Spilkové začíná boj o záchranu karty na LPGA Tour

Klára Spilková
Spilkové začíná boj o záchranu karty na LPGA Tour

Uteklo to jako voda. Tři čtvrtiny sezony jsou pryč a nejlepší česká golfistka Klára Spilková se nachází před dalším významným milníkem své kariéry. Bude bojovat o záchranu svého členství na nejprestižnějším světovém ženském profesionálním okruhu. Podaří se jí to?


Jak to aktuálně se Spilkovou vypadá

Nejprve si pojďme shrnout, kde se náchází sezona LPGA Tour a jaké je postavení Spilkové v ní. Americká série má již odehráno 24 turnajů, včetně všech pěti majorů. Do jejího konce pak ještě zbývá posledních 8 akcí.

Spilková měla možnost si zahrát se svojí členskou kategorií v této sezoně doposud 16 turnajů (včetně jednoho majoru KPMG Women's PGA Championship), nicméně pět z nich v poslední době bohužel musela kvůli zdravotním problémům vynechat. A minulý týden se navíc bohužel nevešla do startovního pole významného turnaje CP Women's Open v kanadském Ontariu, když byla týden před začátkem turnaje evidována jako třetí náhradnice.

Celkem tak naše dlouhodobá profesionální jednička zatím letos na LPGA Tour odehrála 11 turnajů a na třech z nich prošla cutem do finálových kol. Nejlepšího výsledku dosáhla děleným 32. místem na LOTTE Championship na Havaji.

Její letošní sezona se doposud odvíjela ve třech sériích. Nejprve zaplatila nováčkovskou daň v únoru na svých dvou úvodních turnajích v Austrálii a následně v březnu na dalších dvou již na americké půdě, když se ani v jednom případě neprokousala přes hranici cutu.

Následovala velice úspěšná řada třech amerických turnajů v rámci dubna a na začátku května, na nichž Spilková startovala vždy ve finálových kolech. V tuto chvíli se zdálo, že takto optimisticky to bude pokračovat dál.

Nicméně v další sérii turnajů na americké půdě po několikatýdenní přestávce přišly bohužel už jen nezdary. Na konci května a v červnu neprošla česká golfistka cutem čtyřikrát za sebou, přičemž na posledním z nich – výše zmiňovaném majoru – musela kvůli zdravotním obtížím odstoupit již po prvním kole. 

Suma sumárum, v dané chvíli můžeme Kláru Spilkovou nalézt na 149. místě v žebříčku 2019 LPGA Tour Official Money List, a to s celkovými získanými peněžními výhrami 22 617 USD.

Co Spilkovou dále čeká 

Poněkud problémem je, že Spilkové „docházejí“ turnaje, na které se může kvalifikovat se svojí členskou kategorií a na nichž by si mohla vylepšit své současné postavení v žebříčku. Ze zbývajících osmi turnajů letošní sezony amerického ženského okruhu se bude pravděpodobně moci zúčastnit pouze jen následujících tří.

Prvním z nich bude Cambia Portland Classic (29.8.-1.9.) v Oregonu. Poté na LPGA Tour nastane čtyřtýdení přestávka, v jejíž polovině se uskuteční týmová soutěž Solheim Cup. Ta se však Spilkové netýká.

Pak již budou zbývat pouze poslední dva běžné turnaje v sezoně – nejprve Indy Women in Tech Championship Driven by Group 1001 (26.-29.9.) v Indianě a nakonec Volunteers of America Classic (3.-6.10.) v Texasu.

Rok na LPGA Tour bude vrcholit čtyřmi turnaji na asijské půdě a finálovým CME Group Tour Championship na Floridě, avšak pouze pro velice úzkou skupinu nejlepších světových hráček. To už však velice pravděpodobně proběhne bez Kláry Spilkové, pokud naše hráčka na předchozích turnajích nevyčaruje nějaký zázračný výsledek na úplné špici leaderboardu.

Letošní karta Spilkové

Kvalifikace hráček do startovního pole standardních turnajů na LPGA Tour (kromě majorů a speciálních turnajů s omezeným počtem hráček) se řídí tzv. prioritním seznamem (LPGA Priority List). Zde mají hráčky – členky LPGA Tour přidělené kategorie na základě splnění specifikovaných výkonnostních kritérií a navíc jsou ještě seřazeny v rámci nich. Čím nižší kategorie a pořadí v rámci ní, tím větší šanci má daná hráčka zúčastnit se jednotlivých turnajů na tomto okruhu.

Spilková si na základě svého loňského postupu přes Q-Series vybojovala pro letošní sezonu kategorii 14 a v celkovém pořadí se nacházela na 129. místě prioritního seznamu. Letos premiérově měly hráčky v kategoriích 14 až 19 mít své pozice pro nasazení do turnajů jisté pouze pro část sezony. Zhruba po třetině turnajů sezony byly hráčky ze šesti výše uvedených kategorií, které získaly nějaké peněžní výhry, „smíchány“ (tzv. reshuffling) do vyšší společné kategorie 13 (před začátkem sezony prázdné) a v ní seřazeny podle jejich pořadí v aktuálním finančním žebříčku sezony.

Na základě totožného principu pak byla zhruba ve dvou třetinách sezony kategorie 13 doplněna z hráček s kategoriemi 14 až 19 a promíchána podle aktuálního postavení v žebříčku ještě jednou. Nyní se tak Spilková nachází na 158. místě prioritního seznamu (uvnitř „smíšené“ kategorie 13) a místo ve startovním poli zbývajících turnajů už nemá úplně jisté.

Na zbývajících třech amerických turnajích bude přitom startovní pole tvořeno obvyklým počtem 144 hráček.

Ve skutečnosti navíc pro hráčky se standardními členskými kategoriemi podle prioritního seznamu není na jednotlivých turnajích vyhrazeno všech 144 míst, ale méně. Do tohoto startovního pole se totiž musí vejít ještě golfistky s tzv. zvláštním vstupem (special entries). Jde o legendy ze síně slávy, sponzorské pozvánky, nejlepší hráčky z kvalifikace, hráčky umístěné v TOP 10 na předchozím turnaji a doposud nepříhlášené vítězky předchozích turnajů. Celkem se jedná o 11 míst, což znamená, že absolutně jistou účast na každém běžném turnaji mají hráčky nejhůře na 133. místě prioritního seznamu.

Na každý turnaj se sice nepřihlásí úplně všechny hráčky, nicméně spousta hráček na tour se účastní velké většiny turnajů. Doufejme tak, že se Spilková nakonec skutečně vejde na startovní listinu alespoň všech třech posledních běžných turnajů na LPGA Tour v letošním roce.    

Jak vypadají Spilkové perspektivy

Ještě než se pustíme do zhodnocení perspektivy Spilkové zhledem k roku 2020, musíme vyvrátit jednu „fake news“, která se bohužel již několik měsíců opakovaně vyskytuje v českém mediálním prostoru. Její obhajoba členství neboli karty na neprestižnějším ženském profesionálním okruhu není vůbec závislá na jejím postavení v bodovém žebříčku Race to CME Globe. Tento bodový žebříček slouží pouze pro to, aby na konci sezony určil, kterých nejlepších 60 členek LPGA Tour si zahraje v mimořádně štědře dotovaném závěrečném turnaji CME Group Tour Championship na konci listopadu. Naši hráčku v podstatě vůbec nezajímá.

Pro budoucnost Spilkové je důležitý pouze finanční žebříček této série pod názvem 2019 LPGA Tour Official Money List. Podle umístění hráček právě v tomto žebříčku na konci sezony hráčky získají příslušné (či nezískají žádné) členské kategorie v roce 2020.

Pokud by se Spilková ve finančním žebříčku letos umístila alespoň mezi 81. a 100. místem, získala by pro příští sezonu prakticky kompletní hráčská privilegia (kategorii 11) a mohla se účastnit naprosté většiny turnajů.

Výrazně omezenou kartu (kategorii 15) by pak dostala, jakmile by sezonu skončila mezi 101. a 125. místem. S ní by si mohla zahrát řádově 5 až 10 turnajů, především méně významných, a to částečně přes čekací listiny.

Formálně by si Spilková udržela členství na LPGA Tour i při umístění mezi 126. a150. místem v žebříčku (kategorie 18), ale ta by jí byla prakticky úplně k ničemu. 

Pokud se při hodnocení šancí Kláry Spilkové na obhajobu karty zaměříme na TOP 100  finančního žebříčku a zisk plnohodnotné kategorie 11, musíme se podívat na finanční zisky hráček na 100. pozici v žebříčku. V letošní, zatím neúplné sezoně, je na toto umístění třeba zatím cca 107 tis. USD, přičemž loni na konci roku stá hráčka vydělala přibližně 113 tis. USD. Zhruba stejné množství turnajových výher, možná dokonce o něco více, bude nezbytné i letos.   

Spilková by tak letos potřebovala vyhrát na peněžních prémiích ještě okolo 100 tis. USD. A to nebude vůbec jednoduché, protože to znamená, že by ve všech třech jejích zbývajících turnajích musela být někde na konci první desítky pořadí.

Na doplnění ještě uvádíme, že na záchranu alespoň částečné karty kategorie 15 bylo před rokem potřeba cca 62,5 tisíce USD. Také do této částky letos Kláře Spilkové chybí ještě okolo 40 tisíc amerických dolarů.

Všechny tři zbývající turnaje nebudou přitom pro Spilkovou stejně důležité, protože mají poměrně odlišné finanční dotace. Nejvíce peněz do žebříčku může získat na turnaji v Indianě, kde se bude soutěžit o zajímavých 2 mil. USD, zatímco další dva turnaje patří mezi nejhůře honorované (1,3 mil. USD).

Pokud by se Spilkové záchrana karty přes finanční žebříček série nepodařila, měla by k dispozici ještě jednu alternativní cestu. A to přes úspěšnou účast v kvalifikační škole na LPGA Tour. Velice by se jí přitom hodilo, aby nemusela absolvovat už její druhou fázi v polovině října, kam je zatím předběžně přihlášená. To se jí podaří, pokud po turnaji Volunteers of America Classic zůstane v TOP 150 peněžního žebříčku.

V takovém případě by jí „stačilo“ zopakovat senzační výkon v loňské finálové fázi americké kvalifikační školy. Ta se pod názvem LPGA Q-Series letos uskuteční na konci října a začátku listopadu a hráčky bude čekat brutální porce osmi kol na dvou hřištích během pouhých 11 dní (dvakrát 4 kola a mezi nimi tři dny pauza).

Navíc se v tomto týdnu v tiskové zprávě týmu Spilkové objevila ještě třetí možnost, která by jí mohla přinést záchranu plnohodnotné kartu na LPGA Tour 2020. Hráčka totiž tuto organizaci požádala o „malou zdravotní výjimku“ (Minor Medical Extension), která jí byla schválena. Ta by jí v případě potřeby přinesla provizorní udržení letošní karty ještě na 6 turnajů v příštím roce. A navíc její umístění v prioritním seznamu na letošní pozici, s nímž by neměla mít problém kvalifikovat se do běžných turnajů. Na těch by pak na základě finančních výher (nikoli získaných bodů) mohla získat chybějící množství peněz pro udržení plného členství v kategorii 11, jak o tom píšeme výše v tomto článku.

Také na zbývající tři běžné turnaje v letošním roce by se tak Spilková měla kvalifikovat, protože v prioritním seznamu se bude počítat její umístění před zdravotními problémy, tj. 144. příčka.          

Závěrem

Přestože letošní výkony Spilkové zatím zůstávají částečně za očekáváním jejím i české golfové veřejnosti, musíme zdůraznit, že nejde o žádné selhání ani propadák. Kromě zdravotních problémů je třeba brát do úvahy, že jde o nováčkovskou sezonu v úplně odlišném prostředí, než byla doposud zvyklá. A především tvrdý fakt, že na LPGA Tour je brutální konkurence nejlepších světových profesionálních golfistek.

Spilková ale ještě potřebuje udělat zásadní výkonnostní pokrok, aby do této vybrané společnosti plnohodnotně patřila. Ostatně v současné době jí patří v ženském světovém golfovém žebříčku Rolex Rankings 368. místo (k 26.8.2019), přestože dříve v kariéře se už nacházela na 187. pozici (k 24.4.2017).   

Také statistiky, které jsou uvedeny v příloze k tomuto článku, vypovídají o její současné pozici mezi 155 evidovanými hráčkami na LPGA Tour, které jsou v nich klasifikovány. Spilková je vynikající v putování, kde patří mezi úzkou světovou špičku, nicméně v ostatních parametrech hry se zatím nachází v podprůměru této americké série.

V minulosti však Klára Spilková už několikrát ukázala, že má ráda výzvy a umí hrát pod tlakem. Proč by to tedy nemohla dokázat znovu? Velkou důvěru českých golfových fanoušků nepochybně má. Ostatně českou zástupkyni v nejužší světové golfové špičce potřebuje český golf do budoucna jako sůl!

 

Tabulka – Současné, loňské a kariérní statistiky Kláry Spilkové

 

Statistiky na  LPGA 2019     (k 25.8.2019)

Pořadí na LPGA 2019   (k 25.8.2019)

Statistiky na LET 2018

Nejlepší kariérní statistika na LET 2011-2018 (rok)

Průměrné skóre na kolo

73,222

143

71,61

71,22 (2017)

Délka odpalů (yardy)

251.660

126

250,07

250,07 (2018)

Přesnost odpalů (%)

68,9

104

69,27

79,72 (2017)

Grýny v regulaci (%)

63,6

145

69,23

73,87 (2017)

Záchrany z písku

36,96

122

39,39

100,00 (2013)

Průměrný počet patů na kolo

29,41

11

30,23

30,23 (2018)

Průměrný počet patů na grýny v regulaci

1,780

19

N/A

N/A