatopluk Býma.

Nominace: Petr Hrubý, Filip Ráža, Adam Balatka, Hynek Groh, Filip Jakubčík a Václav Tichý. Trenérem je Marek Nový.

 

Kontakt pro média
Petr Halaburda
Media manažer ČGF
tel: +420 602 216 642
e-mail: petr.halaburda@cgf.cz