Na srdce i na krásu- Jak se promění Poděbrady?

Na srdce i na krásu- Jak se promění Poděbrady?

O Poděbradech se říká, že jsou na srdce. Léčí se tu (nejen) srdeční choroby, ale už půl století je to také jedno z ohnisek českého golfu.


K lázním a zdejší elegantní kolonádě s moderní architekturou, do jejíhož stylu se šťastným způsobem vtiskla atmosféra první republiky, golf bytostně patří. Poděbradské hřiště vznikalo v šedesátých letech dvacátého století, ale první myšlenky přivést sem golf sahají již do třicátých let. Koncem devadesátých let byla původní devítka rozšířena na osmnáct jamek a z bývalé budovy „rádiovky“ se stala klubovna. Ale to bude brzy také minulost, protože v příštích letech čekají hřiště velké změny.

-Andrej Halada

 

RÁDIOVKA BUDE HOTELEM

Když se v roce 2000 stalo poděbradské hřiště osmnáctijamkovým, přesunul se klubový život i do velké budovy dominující celému areálu, do tzv. rádiovky z počátku dvacátých let. Nicméně je to budova určená k jinému účelu než ke sdružování sportovců. Její interiéry jsou architektonicky mimořádné a výtečně zachovalé, leč také pro golfový klub poněkud předimenzované, chladné a svojí prázdnotou někdy až úzkostně působící. Jestliže se po roce 2000 mnohým golfistům zdálo, že právě tento dům, jenž je jádrem areálu, je ideální pro jejich klubovnu, po dvou desítkách let provozu se ukázalo něco jiného: Je nejen zbytečně velký, ale i nákladný na provoz.

A tak se chystají změny. Budova (včetně dvou stožárů), která je od roku 2004 kulturní památkou a je potřeba o ni také adekvátně pečovat, změní majitele i účel. Záměrem je vytvořit tu hotel a celkově proměnit okolí budovy ve volnočasový areál nejen s golfem, ale i možností jízdy na koních. 

Ke změnám dojde i na hřišti, protože část ploch okolo budovy změní svoji funkci. Přesunuty budou tréninkové plochy a v plánu je změna vedení některých jamek – jedná se o jamky číslo 1, 2 a 18. Cílem je, aby se s hrou začínalo
a končilo na jednom místě. Nová podoba klubovny a jamek by mohla být hotová již pro sezonu 2022.

Nepůjde tedy jen o změny kosmetické. Vzbuzují zájem a je šance vdechnout místu nový impulz a novou podobu. Přitom základní charakter hřiště tím nebude dotčen. A má-li vzniknout nová osmnáctá jamka, pak někteří hráči jistě nebudou proti. Ta stávající je totiž coby předlouhý čtyřpar 407 metrů ze žlutých hodně tvrdou tečkou za jinak potěšující procházkou polabským národním golfovým parkem. Pokud si tedy chcete zahrát Poděbrady v původní konfiguraci z roku 2000, máte jednu z posledních šancí.