Spilková se po zdravotní pauze vrací do LPGA Tour

Klára Spilková
Spilková se po zdravotní pauze vrací do LPGA Tour

Návrat na LPGA po dvouměsíční zdravotní přestávce hlásí Klára Spilková. Čtyřiadvacetiletá golfistka, člena globálního týmu KPMG a Czech Golf Teamu, se vyrovnala s následky přechozené nemoci a konečně nastupuje, a to do turnaje Cambia Portland Classic v Oregonu na západě USA.


Naposledy hrála koncem června na KPMG Women´s PGA Championship, kde byla nucena po prvním kole vzdát. Následný lékařský verdikt v Praze zněl nekompromisně: klidový režim bez jakýchkoli aktivit, a to nejméně na měsíc.

„Trvalo, než jsem zase začala normálně jíst a fungovat. K tréninku a lehké hře jsem se dostala až koncem července. Vzhledem k tomu, že jsem ještě zhubnula, to nebylo jednoduché a únava se pořád vracela. Navíc jsem nesměla pracovat s žádnou zátěží, ani jít do posilovny,“ řekla hráčka, která doháněla manko se svým trenérem Lukášem Martincem.

Nové člence LPGA se výrazně zkomplikovala situace směrem k udržení hrací karty na další sezonu. V rámci pravidel LPGA proto požádala vedení tour o zdravotní úlevu, tzv. Minor Medical Extension, k čemuž musela doložit lékařská potvrzení. Tour žádosti rychle vyhověla, což znamená, že Klára bude mít v příštím roce šest turnajů na to, aby dohnala stejný počet letos ztracených startů.

Do konce roku bude mít pro přihlašování do turnajů pozici odpovídající té, kterou měla v době svého prvního zmeškaného startu. Příští rok to pak bude pozice odpovídající té, na níž byla před začátkem letošní sezony.

„Jsem ráda, že mi LPGA na základě svých kritérií vyhověla a že se mohu soustředit na vlastní hraní. Nemůžu se dočkat, až zase nastoupím. Takovou pauzu jsem nikdy nezažila a už mě svrběly ruce,“ řekla Klára a dodala: „Mám za sebou první cvičné kolo v Portlandu, kde je to nádherné. Hřiště je hodně technické, každá jamka specifická, greeny rychlé, všude staré vysoké stromy. Fakt krása.“

Cambia Portland Classic se hraje 29. 8. – 1. 9. a Klára Spilková nastupuje do prvního kola v 7.26 místního času. Turnaj s dotací 1,3 milionu USD má nejsilnější obsazení, mj. s třemi top hráčkami letošního pořadí žebříčku Race to CME Globe.

www.klaraspilkova.eu