PAUL DENNIS: Stěhování do Prahy? Snadné

PAUL DENNIS: Stěhování do Prahy? Snadné

ČESKÁ GOLFOVÁ KOMUNITA SI MŮŽE GRATULOVAT. V čele golfového klubu PGA National Czech Republic v novém resortu Oaks Prague totiž stanul velezkušený golfový ředitel. Právě toto nové hřiště, ležící jen 20 minut na jihovýchod od metropole, bude pravděpodobně nejžhavějším tématem mezi českými golfisty v nadcházejícím roce. 


PAUL DENNIS posledních 15 let strávil na různých místech po celém světě, aby pracoval na těch nejlepších golfových projektech pro jednoho z nejdominantnějších hráčů na světovém trhu: společnost Troon Golf. Golfový resort Oaks Prague, který má britskou licenci PGA National, nabídne takovou úroveň služeb a samotné hry, jakou Česká republika dosud nezažila. Paul Dennis je z něj sám naprosto nadšený a my s ním. „Takže Paule, vítejte v Česku! Musí být zvláštní slyšet tahle slova v Praze od Francouze, že? Tak pojďme na to.“

S BASILEM DALBERTEM

 

MŮŽU SE ZEPTAT, JAKÉ MÁTE VZDĚLÁNÍ A JAK SE STALO, ŽE JSTE ZAČAL PRACOVAT V GOLFOVÉM BYZNYSU? Chodil jsem na obyčejnou britskou státní školu. Už jako dítě jsem začal hrát golf a vždycky snil o tom, že se jím jednou budu živit jako hráč. Tak to má většina dětí, které si golf zamilují. Ale poměrně záhy jsem si uvědomil, že se ze mě profesionální hráč nikdy nestane. Měl jsem tedy štěstí, že jsem se v 18 letech dostal do programu britské PGA a o tři roky později se stal učícím profesionálem. A nedlouho poté jsem začal pracovat v resortu The Grove, který provozovala společnost Troon Golf. Tehdy to bylo zbrusu nové hřiště, a pokud jde o způsob řízení, naprosto se lišilo od toho, jak to běžně v anglických klubech chodí. Nastoupil jsem na pozici asistenta golfového profesionála, v níž jsem se toho hodně naučil. O 18 měsíců později vedení Troon Golf rozhodlo, že mě pošle do Abú Dhabí.

VE KTERÝCH ZEMÍCH A KLUBECH JSTE DOSUD PŮSOBIL? Jako zaměstnanec Troon Golf už pracuji v různých částech světa přes 15 let. PGA National Czech Republic tady v resortu Oaks Prague je už devátým golfovým areálem, v němž působím. Byly to postupně The Grove v Londýně, Abu Dhabi Golf Club, Montgomerie and Meydan v Dubaji, bahrajnský Royal Golf Club, Jebel Sifah Golf v ománském Maskatu, Els Club Teluk Datai na ostrově Langkawi v Malajsii, pak nějaké projekty na Maledivách, Royal Greens Golf and Country Club v Saúdské Arábii a teď nakonec Praha. Byla to úžasná jízda, pracovat v golfových resortech, která patří k těm nejlepším na světě.

A OZNAČIL BYSTE NĚKTERÉ Z NICH ZA SVÉ NEJOBLÍBENĚJŠÍ? Hm, těžká otázka… Tady vstupuje do hry spousta různých aspektů a v každém z nich je na čele jiný resort. Nejrušnější bylo Montgomerie v Dubaji, tam to bylo nejlepší z pohledu společenského života. Když se budeme bavit o kráse hřiště, naprosto neuvěřitelný je Els Club Teluk Datai na Langkawi, kde spokojenost hostů přesahovala 99,5 % – už jenom kvůli vizuální nádheře resortu. Působiště v Saúdské Arábii zase vyčnívá kvůli největší rozdílnosti v kultuře a taky proto, že jsme ani ne rok po otevření hostili podnik European Tour. Tady se mi zase líbí vysoká kvalita života jako takového, krásné hřiště a úžasná Praha. Užívám si to tady, protože nastavujeme standard kvality, jaký dosud golfový průmysl v České republice nezažil.

TROON GOLF DNES PROVOZUJE PŘES 500 GOLFOVÝCH HŘIŠŤ PO CELÉM SVĚTĚ. VYJMENOVAL BYSTE PÁR TĚCH NEJSLAVNĚJŠÍCH? Doufám, že mě teď ostatní neukamenují, pokud je opomenu, ale určitě třeba Ocean Club na Bahamách. Slavné je i Kapalua na Havaji, protože se tam každoročně první týden v lednu koná Tournament of Champions ze série PGA Tour. Londýnský resort The Grove se zase dostal na golfovou mapu v roce 2006, kdy hostil World Golf Championship, který tehdy navíc vyhrál Tiger Woods. V Abu Dhabi Golf Clubu se od roku 2006 každý rok v lednu pořádá HSBC Abu Dhabi Championship, kde hrají jedni z nejlepších hráčů světa. A nesmíme zapomenout ani na Trump Turnberry ve Skotsku. Těch skvělých hřišť má Troon tolik! Naším domovským resortem je Troon North v arizonském Scottsdale a ten je taky báječný.

POJĎME SE TEĎ ALE POBAVIT O SAMOTNÉM HŘIŠTI. JAK BYSTE HO POPSAL? JAK BUDE OBTÍŽNÉ? A JAK DLOUHÉ? PRO JAKÝ TYP HRÁČŮ BUDE? Bude pro všechny. Všichni víme, že Kyle Phillips patří mezi nejlepší architekty golfových hřišť na světě a jeho cílem vždy je, aby si hru na jeho hřištích užívali všichni golfisté. Klíčovým prvkem osmnáctky PGA National Czech Republic v Oaks Prague je, že na každé jamce máme pět či šest odpališť. Díky tomu můžeme zařídit, aby byly jamky pro každého hratelné a zároveň výzvou. Z předních týček bude hřiště měřit 4500 metrů, a co je hlavní: Tahle přední týčka budou hodně blízko fairwayím. Takže začátečníci nebudou muset posílat míčky vzduchem přes nějaké překážky, aby je vůbec dostali do hry. Ze zadních týček ale bude hřiště mít přes 7000 metrů a to už bude pořádná výzva pro všechny hráče, profesionály i amatéry, kteří budou moct otestovat své schopnosti na turnajovém hřišti. Pokud jde o greeny, ty jsou poměrně velké, což nám dá mimo jiné spoustu možností navrtání. Každý den budou rychlé. Naším cílem je udržet po celý rok rychlost 11 stop. A prioritou je vždy ta nejvyšší kvalita.

JAK MOC SE BUDE OAKS PRAGUE LIŠIT OD OSTATNÍCH ČESKÝCH HŘIŠŤ? To uvidíte sám, až si spolu dneska zahrajeme devítku! (smích) Naše hřiště má především úžasný design. A resorty společnosti Troon Golf vždy vynikají, pokud jde o kvalitu hracích ploch. Zkrátka věříme, že tohle hřiště bude v lepší kondici než kterékoli jiné v České republice.

KDY MŮŽEME OČEKÁVAT, ŽE DOSTAVÍTE CELÝCH 18 JAMEK? V srpnu příštího roku by mělo být celé hřiště v provozu. V tuto chvíli jsou otevřeny jamky č. 1 až 3 a 13 až 18. Na zbylých jamkách se do zimy, přesněji na konci října, vyseje tráva. S oficiálním otevřením resortu pak počítáme k 1. dubnu 2021, kdy by měla být hotová i velká klubovna v nebřenickém zámku.

JAK BYSTE POPSAL BYDLENÍ NA GOLFU, KTERÉ V RESORTU MÁTE? Jedná se o luxusní bydlení s atmosférou typické české vesnice. To je asi nejvýstižnější. Chceme tam mezi obyvateli vytvořit určitou pospolitost, bude tam fungovat školka, restaurace, obchody, drobné služby… Ti, kdo tam budou žít, budou mít vše potřebné a ani nebudou muset nebo chtít kamkoliv odcházet.

NA ZÁVĚR DOVOLTE OTÁZKU: JAK TĚŽKÉ PRO VÁS BYLO V ČESKU ZAPADNOUT A ZVYKNOUT SI NA MÍSTNÍ KULTURU? Vzhledem k charakteru své práce jsem zvyklý žít v různých kulturách, takže se ze mě stal myslím velmi přizpůsobivý člověk. Hrozně se mi líbí, že každý den se o české kultuře dozvídám něco nového. Měl jsem štěstí, že první tři měsíce v Česku jsem strávil v kancelářích Arendon Development Company na Pankráci. Je tady navíc super tým, složený skoro ze samých Čechů, kteří mi se vším pomohli a přijali mě mezi sebe. To pro mě bylo zásadní, jelikož před tím, než jsem přijel, jsem neměl prostor se naučit ani slovo česky. Možná vás to překvapí, ale mám pocit, že za celou mou kariéru byla tahle změna prostředí tou nejsnazší. Mám to tady rád a doufám, že tu strávím prací na tomhle skvělém projektu příštích pět let.

CELÝ ROZHOVOR naleznete v říjnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 3. října 2019.