Horší handicap a lepší golf

Horší handicap a lepší golf

PŘESNĚ PŘED ROKEM jsme žili v očekávání, co nám přinesou „nová“ Pravidla golfu. Po dvanácti měsících jsme ve stejné situaci a tentokrát se nemůžeme dočkat, co pro nás bude znamenat přechod na Nový handicapový systém. Odpověď může být pro každého jiná: Hodně, nic nebo vůbec nevím, o čem je řeč. Říká se, že každá změna je k horšímu. V tomto případě si ale dovolím nesouhlasit a budu tvrdit, že větší změna, která by mohla vést k lepšímu v golfu, u nás ještě nikdy nenastala…


Přiznám se, že jsem si svůj „nový“ handicap zatím nespočítal a ani to neudělám, nechám se zkrátka překvapit. Znám sice vzorec (vy ho najdete na straně 67), podle kterého bych se to dozvěděl během několika minut, dokázal bych asi najít i svých posledních dvacet turnajových výsledků, nebojím se práce s kalkulačkou a patrně bych tu matematiku základní školy zvládl, ale nechci. Budu zatím žít v nevědomí a těšit se na ten okamžik, kdy to přijde. Na server ČGF se asi podívám, teprve až zase půjdu na jaře na hřiště. Každopádně už teď se těším, co to bude za golfistu.

P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

 

STANISLAV MATUŠ
NECHCI BÝT DÉMON DVACÁTÝCH MÍST

ŘÍKÁ SE, ŽE v golfu neexistují zkratky, a je jen velmi málo hráčů, kteří umí brát schody nahoru po dvou. O to víc to platí pro STANISLAVA MATUŠE, který se rád a dlouho v novém prostředí rozkoukává a možná sám o všem až moc přemýšlí. Každý máme svou cestu. Ta jeho je ale poměrně úspěšná a je vůbec prvním hráčem české historie, který si zajistil plnohodnotnou kartu na Challenge Tour a částečnou vstupenku až do první evropské ligy. I když na to potřeboval deset pokusů.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

NOVÝ HANDICAPOVÝ SYSTÉM
VŠICHNI HO BUDEME MÍT NOVÝ – A JINÝ

PŘICHÁZÍ JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH ZMĚN v golfovém prostředí za poslední desetiletí, která bude mít viditelný dopad i na český golf. Od 1. ledna 2020 bude postupně, ve více než 140 zemích, kde existují jednotlivé národní golfové federace, vstupovat v platnost nový způsob počítání handicapů. Jmenuje se příznačně World Handicap System (WHS), tedy Světový handicapový systém. Pouze podle něj, a nikoli podle dosud používaných šesti systémů si budou golfisté celého světa počítat své handicapy. Pro evropské hráče, tedy i pro nás, to znamená odlišný způsob počítání, než jsme znali doposud.

S ANDREJEM HALADOU

 

MATTHEW WOLFF
FASCINUJÍCÍ, ENERGICKÝ, FUNGUJÍCÍ

PRO TĚCH ZBÝVAJÍCÍCH pár jedinců, kteří ještě tvrdí, že moderní golfový švih se plíživě ubírá směrem k nudné stereotypnosti, znamenal červenec 2019 katastrofu. Tehdy totiž 20letý nováček jménem Matthew Wolff se svým neortodoxním švihem protančil k výhře na 3M Open v Minnesotě, svém teprve čtvrtém turnaji na PGA Tour. Vůbec teď nejde o to, že vítězství urval dlouhým puttem do eaglu na poslední jamce. Důvodem, proč si nejen běžní golfoví fanoušci, ale i řada prozíravých trenérů znovu a znovu pouštějí záběry Matthewa Wolffa, je jeho plný švih. A při tom, co vidí, se věru nestačí divit.

S GUYEM YOCOMEM

 

MAGICKÉ ČÍSLO 82
ZNAMENÁ SKUTEČNĚ HISTORICKÝ MYLNÍK?

FENOMÉN TIGER WOODS dohnal historický rekord SAMA SNEADA v počtu vítězství na PGA Tour a je jen otázkou času, kdy si ho ukořistí jen sám pro sebe. Obdivovatelé Tigera šílí nadšením a pějí oslavné ódy. Podporovatelé Sneada jsou naopak rozhořčení a samotný Sam se 17 let po své smrti možná obrazně řečeno obrací v hrobě. Není divu. Jde nepochybně o významnou událost, protože Snead vládl této metrice od roku 1950. Na druhé straně – na rozdíl od počtu vyhraných majorů – jde v tomto případě o nepříliš objektivní statistiku vzniklou tak trochu na základě sociálního inženýrství.  

S DANIELEM TRHONĚM

 

ANKETA GOLF DIGEST
TIHLE HOŠI JSOU NA PGA TOUR TI NEJ…

V našem žebříčku 30 nejmilejších hráčů na tour, který se v Golf Digest pomalu stává tradicí, není Rickie Fowler žádným nováčkem. Už v prvním ročníku ankety, který jsme vyhlásili v roce 2013, se umístil na 3. příčce a před dvěma lety, když vyhrál Jordan Spieth, obsadil tento Kaliforňan 5. místo. Spieth tehdy připisoval zásluhy několika konkrétním lidem, kteří mu pomohli si zachovat správný přístup i poté, co jako hodně mladý přestoupil k profesionálům. Vyzdvihl mezi jinými i vítěze vůbec prvního hlasování, Stevea Strickera, ale také právě Fowlera, když o tomto pětinásobném vítězi na tour prohlásil, že „nesmírně ochotně věnuje svůj čas druhým a to s takovou energií, jakou bych si sám přál mít“. V tomto názoru očividně nezůstal osamocený, protože třicetiletý Fowler letos celý žebříček ovládl, a to před šampionem US Open Garym Woodlandem a třetím Spiethem. „Na tour je spousta hodných kluků,“ snižuje to sám Fowler. „Já se jen snažím chovat k lidem tak, jak mě to naučili naši. Ale je skvělé, že mě ostatní vidí takhle. Je to super a taky to beru jako odpovědnost.“ Našeho hlasování se mimo jiné zúčastnili hráči, caddies, novináři, vedoucí činitelé v golfu, zaměstnanci resortů a turnajoví dobrovolníci.

REDAKTOŘI GOLF DIGEST

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

PŘEDSTAVUJEME

TESTOVÁNÍ S TIGEREM
Málokterý hráč na tour je při testování vybavení tak náročný jako Woods. A zvlášť to platí u míčů
S E. MICHAELEM JOHNSONEM

NOVÝ HANDICAPOVÝ SYSTÉM
HCP: OTÁZKY A ODPOVĚDI
Pokusíme se uvést pár pravidel ohledně počítání nového handicapu, která vám na základní otázky odpoví

HCP: MATEMATICKÝ VZOREC
V případě běžného kola hraného na 18 jamek za běžných podmínek si každý může svůj nový handicap spočítat sám

DALIBOR PROCHÁZKA
Je tím nejpovolanějším člověkem, jaký nám může přiblížit některé detaily procesu, během něhož se nový systém zrodil
S ANDREJEM HALADOU

HRAJTE CO NEJLÉPE

VÍC GREENŮ V REGULACI
Jednu z nejlepších rad jsem dostal od Justina Thomase. Řekl mi, abych vždy zůstal jen sám sebou
S COLLINEM MORIKAWOU

BEŘOVICE Č. 18
Designově skvělá jamka, ale závěr kola by neměl být o tom, kdo si skóre
na závěr nejvíc pokazí
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

DOTYKOVÝ CHIP
Nechte i vy svůj míček přistát měkce na greenu a rychle ho u jamky zastavit
S BUTCHEM HARMONEM

POMŮCKA ZA DVĚ PĚTKY
Jednoduchá tréninková pomůcka od týčka po green, kterou koupíte za dvacku v každých domácích potřebách
S TASHOU BOHLIG

64 UŽ NIKDY!
Data nám jasně ukazují, že tahle hůl pro Mickelsona je pro amatéry čirá hloupost
S E. MICHAELEM JOHNSONEM

GOLFOVÝ ŽIVOT

AMERICKÝ DENÍČEK VIII
Jsem nakonec z výsledku celého kvalifikačního turnaje hodně šťastná
S KLÁROU SPILKOVOU

DEJTE DĚTEM POKOJ!
Nikde jsem neviděl, že by rodiče vyvíjeli na svoje děti takový tlak, jako to dělají rodiče v České republice
S BASILEM DALBERTEM

MODERNÍ TECHNOLOGIE
Stává se dnešní golf víc vědou než uměním, kterým ještě nedávno býval?

JIM NANTZ
Jak rozbíjí předsudky ten, kdo prvním odpalem rozbil sousedovi okno.

KOMENTÁŘ
Krása není samoúčelná. Jen menšina rekreačních hráčů dokáže své tělo poskládat při švihu pěkně

TOTÁLNÍ VÝPRODEJ
Deset poměrně komických pravidlových situací roku

A mnohem více na 100 STRÁNKÁCH zimního dvojčísla čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 12. prosince 2019

© 2019 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena