Úctyhodná historie: Pět celých generací hráčů a několik hrajících prezidentů

Úctyhodná historie: Pět celých generací hráčů a několik hrajících prezidentů

LETOS TOMU BUDE PŘESNĚ 70 LET, co mohou golfisté brát do ruky nejčtenější sportovní magazín na světě. Těžko říct, kolik šéfredaktorů se na všech těch stovkách vydání časopisu a dalších publikací podílelo, kolik redaktorů, hráčů, trenérů nebo fotografů dávalo dohromady jeho obsah. Jedno ale můžeme říct naprosto přesně: Za celou dobu, co Golf Digest po celém světě vychází, ho četlo už pět generací hráčů a možná i minimálně pět amerických prezidentů, kteří golfu – stejně jako my – úplně propadli.


P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

SVATOPLUK BÝMA
SÍLA V SEBEVĚDOMÍ

KONDIČNÍ TRENÉR, který sám zavrhl posilovací stroje, na nichž se jen sedí, a zbytečné zvedání tun závaží. Říká, že naše největší síla se rodí z rozsahu pohybů, dýchání a rozumného posilování. Z pravidelného cvičení, které dokáže tělo dobře ochránit před běžnými úrazy a udržet ho v kondici po celou kariéru. Doba, kdy hráči jako Beef dokázali vyhrávat turnaje, je nenávratně pryč a vítězit budou jen atleti, kteří si z posilování udělají součást svého života a drogu a budou do svého těla investovat víc než ti ostatní.

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

JON RAHM
UČÍM SE SVÝM TEMPEM

JE MU POŘÁD TEPRVE 25 LET a jeho hvězda stále stoupá. V roce 2015 se stal nejlepším amatérem světa, a když v následujícím roce přešel k profesionálům, trvalo mu pouhých 61 týdnů, než se ve světovém žebříčku vytáhl do top 5 (rychleji to dokázal pouze jistý Tiger Woods, kterému to zabralo 33 týdnů). Do dvou let od přestupu k profesionálům byl navíc Jon Rahm světovou dvojkou. Zatím dobyl 10 titulů po celém světě, z toho tři na PGA Tour a šest na European Tour. Jeho úspěchy mu doposud vydělaly 25 milionů dolarů. Na posledních osmi majorech celkem třikrát skončil v nejlepší čtyřce, a tak se zdá, že je jen otázkou času, než si připíše i tento velký zářez.

S BRIANEM WHACKEREM

 

TÉMA MĚSÍCE
DRAJVUJ, ČIPUJ, PATUJ… ALE NEPIČUJ!

GOLFOVÉ NÁZVOSLOVÍ pochází z angličtiny, neboť v této jazykové oblasti se golf rozvíjel a zde také vznikala potřeba dát golfovým věcem i jevům náležité označení. Jak si mají ale poradit s výrazy, jako je green, fairway, drive, pitching, chipping, fade, draw a stovkami dalších jiné jazyky včetně češtiny? Přejímat anglické termíny, anebo je nahrazovat počeštěnými, případně nově vzniklými českými? Odpověď není snadná a už vůbec ne jednoznačná. Jazyk je vždy živým organismem a spoutávat ho kodifikací, nařízeními a zákony jen tak lehce nejde. 

S ANDREJEM HALADOU

 

ONDŘEJ LIESER
V ŽIVOTĚ SPLNĚNO, TEĎ JE NA ŘADĚ GOLF

JE PRVNÍM ČECHEM, který nakoukl do první pětistovky světového žebříčku, a jedním z trojice domácích hráčů, kteří letos budou hrát Challenge Tour. Svou vstupenkou do druhé evropské ligy jen potvrdil, že cesta na vrchol vede odspodu, přes satelitní tour, kde se získávají zkušenosti, sebevědomí a pocit, že všichni jsou porazitelní a správná rozhodnutí vedou k úspěchu. Zaslouženě se stal Golfistou roku 2019 a ve stejném roce ovládl i finanční žebříček Golf Digest C&S Order of Merit. Potvrdit svůj talent a snahu pokračovat ve své – na čas pozastavené – kariéře. Období, kdy sám sebe považoval za golfového důchodce a chtěl hrát jen pro radost, je tak definitivně pryč. Dříve nemluvný ONDŘEJ LIESER se dnes umí o sobě, o tom, jak zahrál devítku za 25 minut, proč byl jeho největším koníčkem gaučing, nebo o svém životě hodně rozpovídat.

 

LABORATOŘ GD
MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE

PŘED ŠESTNÁCTI LETY GOLF DIGEST shromáždil množství dokladů o tom, že aby průměrní golfisté posílali míčky dál, potřebují drivery s větším loftem, někdy i s 12, 14 nebo 16 stupni. Od té doby ale urazil jak design holí, tak golfový švih velký kus cesty, takže dnes může platit pravý opak. Spolu s významným úpravcem holí, řetězcem Club Champion, teď zorganizoval Golf Digest exkluzivní studii, v rámci níž hráči se švihovou rychlostí mezi 80 a 100 mílemi za hodinu soustavně odpalovali dál, když měli driver s nižším loftem, ne s vyšším. (Průměrný muž švihá rychlostí kolem 95 mil za hodinu.) Účastníci studie dokázali odpalovat dál s drivery, které měly méně než deset stupňů loftu.

S MIKEM STACHUROU

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

VZRUŠUJÍCÍ ROK 2020
Slabé slovo pro to, co letos můžeme očekávat
S BASILEM DALBERTEM

TIGER RADÍ
Řeknu vám, co dělám vždy, když vezmu do ruky železo
S TIGEREM WOODSEM

CADDIE V UTAJENÍ
Podvádějí, nebo nepodvádějí někteří hráči na PGA Tour?
S JOELEM BEALLEM

DAVID LEADBETTER
Data nám jasně říkají, jakou rychlostí se otáčejí a kdy zpomalují boky při prošvihu

JEN JEDNA VĚC
Když skončíte ve fairwayovém bunkeru, udělejte to, co dělá Tiger
S ADAMEM KOLLOFFEM

ŠKOLA GD
Proč čekat na jaro? Tři cesty, jak svou hru hned posunout výš
S SEANEM HOGANEM

BEROUN Č. 9
Můžete myslet na eagle, ale také jít na další jamku zklamaní
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

VÍTEK NOVÁK
Moje cesta na poslední chvíli na univerzitu do Dallasu byl svým způsobem útěk

DENÍČEK KLÁRY SPILKOVÉ
Vánoce doma, Silvestr na Floridě, trénink a skvělý vstup do sezony na LPGA
S MONIKOU TAUCHEN

KDO JE VÁŠ CADDIE?
Jen sama vášeň pro golf už dnes zdaleka nestačí. Ti, kdo chtějí být nejlepší, musí být přímo posedlí

DRAIN-O
Předúderová rutina mi pomáhá potlačit jakékoliv pochybnosti
S TOMMYM FLEETWOODEM

GD ORDER OF MERIT
Výsledky roku 2019 ukázaly, že se pozvolný progres z minulých let bohužel poněkud pozastavil
S DANIELEM TRHONĚM

ST. ANDREWS
Co je nového ve skotském ráji a má smysl do golfové Mekky v létě vyrazit?
S ONDŘEJEM PRAVDOU

KOMENTÁŘ
Psychika se dostává ke slovu až ve chvíli, kdy jsou soupeři na stejné herní úrovni
S ANDREJEM HALADOU

RÁNA Z MILOSTI
Ztracené a dávno zapomenuté naštvané i omluvné dopisy (od Tigera a mnohých dalších)
S JERRYM TARDEM

A mnohem více na 84 STRÁNKÁCH prvního letošního čísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 6. ÚNORA 2020

© 2020 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.