6. ročník WGM Czech Open: triumf Cafourka i hole-in-one na šestce

6. ročník WGM Czech Open: triumf Cafourka i hole-in-one na šestce

Po šesti letech snažení jsem konečně dobyl berounskou tvrz, s úlevou komentoval Jan Cafourek své vítězství v 6. ročníku WGM Czech Open na hřišti Beroun Golf Clubu. Český profesionál zvítězil s celkovým skóre -21 a zůstal tak jedinou ránu za rekordním výsledkem Filipa Mrůzka z loňského roku. Na druhé místo se vyšvihl Slovák Páleník, který zůstal pět ran za vítězem, a o třetí příčku se podělili Srb Mihailo Dimitrijevič a Vítek Novák se skóre -15. Novák se tak stal nejlepším amatérem a zároveň vytvořil nový rekord turnaje ve skóre amatéra. A také poprvé v historii turnaje na jamce č. 6 padla hole-in-one – postaral se o ní Slovinec Sebastijan Ajster.


Nebylo to v podání Cafourka žádné excelentní kolo, ale svůj náskok po třech kolech udržel s velkým přehledem a jistotou. Ve finálové rundě nasázel šest birdie, ale do jeho karty se vloudilo i jedno double bogey a dvě bogey. I tak ale na cestě za prvním vítězství na turnaji a vítěznou prémií 200 tisíc korun ani jednou nedovolil svým soupeřům, aby se mu přiblížili na dostřel.

„Nebylo to dneska ono, nebylo to kolo podle mých představ. Šel jsem do toho se stejnou strategií, jako v předchozích dnech, ale hlavně kolem greenů to dnes nebylo nic moc. Myslel jsem si, že jít do finálové rundy s takovým náskokem je příjemnější, ale možná je lepší dotahovat. Po třetím kole mi už všichni plácali po ramenou a gratulovali k výhře, ale nešlo to samo. Někdy jsem byl až zbytečně opatrný,“ prozradil český profesionál, který při svém startu na prvním ročníku turnaje ještě jako amatér obsadilo skvělé druhé místo.

Před rokem skončil pátý, letos už nenašel přemožitele. „Netajil jsem se tím, že jsem sem letos přijel turnaj vyhrát. A jsem rád, že se to povedlo. Na šestý pokus. Golf je hra, v níž hrajete sám se sebou proti hřišti. Se sebou jsem dneska prohrál, ale zbytek startovního pole jsem porazil,“ dodal Jan Cafourek, vítěz šestého ročníku turnaje.

Zatímco o jeho prvenství v podstatě nebylo pochyb, bitva se rozpoutala o zbývající příčky na pomyslných stupních vítězů. Na druhou příčku se nakonec protlačil Štefan Páleník, slovenský profesionál, který je ale učitelem matematiky a informatiky na ZŠ v Říčanech. A s výsledkem na své „letní prázdninové brigádě“ byl nadmíru spokojený.

„Jo, byla to úspěšná brigáda. V poli to dnes byl bezchybný golf. Možná jsem neproměnil tolik puttů, kolik bych si představoval, ale od začátku do konce kola to z mé strany byla klidná hra prakticky bez chyb. Jsem maximálně spokojený,“ zhodnotil Páleník své druhé místo a výdělek ve výši 70 tisíc korun.

O třetí příčku se podělili Srb Dimitrijevič a český amatér Vítek Novák, který ve finálové rundě zahrál čtyři rány pod par a celkově -15. „Hrál jsem i dnes velice slušný golf. Na první devítce nemám své hře co vytýkat. Celé kolo jsem odehrál bez jediného bogey, což je jen potvrzení toho, že hraju momentálně opravdu dobrý golf. Mojí největší chybou bylo třetí kolo, které jsem nezvládl mentálně. Nezareagoval jsem na počasí, na mokré greeny a nebyl to můj den. Ale i tak jsem se dostal hodně nízko pod par,“ konstatoval Vítek Novák, jehož 15 ran pod par je nejlepším výsledkem amatéra v historii turnaje.

Ostře sledovaná premiéra nejlepšího českého amatéra posledních let v roli profesionála Šimona Zacha skončila celkovým výsledkem -9 a děleným 17. místem. Ve finálové rundě zahrál čtyři rány pod par. „Rozhodně to dneska bylo mnohem lepší než v sobotu. Odehrál jsem dobrou rundu. Ve třech kolech jsem zahrál pod par, skóre -9 po čtyřech kolech je dobrý vstup mezi profesionály i slušný výsledek,“ ohlédl se za turnajem Šimon Zach.

Loňský obhájce vítězství Filip Mrůzek se nakonec protlačil do první desítky na dělené 9. – 15. Místo se skóre -11. A byl také očitým přímým svědkem premiérového esa na tříparové šestce, které zahrál Slovinec Ajster. Mrůzek od něj nebyl také daleko, hned po Slovinci poslal míček pouhých 20 centimetrů od jamky. Nákladní Tatru za hole-in-one si ale Slovinec neodvezl, protože o ní hráli jen amatéři v úvodních dvou kolech. „Pocit je to skvělý. I proto, že to bylo teprve druhé eso v mojí golfové kariéře,“ prozradil Ajster, který si jako pozornost pořadatelů odnesl roční členství v Beroun Golf Clubu.

Výsledky turnaje WGM Czech Open najdete na adrese: https://www.cgf.cz/cz/turnaje/turnaje-vyhledavani/turnaj/vysledkova-listina-kategorie?id=570049955&categoryId=570049973