Jak je golf zajímavý pro média, včetně těch českých?

Jak je golf zajímavý pro média, včetně těch českých?

Golf podle různých žebříčků sledovanosti, diváckých anket a dalších průzkumů veřejného mínění patří k desítce nejpopulárnějších a nejsledovanějších sportů na naší planetě. Když se podíváme na některé internetové mediální kanály, pak zjistíme, že golf někde skutečně patří mezi nejatraktivnější podívanou, jinde se ale krčí spíše vzadu.


Golf je určitě sportem stojícím v popředí. Celosvětově je jistě více vyhledávaným než třeba u nás tak oblíbený biatlon. Golf je zajímavý svým sportovištěm, golfovým hřištěm, přitahuje i astronomickými výdělky špičkových hráčů, je lákavý i Tigerem Woodsem, světovou sportovní hvězdou první třídy.

Golf ale určitě nepatří mezi desítku nejpopulárnějších sportů podle počtu těch, kteří se mu věnují. International Golf Federation udává zhruba 60 miliónů hráčů golfu na světě, přičemž každý z nich si alespoň jednou ročně najde cestu na hřiště. Celosvětově není 60 miliónů mnoho. Jednou ročně si najde cestu více lidí určitě k fotbalu, běhání, turistice, plavání, cvičení/fitnessu, cyklistice, tenisu, basketbalu, lyžování, možná i volejbalu, baseballu, kriketu (hlavně Indie), ping pongu (Čína) atd.

Ale nám jde teď o mediální sledovanost. O ní něco vypoví pozice, kterou golf zaujímá na některých významných internetových serverech různých zemí.

Na serveru bbc.co.uk patřícímu jedné z nejprestižnějších mediálních televizních a rozhlasových stanic světa, britské veřejnoprávní BBC, je v hlavní nabídce pod složkou SPORT v horní liště celkem osm disciplín: fotbal, formule 1, kriket, rugby, tenis, golf, atletika, cyklistika. Golf zde patří mezi vyvolené, ale žádný div, vždyť Velká Británie je golfovou domovinou. Zajímavé je zařazení cyklistiky, protože na kole se sice jezdí všude na světě, ale Britové propadli šílenství Tour de France teprve v posledních letech, s výhrami jejich jezdců z týmu sponzorovaného televizní stanicí Sky.

A propos skysports.com. Tam je v hlavní nabídce 15 sportů, golf a všechny výše uvedené tam jsou také, ale navíc jezdectví, box, šipky plus některé bojové sporty. Britský deník The Sun má na svých webovkách tyto hlavní sporty: fotbal, box, jezdectví, wrestling, golf, formule 1 a rugby. Tedy i prostý a dělný britský lid, který je hlavním čtenářem tohoto bulvárního média, se zjevně dožaduje zpráv z golfu.

Na webu CNN je opět v TOP nabídce golf plus většina již uvedených sportů, odpadly např. šipky, ale přibylo lyžování a jachtaření. New York Times mají jako hlavní nabídku především hlavní americké sporty, tedy americký fotbal a basketbal (oba sporty dokonce i ve verzi univerzitní) a baseball, vedle nich je v jedné řadě už jen lední hokej (NHL), tenis a golf. Takže opět golf v první třídě – ale vzhledem k 27 milionům amerických golfistů žádný div.

O roli fotbalu u našich německých sousedů netřeba pochybovat, fotbal je na stránce jejich hlavního bulváru Bild (bild.de) dokonce tak vysoko, že má svoji vlastní kolonku: Zprávy, Politika, Byznys, Zábava, Sport, Fotbal, Životní styl, Cestování, Auto-moto atd. Když rozkliknete rubriku Sport, objeví se devět hlavních disciplín: opět fotbal, dále formule 1, tenis, lední hokej, basketbal, ale také házená, bojové sporty, motosport a také americký fotbal. Golf zde vůbec není. A není ani v rubrikách serveru sportbil.bild.de, který je celý věnován sportu. Běžný lid německý nemá na rozdíl od britského o golf zjevně vůbec zájem.

Na rovněž německém serveru sport.de je šest hlavních sportů: fotbal, formule 1, tenis, házená, lední hokej, basketbal. Golf už zde je, v kolonce Další sporty, kde je celkem dvacítka položek obsahujících další disciplíny. Zprávy z golfu jsou zde vcelku početné, např. o nedávné hře Bernharda Langera na Champions Tour. Jde ale jen o zprávy základní; americké či britské informační kanály jich nabízejí více, jsou pestřejší a rozšířenější.

Francouzskému serveru sports.fr opět dominuje fotbal, tenis, formule 1, cyklistika, rugby, rovněž házená a basketbal, ale také rubrika US Sports. Golf je v části Ostatní sporty, zde má tři podrubriky: evropský golf, PGA Tour a světový žebříček. Švédský sport.se nabízí pouze tři hlavní sporty: fotbal, lední hokej a tenis, všechny ostatní spadají pod Další sporty, včetně golfu. Bulvárně laděný švédský expressen.se nabízí hlavně fotbal a hokej, má ale i hlavní rubriku o běžeckém lyžování.

Jak jsme na tom my? Server idnes.cz má jako hlavní nabídku pět sportů: fotbal, hokej, atletika, tenis, cyklistika. Když rozkliknete rubriku Všechny sporty, objeví se vám seznam dvaceti sportů v tučném písmu, tedy „silnějších“, včetně již zmíněné nejpopulárnější pětice. Mezi touto dvacítkou už golf je. Pak je zde ještě dalších 17 sportů, které asi patří k těm méně sledovaným. Tam je například box, gymnastika, stolní tenis, jezdectví, triatlon atd.

Zprávy z golfu jsou na idnes.cz přebírané z ČTK nebo jiných agentur, jde o informace o dění na PGA Tour a European Tour, kdo kde vyhrál turnaj, a pak početné informace o Kláře Spilkové. Pár o sestrách Kordových, také jedna zpráva o říjnové výhře Ondřeje Liesera na Kaskádě.

Na serveru isport.cz, který je webem spojeným s deníky Sport a Blesk, jsou jen tři hlavní sporty: fotbal, hokej, tenis. Ty další jsou v rubrice Ostatní, kde najdeme např. cyklistiku, házenou, volejbal, florbal, zimní sporty, ale i americký fotbal, futsal, motorismus, vodní sporty, box či MMA. Golf zde stále není. Ten je až v třetiřadé složce Další sporty, kde jsou jen čtyři: ragby, hokejbal, golf a baseball. Zprávy z golfu tu jsou dosti sporé, prakticky jen Spilková, srpnový turnaj European Tour na Albatrossu a majory. Jak vidno, ani český prostý lid, tedy čtenáři Blesku a běžná sportovní veřejnost, o golf nestojí.

A poslední příklad: na serveru sport.cz jsou hlavní čtyři položky: fotbal, hokej, tenis, motorsport. Pak následuje rubrika Ostatní sporty, kde je deset položek a mezi nimi i golf. Je tedy vnímán na stejné rovině jako atletika, basketbal, biatlon, bojové sporty, cyklistika, florbal, lyže a snowboard, míčové sporty, vodní sporty. Je zde ještě jedna rubrika nazvaná Ostatní, kde najdeme nečleněné zprávy např. z jezdectví, rychlobruslení, rugby, střelby atd. V golfové sekci jsou opět jen agenturní zprávy, PGA-Spilková-Kordovy, je tu ale i světový žebříček s 10 nejlepšími hráči plus je zmíněn i Lieser na 497. pozici.

Předložená zjištění jsou vcelku realistickým odrazem zájmu o golf v různých zemích, s odlišnými sportovními preferencemi. Odraz dosti vypovídající.