Český golf za rok 2019: zase trochu odkáplo

Český golf za rok 2019: zase trochu odkáplo

Podle statistik zachycujících hráčské a turnajové počty v roce 2019 český golf zase trochu zhubnul. Sice o málo, ale trend posledních pěti let je setrvalý a míří dolů. Ale až tak těžkou hlavu si z toho nakonec dělat nemusíme.


Za rok 2019 ubylo dle statistik České golfové federace celkem 990 registrovaných hráčů. Takže nyní je stav základny 52 262 hráčů golfu, resp. členů golfových klubů. Nejvíce golfistů registrovala ČGF v roce 2014, celkem 56 438 hráčů. Od tohoto roku ale počet stále klesá.

Registrovaní hráči jsou jedna věc a kdo skutečně golf hraje, to je věc druhá. Obecně se ví, že aktivních je zhruba jen asi 30 000 hráčů. Ti ostatní si jdou zahrát minimálně, případně nehrají vůbec; jde např. o rodinné příslušníky jen zaregistrované v klubech. Nicméně jsou zde i hráči, kteří nemají žádné klubové členství, a přesto si občas zajdou na hřiště.

Již delší dobu sledujeme tento trend na Západě: členové klubů ubývají, ale golfistů je relativně stále mnoho. Typicky ve Velké Británii: v roce 1990 tu bylo přes 600 000 členů klubů, počet stále rostl a v roce 2004 dosáhl maxima 878 000 členů. Pak ale začal pokles a v roce 2019 bylo registrovaných hráčů něco přes 655 000. Počet členů klubů tedy posledních 15 let stále klesá. Nicméně golf zde alespoň jednou ročně chodí hrát přes 3,7 milionů hráčů.

Další statistkou je počet turnajů, které se v Česku v roce 2019 odehrály. Celkem jde o 5 930 turnajů. Nejvíce jich bylo opět v roce 2014, celkem 6 662. Znormovaných hřišť máme v tuto chvíli 109, letos přibyla dvě: Oaks Prague (PGA National) a Čapí hnízdo.

Čísla ukazují, že zenit českého golfu nastal ve zmíněném roce 2014. Do té doby golf rostl. V letech 2005 – 2013 skutečně významným způsobem, masivně přibývalo hráčů, turnajů a také hřišť. Pak nastal ovšem zlom a hráčů naopak ubývá. Hřiště se sice zavřela fakticky jen dvě, Trhový Štěpánov a Nová Amerika (již dříve zaniklo Lipno), ale nových také příliš nepřibývá. Z velkých to byla v posledních letech jen Panorama, jinak se normovaly především menší areály, na úrovni akademií.

Žádný strom neroste do nebe a ani golf v České republice nedoroste úrovně tenisu či lyžování, což jsou sporty, které mají u nás mnohem silnější tradici. Golf také v podstatě ve všech vyspělých zemích Evropy již dosáhl svého maxima, další kvantitativní vývoj už čekat nelze. Stal se velmi populárním sportem, kterému se věnují v jednotlivých zemích stovky tisíc hráčů (jen v sousedním Rakousku je to přes 100 000, a to je země, která má o něco méně obyvatel než Česko). V Evropě je dnes také skoro 7 000 hřišť.

Můžeme být s tímto stavem spokojeni. Můžeme se na situaci samozřejmě dívat i opačným pohledem, můžeme si stěžovat, že hráčů nepřibývá a někde i ubývá. Ale je to samozřejmě vždy pohled na láhev z poloviny zaplněnou tekutinou. Někdo říká, „jenom půlka“, jiný „ještě půlka“.

Hovořím-li s konkrétními zainteresovanými lidmi z českého golfu, ať už jsou to majitelé hřišť, promotéři turnajů, prodejci vybavení, trenéři atd., pak názory jsou různé. Někteří jasně cítí krizi, většina ale spíše soudí: „Je to těžší než dřív, je to boj, ale žít se ještě dá.“ Letos skončil jeden významný prodejce, i některá hřiště to mají nahnuté a jejich budoucnost je nejistá, ale na druhé straně některá stále vydělávají.

Všichni se dnes shodnou, že nové hráče lze dnes nabírat především mezi mládeží, dětmi. Nezapomínejme ale, že je tu vždy potenciál mezi dospělými – golf se dá naučit i v pozdějším věku, pro mnohé to může být alternativní sportovním aktivita, fyzicky méně náročná. Asi nemá smysl pořádat markentingové akce, ale lze působit individuálně: pokud hrajete golf a máte ve svém okolí ty, kteří ho ještě nezkusili, veďte je k tomu právě vy. Půjčte jim jednu svoji hůl, vezměte je na driving, zlákejte je ke hře. Osobní příklad vždycky fungoval a bude fungovat dál. Mám s tím zrovna v posledních týdnech dobrou a zajímavou zkušenost. Díky ní se mi v práci dostalo přezdívky „Vedoucí sekce golfu“. Ale o tom až jindy…