Zrychlete! Za vámi jdou další lidi

Zrychlete! Za vámi jdou další lidi

NOVÁ PRAVIDLA GOLFU PLATÍ už téměř rok, skoro celou jednu sezonu, a s nimi snaha zrychlit hru. Z mých zkušeností se tento záměr daří naplnit, ale vše má svá ale. Nových hráčů tolik nepřibývá a těch pár golfistů, kteří se svou hrou stále ještě bojují, není už tolik. Když je na hřišti potkáte, obvykle vás to tolik netrápí. Problém bývá někde jinde…


U těch pár jednotlivců, kteří s golfem začínají, máte vždy několik možností, jak hru urychlit. Pomalou skupinu předběhnout – obětovat jednu jamku –, slušně je požádat, aby vás nechali odehrát před nimi – to nemusíte obětovat nic, jen pár slušných slov –, nebo se jim pokusit zásady rychlé hry vysvětlit. Něco málo je naučit. A nemusí to být jen možnost nechat vlajku v jamce nebo si při nedělní hře dopřát na greenech nějaké to gimme nebo mulligan. Děláte tím vlastně i něco sami pro sebe. Příště už tahle skupina bude rychlejší. Nebude se vracet pro náhradní míček k vozíku nebo si automaticky zahrají provizi. Přeci jenom nikdo učený z nebe nespadl a golfisté se vždy základy chování na hřišti učili jeden od druhého. Tedy alespoň ti bystřejší.

Kde to ale stále trochu hapruje, jsou turnaje. A zvláště ty, kde se organizátor snaží své hráče hýčkat, rozmazlovat a za každou cenu jako své klienty udržet. Udělat je alespoň na chvíli „šťastnými“. Až tak, že to pro ostatní na hřišti může být nepříjemné a pro promotéra samotného kontraproduktivní…

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

 

PAUL DENNIS
STĚHOVÁNÍ DO PRAHY? VELMI SNADNÉ

V ČELE GOLFOVÉHO KLUBU PGA National Czech Republic v novém resortu Oaks Prague stanul velezkušený golfový ředitel. Právě toto nové hřiště, ležící jen 20 minut na jihovýchod od metropole, bude pravděpodobně nejžhavějším tématem mezi českými golfisty v nadcházejícím roce. PAUL DENNIS posledních 15 let strávil na různých místech po celém světě, aby pracoval na těch nejlepších golfových projektech pro jednoho z nejdominantnějších hráčů na světovém trhu: společnost Troon Golf. Golfový resort Oaks Prague, který má britskou licenci PGA National, nabídne takovou úroveň služeb a samotné hry, jakou Česká republika dosud nezažila. Paul Dennis je z něj sám naprosto nadšený a my s ním.

S BASILEM DALBERTEM

 

POD POVRCHEM
KDYBY TY MÍČE MOHLY MLUVIT…

… ŘEKLY BY VÁM O TOM, jak golf zachránil čtyři americká maloměsta. Na rozdíl od většiny vybavení v bagu průměrného golfisty se golfové míčky pořád ještě vyrábějí převážně přímo ve Spojených státech. Ne na Tchaj-wanu, v Malajsii, ve Vietnamu nebo v Číně. Míčky pocházejí z měst jako New Bedford v Massachusetts, kde je vyrábí Titleist, Chicopee ve stejném státě (Callaway), Covington v Georgii (Bridgestone) a Liberty v Jižní Karolíně (TaylorMade). Devět z deseti prémiových míčků prodaných ve Státech pochází z jedné z těchto čtyř továren. A v každé z nich se snoubí nejmodernější technologie výroby golfových míčů a tradice manuální práce, která v mnoha místních rodinách sahá až do období Velké hospodářské krize. Tyto vyspělé výrobny se staly pýchou těchto malých měst – a v některých případech i hnací silou jejich ekonomiky.

S MIKEM STACHUROU A E. MICHAELEM JOHNSONEM

 

SHANE LOWRY
KRÁLOVSKÁ LOWPEŽ V PORTRUSHI

TŘI TÝDNY POTÉ, CO TENTO rodilý Ir vyhrál první Open Championship konaný v Irsku za posledních skoro 70 let, poskytl Shane Lowry interview pro Golf Digest. Za tu dobu už stihl vstřebat, jak ohromného úspěchu dosáhl. Rozhovor s 32letým Lowrym vedl náš dopisovatel John Huggan před turnajem BMW Championship v Medinah a točil se kolem témat jako jak získat děti pro golf (a co je od něj odrazuje), jaké to je, vstupovat do posledního kola majoru ve vedení, jak bojovat s morem v podobě pomalé hry a jak naplánovat dokonalou svatbu. Z toho rozhovoru na vás dýchnou dobré časy, ale taky pochybnosti, které na této úrovni sžírají každého golfistu. Jo, a taky se spolu hodně nasmáli. Bude se vám to líbit.

S JOHNEM HUGGANEM

 

TOMMY FLEETWOOD
VELKÁ ČTYŘKA, KTEROU MUSÍTE UMĚT

VĚTŠINA HRÁČŮ, AMATÉRŮ I PROFESIONÁLŮ, má nějakou svoji základní, výchozí ránu – určitý let míčku a trajektorii, které jsou pro ně typické. Je to ta, na kterou se nejvíce spoléhají. Pro mě to je například baby draw, kdy míček startuje vpravo od cíle a pomalu se k němu zase stáčí. Bez této rány nejsem nic. Ale pořád platí, že jen s jedním typem rány železy nemůžete úspěšně projít celým kolem – zvláště pokud je navíc větrno. Potřebujete různé možnosti, jak se s umístěním jamky a podmínkami vypořádat. Golf Digest se mě zeptal, jaké čtyři typy ran bych hráčům doporučil jako ty nejužitečnější – bez kterých se neobejdete.

S RONEM KASPRISKEM

 

SEDAVÉ ZAMĚSTNÁNÍ?
CVIČENÍ PRO TY, KTEŘÍ SEDÍ V KANCELÁŘI

HODINY, KTERÉ STRÁVÍTE ZÍRÁNÍM do obrazovky počítače, škodí nejen vaším očím. Tím, jak dlouho sedíte, vám totiž také mohou atrofovat svaly zodpovědné za držení těla – a to má dopad i na golfový švih. Jste v napětí, každou chvíli vás někde pobolívá a nemůžete švihat tak, jak byste uměli. A nejen to: Podle tvrzení American Cancer Society souvisí osm z deseti nejčastějších příčin úmrtí s dlouhodobým sezením.

S JENNIFER FLEISCHEROVOU

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

HRAJTE CO NEJLÉPE

TŘI RÁNY NA KAŽDÉ HŘIŠTĚ
Něco málo, co by se z mého repertoáru ran mohlo hodit i vám a jak to hraju já
S ŠIMONEM ZACHEM

SPRÁVNÝ CHIP
Není to o ničem jiném než o čistém kontaktu a akceleraci v impaktu
S DAVIDEM LEADBETTEREM

OSTRAVICE Č. 18
Skvělý závěr, ale… I tady to chce zachovat klid a dohrát tohle hřiště s pokorou
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

CHIP SEM, PUTT TAM
Efektní a vymazlená záchrana paru, kterou když zvládnete, vysloužíte si od spoluhráčů potlesk
S JORDANEM SPIETHEM

 

GOLFOVÝ ŽIVOT

McILROY SE VYDAL NA MISI
Roryho sezona 2018–2019 na PGA Tour byla velkou a neuvěřitelnou ukázkou
dlouhodobé konzistentnosti

NEJLEPŠÍ VÝSLEDEK
Vybudujte si svůj vlastní předúderový myšlenkový proces a zapomeňte
na obsesi handicapem

AMERICKÝ DENÍČEK VI
Už zase naplno trénuju, hraju až 27 jamek denně a hurikánům se vyhýbám
S KLÁROU SPILKOVOU

NEBOJTE SE ZEPTAT
Proč hráčky žvýkají citron, kde dropovat a jak vyzvednout míček z jamky?

VZPOMÍNKA NA PAYNEA
Jsou vzpomínky, u kterých je těžké skrývat pocity a bolí i po dvaceti letech
S JIMEM NANTZEM

PODĚBRADY
Jsou prý na srdce i na krásu a v budoucnu je čekají velké změny
S ANDREJEM HALADOU

KOMENTÁŘ
Sportovci jsou první v řadě těch, kdo dostávají za své výkony až moc

TOTÁLNÍ VÝPRODEJ
Hrajeme pomalu, a proto jsme vymysleli deset stupňujících se trestů za loudání po hřišti

A mnohem více na 84 STRÁNKÁCH druhéhoo podzimního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 3. října 2019

© 2019 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena