Golfová i negolfová zastavení v okolí Bratislavy

Golfová i negolfová zastavení v okolí Bratislavy

V bratislavském regionu a jeho okolí se nachází úctyhodný počet deseti golfových hřišť, z nichž nejstarší je Bernolákovo a nejznámější Penati, jehož osmnáctka „Legend“ se letos poprvé dostala do prestižního žebříčku TOP 100 Golf Courses, pro kontinentální Evropu. Stalo se tak pod záštitou magazínu Golf World, zatímco hřiště „Heritage“ si ještě polepšilo (oproti minulému roku) o čtyři příčky na celkové 79. místo. Nejmladším přírůstkem v golfové rodině je Golf Resort Sedín, který jsme navštívili, abychom posoudili, kam se od jeho otevření v dubnu 2017 dostalo, a zda si našlo své místo na výsluní.


GR Sedín se nachází mezi Galantou a Dunajskou Stredou a řadí se mezi linksové hřiště, které je svým charakterem zajímavé pro všechny typy hráčů. Oslovila nás zejména velmi dobrá kvalita fervejí, grýnů a krátké přechody mezi jednotlivými jamkami. Výzva v podobě hry přes vodní plochu prověří schopnosti i hodně zkušených hráčů. Například na jamce č. 9 nebo na krátkém tříparu č. 12, kde vás čeká nástraha v podobě vody jak před, tak za grýnem. Hodně zajímavá byla jamka č. 5 ve tvaru S, nejdelší na hřišti (ze žlutých odpališť 527 m, z červených pak 461 m), kde se dá i přes její délku zahrát velmi dobrý výsledek. Chce to jen přesnou mušku a nebát se. Další dlouhá a klikatá jamka se skrývá pod č. 14, kde vás kromě zrádných bankrů a vodní překážky čeká i složitější grýn. Pětici námi vybraných top jamek doplňuje a uzavírá jamka č. 18, která vás nadchne odpalem z vyvýšených odpališť na širokou fervej a kratší vzdáleností, na které si můžete spravit náladu a odejít s dobrým číslem.

Pokud zavítáte na hřiště v letních měsících, můžete se zastavit v Senci a navštívit Sluneční jezera, která nabízejí širokou nabídku sportů, kultury, relaxu a mnoho úrovní ubytování. Pokud však míříte za turistickými výlety a Tatry nejsou pro tentokrát ve vašem hledáčku, navštivte Malé Karpaty. Nejkrásnějším hradem, který určitě stojí za vaši návštěvu, je Červený Kameň. Vypíná se nad obcí Častá na jihovýchodním svahu Malých Karpat nedaleko od vinařského města Modry a vzhledem k jeho kouzelnému čaru se zde natáčelo několik filmů a pohádek.

Pro větší výletníky se hodí Velká Homole, kde se nachází 20 m vysoká dřevěná rozhledna. Je snadno dostupná z parkoviště u Zochovy chaty, a při dobrém počasí z ní uvidíte i rakouské Alpy. Cestou dolů si promyslete, zda vaší další volbou bude návštěva vinohradů v Modre nebo dáte přednost vyhlášeným husím pochutinám ve Slovenském Grobu. Nejen ženy možná uvítají prohlídku keramické dílny v Pezinku s tradiční majolikou, kde si můžete vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu. Bratislavský region a jeho okolí vám rozhodně má co nabídnout a uspokojí i ty nejnáročnější požadavky.

Na závěr zbývá popřát jen hezké zážitky na vašich cestách, ať už vaše kroky směřují na golfová hřiště nebo kamkoliv jinam za hranice všedních dní.

Zajímavé odkazy: