Český golf ocenil nejlepší: Amatérům kralují Jiří Zuska se Sárou Kouskovou, profesionálům Klára Spilková a Stanislav Matuš

Český golf ocenil nejlepší: Amatérům kralují Jiří Zuska se Sárou Kouskovou, profesionálům Klára Spilková a Stanislav Matuš

V novém aranžmá se uskutečnil dnes 24. ročník Večera českého golfu, po kterém známe jména nejlepších českých golfistů: Amatérkám kraluje už třetím rokem Sára Kousková, mezi muži usedl na trůn poprvé Jiří Zuska, profesionálům vládnou Klára Spilková a Stanislav Matuš.


Večer českého golfu je tradičně slavnostní tečkou za domácí golfovou sezónou, ale letos bylo všechno tak trochu jinak. Premiérově se na něm podílela vedle České golfové federace také společnost Relmost, díky které se navíc celý večer objevil v přímém přenosu na Golf Channel.

Večer se uskutečnil ve Slovanském domě, který vystřídal dnes již uzavřené prostory v Erpet Golf centru na Smíchově. Slavnostní večer moderoval Pavel Poulíček, v průběhu přenosu vystoupila řada tuzemských umělců.

Vítězem ankety golfových činovníků a mediálních expertů, kteří volili v obou kategoriích vždy z pěti nominovaných, se stala potřetí v řadě dvacetiletá Sára Kousková, členka Prague Golf City a také hráčka týmu University of Texas, jednoho z nejlepších týmů univerzitních zaoceánských soutěží vůbec.

Současná 53. hráčka Světového amatérského žebříčku (WAGR) znovu podávala především v zámoří výborné výsledky a nejen podle žebříčkového pořadí zůstala českou jedničkou. Třikrát v sezóně zapisovala umístění TOP 10, jedenáctá skončila na Amundi Czech Ladies Challenge ze série LET Access Tour.

Mužskou anketu ovládnul stejně starý Jiří Zuska (GC Podbořánky), který stejně jako Kousková působí v Americe druhým rokem, a na trůnu tak vystřídal svého nedávného parťáka z týmu University of Lousville Šimona Zacha -  ten letos svoje zámořská studia ukončil a přestoupil k profesionálům. Na světovém žebříčku byl naposledy na 143. místě, nejvýše v kariéře.

Zuska obsadil šesté místo na individuálním mistrovství Evropy, vedle toho během léta startoval v Evropě také na týmovém evropském šampionátu a využil volné karty pro start na D+D Real Czech Masters. Stal se vicemistrem na velmi ceněném MM Německa, na špičkových amerických turnajích byl jednou třetí a dvakrát čtvrtý.

Už v minulosti byli oceněni za výjimečné výkony nejlepší čeští profesionálové, letos byli vyhlášeni vítězové jak mužské, tak ženské kategorie. Mezi ženami i přes méně vydařenou sezónu, kterou narušily zdravotní potíže, kralovala Klára Spilková, která právě dnes slaví 25. narozeniny. V příštím roce bude mít opět plnou kartu na LPGA Tour, kterou uhrála skvělým výkonem v závěru roku na kvalifikační škole.

Mezi muži prožil nejlepší rok své kariéry Stanislav Matuš. Třicetiletý golfista si vybojoval částečnou kartu na European Tour a především plnou kartu pro příští sezónu Challenge Tour, v které bude chtít udělat rozhodující krok mezi evropskou golfovou smetánku.

Do síně slávy České golfové federace byl uveden Zdeněk Klan - lékárník a docent Přírodovědecké fakulty byl za protektorátu funkcionářem GC Líšnice a Golf Clubu Praha, místopředsedou Českomoravského golfového svazu a po válce do komunistického převratu byl předsedou obnoveného Golfového svazu ČSR.

Během slavnostního večera byli vyhlášeni také vítězové domácích celoročních sérií počínaje mladšími žáky po seniory, oceněni byli nejlepší paragolfisté i greenkeeper.