Grýny v regulaci, nejdůležitější prvek golfového skóre

Grýny v regulaci, nejdůležitější prvek golfového skóre

Který prvek golfové hry je pro výsledek určující? Obvykle se uvádí, že patování. Z celkového počtu ran je patů na kolo asi 40%. Ve skutečnosti je ale pro výsledek důležitější jiné číslo: počet grýnů zasažených v regulaci, neboli Greens in regulation (GIR). To znamená být na paru 3 první ranou, na paru 4 druhou a na paru 5 třetí ranou.


Už v roce 1987 přišel statistik a profesor Columbia University Lucius J. Riccio s rovnicí počítající grýny v regulaci, podle které se dá ve většině případů odhadnout, jaký bude váš výsledek na 18 jamek. Tato rovnice zní: skóre = 95 – (2 x GIR). Pokud tedy zasahuji jen tři grýny v regulaci za kolo, obvykle hraji 89 ran; 89 = 95 – (2x3). Jestliže zasahuji šest grýnů v regulaci, hraji obvykle 83 ran; 83 = 95 – 12. Když zasáhnu polovinu grýnu za kolo, tedy devět, bude mé skóre 78 ran. Odchylka může být zhruba jednu ránu. To vše samozřejmě za předpokladu, že z jedné totálně zkažené jamky nepřinesu 12, to pak výpočet ztrácí smysl.

Patování je podle Riccia až druhým důležitým faktorem. Mohu jím svoji bilanci o něco vylepšit či zhoršit, ale nemohu ji už zásadním způsobem zvrátit. Když budu mít jen tři grýny v regulaci, ovšem zahraji jen 30 patů, nebude mé skóre 89, ale nižší: 82-83 ran. Jenže o moc dál už se nedostanu, protože i ti nejlepší patéři na PGA Tour hrají jen těsně pod 28 patů. Představa, že s třemi grýny v regulaci zahraji pod 80, je nereálná. Teoreticky je to možné (25 patů za kolo), ale prakticky téměř ne.

Funguje to samozřejmě i naopak: jestliže zasáhnu devět grýnů v regulaci, ale všude zahraji jen dva paty, pod 80 se nedostanu. Potřebuji k tomu zahrát alespoň 33 patů za kolo.

Z výše uvedeného vyplývá klíčový poznatek: v golfu je nejdůležitější trefovat rány holí v poli, hlavně při ranách do grýnů. To říká statistika. A pohled selského rozumu je na její straně. Golf je přece hra holemi na fervejích, golf není odvalování míčku na zemi – golf je let míčku vzduchem. To je podstatou hry. Pokud tohle člověk nezvládne, tak golf hrát nemůže, neumí ho.

V golfu skutečně rozhoduje, jak dobře dokážete míč dopravit na green. Jestliže ho na čtyřparu dostrkáte na sedm úderů, ani jednopatem dobrý výsledek nezachráníte. Máte osm, sněhuláka. Jestliže jste ale na grýnu druhou ranou, tedy v regulaci, pak můžete klidně zahrát i čtyři paty a pořád ještě máte šest, dabláče. I velkému nešikovi stačí obvykle pět patů, aby míček nějak dopravil do jamky. Ale stejný nešika může v poli klidně zahrát 10 a více ran, než se mu podaří míček dostat na grýn.

Takže kdo chce hrát lepší golf, musí prostě zlepšit svoji hru v poli. Musí se naučit trefovat grýny z větší vzdálenosti, mít je v regulaci.

Jenže: výše vyřčené platí pro hráče hrající výsledky pod 95 ran. V případě, že hráč hraje 100 ran a více, je nejlepší cestou k dobrým výsledkům soustředit se na patování. Tento hráč nemá většinou šanci zasáhnout ani jeden grýn v regulaci, je mimo uvedenou statistiku. Hraje-li přitom 105 a z toho má 41 patů, stačí mu snížit počet patů o pět na 36 a je rázem na 100. Nemusí přitom vůbec chodit na driving – stačí trénovat doma na koberci.

Další významnou roli hraje i krátká hra v poli, přesněji přihrávky do grýnu do 50 metrů. Jestliže nebudu mít ani jeden grýn v regulaci, můžu ještě hodně zachránit. Představte si situaci, že do blízkosti grýnů - do 50 metrů od vlajky -  jsem se vždy dostal první (PAR 3), druhou (par 4) a třetí ranou (PAR 5). U běžného hřiště s parem 72 (4x par 3, 10x par 4, 4x par 5 a) mám v tu chvíli 36 ran na kontě. Jenže pak zahraji vždy jen jednu příhru a standardní dva paty. Dohromady to je 36 + 18 + 36, tedy 90 ran. Nezasáhnu ani jeden (!) green v regulaci, nedám ani jeden jednopat, ale přesto budu díky dobré přihrávce do grýnu mít solidní skóre 90 ran. A pokud přece jen dám nějaký ten jednopat (díky tomu, že si přihraju k vlajce na vzdálenost 1-2 metry), mohu například dosáhnout 32 patů a velmi dobrého skóre 86 ran za kolo! Takže i hra okolo grýnů je klíčem k nižšímu skóre. To je zásadní hlavně pro hráče, kteří nemají potřebnou délku ran: vše lze vylepšit přihrávkami a patováním.

Nicméně i v tomto případě rozhoduje hra v poli, prostý fakt toho, abyste se během cesty ke grýnu do vzdálenosti 50 metrů od vlajky někde neztratili, nezakopali, nenabrali příliš mnoho ran. Golf je skutečně hlavně o tom dostat míč do vzduchu. A namířit ho tím správným směrem, se správnou délkou.