Costa Navarino, destinace, která vám vezme dech

Costa Navarino, destinace, která vám vezme dech

"V Řecku se dá hrát golf? A kde jako prosím tě?"
Zatím dvě naprosto skvostná, najdete na Peloponéském poloostrově v zátoce u Costa Navarino. Costa Navarino tedy dnes už není jen tak nějaký resort s golfem, ale pro mnohé budoucí cíl cesty, destinace sama o sobě, která vám nabídne víc, než si sami dokážete představit.

-Robin Drahoňovský


Na hoře, která vzdáleně připomíná tu stolovou v jihoafrickém Kapském Městě a tyčí se 200 metrů nad mořskou hladinou s kouzelnými výhledy na záliv Navarino, kde se kdysi u vesničky Pylos odehrála rozhodující námořní bitva s Turky, přibudou další dvě osmnáctky s názvem The Hills. Na nich už teď osobně pracuje dvojnásobný vítěz Masters Španěl José María Olazábal.

 

COSTA NAVARINO
Resort leží na jihozápadním cípu Peloponéského poloostrova a vydat se tam můžete z Prahy letecky třeba s Aegean Airlines. Můžete letět přímo do Atén a pak absolvovat tříhodinovou cestu po komfortní dálnici, nebo s přestupem letět až do Kalamaty. A pak to do hotelu budete mít necelých 20 minut autem. Přímá linka operuje denně a letenka se dá pořídit od 3500 korun plus případný příplatek za přepravu vašeho golfového vybavení. Skvělou zprávou je, že vlastně nic víc nepotřebujete. Vše ostatní pro vás zařídí hotel, tedy pokud o to požádáte. Královsky se o vás postarají – od vyzvednutí na letišti až třeba po míčky na prvním odpališti. Jen ta hřiště si už budete muset odehrát sami. Resort disponuje dvěma hotely, Westin a Romanos, které jsou navíc propojeny centrem Agora, což je malá komunitní vesnička s mnoha restauracemi, bary a obchůdky.

 

THE DUNES

Je prvním otevřeným hřištěm na Peloponésu a prvním hřištěm v Řecku, které bylo postaveno podle návrhu a pod osobním dohledem velké osobnosti. Tou byl dvojnásobný vítěz Masters a bývalý rydercupový kapitán Bernhard Langer. Otevřeno bylo v roce 2010, má par 71
a ze zadních odpališť měří 6018 metrů (z předních něco málo pod 5000 metrů). Nic nepřekonatelného. Vyznačuje se širokými fairwayemi,
a spíše než typicky středomořským působí spíše linksovým dojmem. Je z větší části umístěné do vnitrozemí a lemují ho staré olivovníky a citroníky nebo nekonečné řady keřů levandule či rozmarýnu. Specialitou hřiště jsou hluboké pot bunkery vyplněné místním červeným jílovitým pískem. Langer se jich nebál a na celé hřiště jich strategicky umístil 86. I když hřiště leží nedaleko moře, přiblížíte se k němu jen na třech jamkách. Spíš než překážkou ve hře ale pro vás bude jen příjemnou kulisou v pozadí.

 

THE BAY

Jde o druhé řecké hřiště, pod kterým je podepsáno velké jméno. V roce 2011 ho otevřel americký architekt Robert Trent Jones Jr. Ze zadních odpališť měří pouhých 5760 metrů, ale co ztrácí na délce, to nahrazuje převýšením, technickou hravostí a netradičním poskládáním jednotlivých jamek. Má par 71, jeho první třetina stoupá do kopců, druhá klesá do kaňonu a poslední se táhne podél moře. V roce 2019 byla otevřena nová klubovna. I když byla v původním plánu, na její realizaci se čekalo dlouhých osm let. Přesto je první ekologickou golfovou klubovnou v Evropě zakopanou do svahu a se střechou osazenou vzrostlými stromy. Na střeše je umístěno i mistrovské odpaliště první jamky. Máte-li na to a možná když slušně poprosíte, nechají vás první míček odehrát z tohoto netradičního místa a nebudete tak při svém prvním odpalu na očích všem hostům odpočívajícím na terase. The Bay Course je opravdu mistrovským kouskem, který si s chutí zahrají hráči všech výkonnostních úrovní. Je ale také ukázkou toho, jak skloubit záměr investora, moderní technologie a požadavky na ochranu životního prostředí.

 

THE HILLS

Obě hřiště nového resortu The Hills, East Course a West Course, jsou zatím jen hudbou budoucnosti, avšak nikoliv příliš vzdálenou. K otevření celého areálu by mělo dojít v létě roku 2021 a bude se jednat o další dvě hřiště s podpisem velkého golfového mistra. Za návrhem stojí dvojnásobný vítěz Masters Španěl José María Olazábal. Tak snad prozatím jen něco málo z historie místa a strohých dat. Výkup pěti set hektarů pozemků zabral investorům téměř 25 let a podepsali více než 1500 kupních smluv s jednotlivými vlastníky půdy. Samotná golfová hřiště pak z celkové plochy ukousnou hektarů 125 a budou ležet ve výšce 148 až 225 metrů nad mořskou hladinou. Délka jednotlivých osmnáctek bude 6466 (West) a 6280 metrů (East). Průměrná plocha greenů bude činit 669 m2 (to je skoro na rodinný domek se zahradou!). Tréninkové plochy zaberou
15 000 m2 a driving range nabídne místo 60 hráčů. Celý areál bude zavlažovat voda z umělého jezera s kapacitou 470 000 m3 vody. Úctyhodné.