Senzační vstup do sezony: První Top 10 pro Spilkovou na LPGA

Senzační vstup do sezony: První Top 10 pro Spilkovou na LPGA

Skvěle začala Klára Spilková svou druhou sezonu na LPGA a celkově desátou v profesionálním golfu. Obsadila dělené 8. místo na turnaji Gainbridge at Boca Rio v Boca Raton na Floridě, což znamená její první Top 10 umístění na americké sérii. Jde o největší úspěch českého golfu v historii LPGA.


Pětadvacetiletá členka globálního týmu KPMG a Czech Golf Teamu zahrála na paru 72 celkem 279 ran (72-68-68-71), 9 pod par a z celkové dotace turnaje ve výši 2 miliony dolarů získala 45 563 dolarů. Především si však odvezla výborný pocit ze životního výsledku a své stabilní hry.

„Chtěla jsem hlavně projít cutem. Kdyby mi ale někdo před turnajem řekl, že budu v Top 10, tak bych přikývla, že je to možné. Cítila jsem se dobře, věřila jsem si,“ smála se Klára Spilková po finále.

Po úvodním kole v paru znatelně zabrala, ve druhém zahrála čtyři pod a po cutu se dělila o 13. místo. Stejný výsledek 68 v sobotním kole ji už posunul na dělené 8. místo, které nakonec ve finále udržela, když zahrála 1 pod par s pěti birdie a čtyřmi bogey.

Na poslední jamce bravurně zachránila nelehkou situaci, když po drajvu vpravo do vody a trestné ráně se ocitla třetím úderem v bunkeru, odkud si ale přihrála na proměněný jeden putt. Z mnoha povedených úderů vyčníval chip-in na tříparové jamce číslo 3. První devítku obešla za 3 pod par, druhou za 2 nad. Ve finále zasáhla 9 ze 14 fairwayí, 9 z 18 greenů a měla jen 25 puttů.

„Bylo to nejtěžší kolo, náročné na soustředění, se spoustou diváků kolem,“ uvedla Klára Spilková, která šla s Brooke Henderson, doprovázenou stovkami kanadských fanoušků. Přesto dokázala Kanaďanku přehrát o dvě rány.

„Dala jsem pár birdie, taky nějaká bogey, ale to je golf. Bohužel mi dnes nešly drajvy, trochu to pokračovalo ze soboty, a na osmnáctce se to projevilo. Na druhou stranu jsem třeba před ránou na trojce věděla, že míč půjde do jamky. Dobře mi po celý turnaj chodila železa. Hřiště mi sedlo. Bylo fajn, že po deštích zůstalo měkké a dalo se útočit na jamky, navíc až na výjimky moc nefoukal vítr. Jsem vděčná za všechny čtyři dny a cítím, že to bude dobrá sezona.“

K úspěchu přispěla krátká přestávka po loňské sezoně a rozehrávání se od konce loňského roku v USA. „Hrála jsem dobře už v závěru minulé sezony, jak v Q-Series, tak potom na Ladies European Tour ve Španělsku. Jsem nadšená.“

Kláře výrazně pomohl „zastupující caddie“, přítel Sean Davidson. „Hodně se snažil. V prvním kole jsme si na sebe trochu zvykali, ale od druhého kola už přesně věděl a díky tomu, že je výborný golfista, umí číst putty. To je příjemné. Navíc zná přesně můj golf, protože spolu hrajeme často. Pozice mého stálého caddieho ale ohrožena není. Sean má svou práci, která ho baví. A procenta přítele coby caddieho z výhry? Asi ho pozvu někam na dovolenou!“

Golfistka hned po turnaji odjela domů do Sarasoty, kde se bude pět dní připravovat před odletem na dva turnaje do Austrálie. Na Boca Raton ji poprvé v akci na LPGA viděli také rodiče. „Celkově tu byla na turnaji výborná atmosféra a už se nemůžu dočkat dalších,“ uzavřela Klára Spilková, která se o 8. místo dělila mj. s Jessikou Korda, jejíž sestra Nelly (-4) skončila na 28. příčce.

Turnaj Gainbridge LPGA at Boca Rio vyhrála Švédka Madelene Sagström jako svůj první na LPGA se skóre 17 pod par, o ránu zpět skončila Japonka Nasa Hataoka.