Vedro útočí. Jak přežít?

Vedro útočí. Jak přežít?

NEPŘIPADÁTE SI TAKÉ JAKO ŠÍLENCI, když se v předpovědi počasí na víkend objeví čísla jako 37 nebo 42 (ne, to opravdu není předpověď vašeho výsledku na prvních devíti jamkách) a vy plánujete vyrazit na golf? Doporučení je zůstat ve stínu, neprovozovat žádné fyzicky náročné aktivity, na slunci pobývat nejdéle 20 minut, bio je na trojce a UV index přesahuje stupeň 9. Jenže ta vidina dvou dnů strávených na hřišti je tak neodolatelná. Co k tomu dodat? Jsme blázni, kterým ani tropické teploty v cestě na golf nezabrání. Nezbývá tedy než se vybavit smyslem pro humor, dostatkem nápojů, opalovacího krému s ochranným faktorem 50+, po hřišti se ploužit co možná nejpomaleji a pod deštníkem nebo – pokud na hřišti jsou – stínem stromů a věřit, že nás v tom vedru někde na 17. jamce neklepne, neuženeme si úpal, nebo úžeh a na konci turnaje vyhlásí vítězem a odmění každého, kdo přežil. Jenže, všichni nejsme stejní, bohužel.


P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

DÁMSKÝ GOLF
HOUSTONE, MÁME PROBLÉM

BÝVALÝ TRENÉR TIGERA WOODSE Hank Haney nedávno v rozhlasovém rozhovoru pobavil posluchače na účet vrcholového ženského golfu. Mimo jiné se strefoval do toho, jak je těžké od sebe rozeznat asijské hráčky. Schytal to pěkně, v pořadu se už neobjeví a musel se hluboce omlouvat. Věcně však měl pravdu. Ženský golf za tím mužským pokulhává. Lze s tím něco dělat, lze to změnit? Zamyslíme se i nad tím, jak obtížná byla cesta žen světem sportu a proč se jim v některých disciplínách daří a získávají diváky, zatímco v jiných to mají těžší.

S ANDREJEM HALADOU

 

SO YEON RYU
ŽIJE PŘECE JEN JEDNOU

SEZNAM VŠECH ÚSPĚCHŮ, KTERÝCH UŽ SO YEON RYU DOSÁHLA, BY BYL PĚKNĚ DLOUHÝ. Tahle 28letá dívka z Jižní Koreje se stala světovou jedničkou a na LPGA Tour si od roku 2012 vydělala přes 10 milionů dolarů. Na svém kontě má šest titulů, z toho dva z turnajů kategorie major, stala se nováčkem roku 2012 a nejlepší hráčkou roku 2017. Dostat se do blízkosti takto úspěšného sportovce není jednoduché, ale povídat si s ní je pak o to snadnější. Konverzace běží jako po drátkách a prozradí vám vše. Třeba to, jak sbírala odvahu při stolování, hledala podobnosti ve dvou kulturách nebo se v Americe učila jinému smyslu pro humor. Je hráčkou, která říká, že golf pro ni neznamená všechno, a myslí to smrtelně vážně.

S KEELY LEVINS

 

THE OPEN
DRUHÁ ŠANCE PRO SEVERNÍ IRSKO

KDYŽ PŘIJÍŽDÍTE K ROYAL PORTRUSH po pobřežní silnici A2, zvané Antrim Coast Road, celý resort vám připadá jako golfová idylka říznutá „Hrou o trůny“. Zřícenina hradu Dunluce Castle – je doložený už v 16. století a ve Hře o trůny si zahrál sídlo Greyjoyů – shlíží z útesů Whiterocks na pobřežní městečko, které bylo turistickým letoviskem už v dobách, kdy se sem ani nedalo dostat autem. Mezi mysem a hradem se rozkládají duny, které se vzdouvají jako rozbouřené moře. Tato lokalita je natolik přirozeným prostředím pro golf, že ho tady místní hráli už v osmdesátých letech 19. století. Nádherné staré hřiště dostalo jméno po hradu Dunluce a tak jako on v posledních letech překypuje novou silou a životem, rozkládá se tu hrdě a zpupně, kráska a zvíře zároveň, nahání hrůzu a zároveň láká. A tak jako u hradu i u hřiště vám připadá, že skoro přepadává do moře. Hrad v původní podobě až do dnešních dnů nepřežil. Hřiště naštěstí ano.

S MIKEM STACHUROU

 

MIKE BENDER
POSUŇTE TO O STUPEŇ VÝŠ

SPOUSTA GOLFISTŮ se občas na docela dlouhou dobu zasekne na stejném handicapu. Skoro to svádí k tomu, začít jim říkat číslem, a ne jménem. „Hele, patnáctko, jak se vůbec daří rodině?“ I přesto, že se může jednat o měsíce (možná i roky), co hrajete stále stejná čísla, pokusím se vás ušetřit přednášky o nedostatku tréninku. Místo toho vám nabídnu levnější řešení, jak posunout svůj golf o stupínek výš. Moje dlouhodobé studie amatérských a profesionálních hráčů dokázaly identifikovat několik návyků a dovedností, které by i vám mohly pomoci k jednocifernému handicapu. A nebudete k tomu potřebovat ani doporučení Malcolma Gladwella o 10 000 hodinách tréninku k tomu, aby se z vás jednou – možná – stali opravdoví mistři.

S RONEM KASPRISKEM

 

PHIL MICKELSON
GENIÁLNÍ NESTÁRNOUCÍ ŠVIH

BĚHEM CELÉ PHILOVY profesionální kariéry, která trvá už 28 let, si švihoví guru, milovníci statistik i amatérští psychologové lámou hlavu nad tím, v čem tkví genialita jeho hry. A moc se jim to nedaří. Paleo dieta, lekce bojových umění a skvělá krátká hra prostě nemůžou vysvětlit všechno – skládanka jeho úspěchu má těch dílků zjevně mnohem víc. Mickelson má na kontě 44 vyhraných turnajů na PGA Tour (z toho pět majorů) a 16. června mu bylo už 49 let, ale i dnes občas hraje tak dobře jako na vrcholu kariéry. Když v únoru vyhrál na AT&T Pebble Beach Pro-Am, najednou už to nebyla jen dosud hrající legenda profesionální scény, ale opět jeden ze žhavých kandidátů na nejprestižnější tituly. Stal se vzorem golfové dlouhověkosti. V souvislosti s Philem jsme si zvykli klást otázku: „Co udělá příště?“ Nemáme při tom ale na mysli jen jeho taškařice mimo hřiště, ale i to, co velkého zvládne na hřišti.

S GUYEM YOCOMEM

 

SLUGGER WHITE
POSUŇTE TO O STUPEŇ VÝŠ

KDYŽ MĚ ZAVOLAJÍ k posouzení nějaké situace, snažím se mít odstup, brát to nezúčastněně. Golfový míček přece nemá tvář, že? Někdy si ale nemůžete pomoct a je vám hráče líto. Na turnaji v Las Vegas v roce 2005 začínal Kevin Stadler třetí kolo v popředí leaderboardu. Blížil se konec sezony a jemu hrozilo, že přijde o kartu. Zoufale potřeboval dobrý výsledek. Na první jamce jsem seděl za greenem, když za mnou Kevin přišel a ukazoval mi jednu svoji sand wedge, která byla očividně ohnutá. Neodpovídala pravidlům. Kevin netušil, jak se to stalo – možná když se rozcvičoval –, ale začal kolo s holí v takovém stavu a nebyla jiná možnost než ho diskvalifikovat. Kevin se rozplakal a já měl slzy v očích taky. Hrozilo mu, že přijde o živobytí. Tehdy jsem asi poprvé ve své kariéře řekl: „Mrzí mě to.“

 

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

PŘEDSTAVUJEME

COSTA NAVARINO
Když vyslovíte spojení Řecko a golf, sklidíte obvykle posměšné poznámky. Ale ono to jde, a více než dobře

KDE BYSTE SI MĚLI ZAHRÁT
Hřiště, která byste při Severního Irska neměli rozhodně vynechat
S MIKEM STACHUROU

PAR 5 NA 4 RÁNY
Dejte i sami sobě šanci zahrát birdie na těch nejdelších jamkách
S DEANEM REINMUTHEM

TROCHA HISTORIE
To nejlepší na konec. The Open, nejstarší turnaj na světě je po dlouhých 48 letech posledním majorem letošní sezony
S DANIELEM TRHONĚM

HRAJTE CO NEJLÉPE

JDE VÁM O VŠECHNO?
Přestaňte se bát a zkuste mou ránu jistoty
S LYDIÍ KO

SPRÁVNÁ RÁNA
Přestaňte s tím hrabáním! Prodlužte si pravou ruku a najděte už ten sweet spot
S BUTCHEM HARMONEM

ALBATROSS Č. 18
Tváří se nevinně, ale zdaleka to tak není
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

POHLED Z VRCHOLU
Dostat se tam je tak snadné, ale co pak dál?
S FRANCESCEM MOLINARIM

KRÁTKÉ PUTTY, CO BOLÍ
Putt ze dvou metrů rozhodně není žádné gimme, ale fakt je, že neproměnit ho z téhle
vzdálenosti zabolí
S JAMIE LOVEMARKEM

GOLFOVÝ ŽIVOT

TOUR PRO V UTAJENÍ
Sportovní masér je k nezaplacení, a to doslova a do dolaru
S MAXEM ADLEREM

AMERICKÝ DENÍČEK IV
Letí to, za velkou louží jsem už prožila půl roku a nacestovala tisíce mil
S KLÁROU SPILKOVOU

CADDIE NETWORK
Kdo vlastně jsme? Co děláme? Co všechno naše profese obnáší? To vše se dozvíte díky naší vlastní platformě
S BASILEM DALBERTEM

PAVEL SUCHÁNEK
V životě jsem nikdy ničeho nelitoval a ani nikdy litovat nechci

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ
Srdeční záležitost, ale nejen pro místní rodáky
S FILIPEM MRŮZKEM

RED OAK
Nové hřiště kousek od Nitry, kam se v létě vyplatí zajet

KOMENTÁŘ
Muž a ženy na golfu. Tři naráz, co mě na tom baví a co mě na čistě pánském golfu nebaví

TOTÁLNÍ VÝPRODEJ
Jak se stát pravým golfovým hipsterem

A mnohem více na 116 STRÁNKÁCH prázdninového letošního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 11. července 2019

© 2019 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena