5D nebo písek z Augusty? Ano, i to je možné

5D nebo písek z Augusty? Ano, i to je možné

NĚKDY PŘED ROKEM jsme na stránkách magazínu Golf Digest psali o pár amerických týpcích, co si doma postavili golfový simulátor, green nebo celý cvičný areál. Svým způsobem to je reálné také u nás a známe pár nadšenců, kteří se pustili do celého hřiště. Všichni měli jedno společné – chtěli si něco vlastníma rukama vybudovat, využít vlastní invenci a um, a byli to svým způsobem všeumělové. Proč ne? Jenže postavit si doma plně funkční a „kvalitní“ simulátor z vyřazeného počítače stojícího na staré lednici je už vysoká škola kutilství. 


Otázkou je pak také ta zmíněná kvalita a případ, kdy už to zdaleka není jen hec nebo snaha zkrátit si dlouhé zimní večery a čekání na jaro. Postavit si doma něco víc než jen možnost vzít do ruky hůl a poslat míček proti obrázku jamky na dece chce přeci jenom trochu víc. Třeba vědět, z čeho by se takový simulátor měl skládat, co by měl splňovat a co lze vůbec všechno doma vybudovat. Patrně byste se divili, jak až je to navíc při poskládání těch správných komponentů jednoduché. Otázkou tak poté je už jen vlastní kreativita, šikovnost – a samozřejmě rozpočet. –

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

ASI TÍM PRVNÍM, čím byste se měli začít zabývat, je plán, vlastní očekávání a to, kolik vám v konečném důsledku rodina dovolí z rodinné kasy uzmout. Ač byste se možná divili, 2D je dnes už něco, o čem se pomalu nesmí nahlas mluvit, a návrat někam na konec 80. let minulého století. Doby strohého 3D jsou také nenávratně pryč a technologie simulátorů se dnes pomalu, ale nezadržitelně posunují k možnostem 4D, nebo v blízké budoucnosti dokonce 5D. Nebude to patrně dlouho trvat, a hrát budete moci v reálném větru, dešti, ve vůni prosluněných borovic nebo z bunkeru, který nejen vypadá jako z proslulé Augusty National, ale také obsahuje stejný písek. Konečně nechat si ho dovézt ze Severní Karolíny dnes není žádný problém a popravdě, je to jen obyčejný křemičitý písek, který vzniká jako odpadní produkt tamější těžební činnosti. Dnes už tedy jen pohybující se virtuální stromy, větve a listy vlající ve správném směru větru nikoho neohromí. To se již delší dobu bere za běžný standard. Nicméně chcete-li hrát alespoň do virtuálního větru, musí se tato skutečnost promítnout i do letu virtuálního míčku. Jak tedy na to?

PLÁN A, B, ALE I C

Vraťme se k plánu a očekávání. Pokud už se tedy pro stavbu domácího simulátoru nebo cvičných ploch rozhodnete a rodina vám dá volnou ruku, měli byste v první řadě vědět, co chcete a co je vůbec možné. Z čeho se tyto hračky pro velké kluky skládají, co je ovládá a kam až můžete zajít. Nakonec stejně zjistíte, že to je univerzální stavebnice a její dílky lze nejen vhodně kombinovat, ale také časem doplňovat a upgradovat. Je to svým způsobem nekonečný puzzle, který může růst nejen s kvalitou vaší hry, ale také s vývojem těch nejmodernějších technologií a bezedností vaší peněženky. Chce to plán, který je postavený na solidním základu, a také musíte od začátku vědět, kam směřujete, co případně budete chtít do systému napojit a hlavně jak dlouho vám to pobláznění moderními technologiemi vydrží.

První, z čeho byste měli vycházet, je prostor, jaký chcete své nové hračce dát k dispozici. Je to jen nevyužitá garáž, sklepní prostory, obývací pokoj, celá stodola, nebo chcete s vlastním simulátorem občas vyrazit ven na zahradu? Ano, i to je možné a některé technologie můžete využít také při tréninku. Ti opravdoví fajnšmekři umí zapojit senzory do ladění drobných detailů švihu a letu míčků v reálné hře.

Budeme-li se ale bavit o vnitřní instalaci, zvážit byste měli i příležitosti, kdy simulátor, resp. projektor a plátno použijete také k něčemu jinému, třeba k simulaci fitness cvičení, abyste si zahráli footgolf, baseball nebo jiné míčové sporty, případně jako domácí kino, a vše integrujete do obytného prostoru tak, aby vaše golfová tělocvična byla pevnou součástí bydlení. Ono to rozhodování nakonec může někdy být podobné tomu s bazénem. Když si dáte dohromady potřeby a využití, možná nakonec místo po olympijské padesátce sáhnete třeba jen po menší vířivce, kterou využijete po celý rok a budete v ní po večerech usrkávat Prosecco…

CELÝ ČLÁNEK naleznete v listopadovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 7. listopadu 2019.