Síla odpouštění...drivy

Síla odpouštění...drivy

Cíl nových drivů je jediný – vylepšit vaše špatně trefené rány.


Na profesionálních túrách už krátké drivy skoro nevidíte a to je dobrá zpráva i pro nás, kdo nehrajeme před televizními kamerami. Ještě v roce 2010 měřilo téměř 40 procent drivů na PGA Tour méně než 256 metrů.

V roce 2018 už to nebylo ani 25 procent. Klíčovou roli v tom sehrál pokrok v konstruk- ci driverů. Líce jsou dnes tenčí na těch správných místech, těžiště se posunulo níž a hlavy driverů jsou při netrefených ranách stabilnější, takže se do míčku přenáší víc energie. Výsledek? Když to trefíte, míček vyletí výš než dřív, a když se vám drive naopak nepovede, odpal to nezkrátí tolik jako dřív a míček ani neletí tak mimo. Nové drivery přinášejí užitek nejen profesionálním golfistům, ale i běžným smrtelníkům. „Řekl bych, že pro průměrné golfisty právě začala nová éra,“ myslí si Tomo Bystedt, starší ředitel vývoje produktů u TaylorMade. Bystedt se dušuje, že nejnovější drivery této značky umí zlepšit výsledky u špatně trefených ran třikrát či čtyřikrát víc než u ran trefených sweet spotem. Tento trend se jistě zamlouvá hlavně těm z nás, kdo nemáme moc času na trénink. Představujeme osm novinek, které stojí za pozornost.

Wilson
cortex
▶ Vítěz soutěže „Driver vs. Driver 2“ na GolfChannelu se pyšní širokými možnostmi nastavení, a to díky tomu, že skoro polovina hlavy je vyrobená z lehkých uhlíkových vláken. Pro nastavení jsou k dispozici závažíčka ve špičcei v patce a také dlouhé posuvné závaží ke kontrole úhlu odpalu a rotace.
cena od 12 990 korun

Ping
g410 plus
▶ Všechny drivery Ping jsou známé tím, že dodávají stabilitu netrefeným ranám, teď do něj ale přidali ještě posuvné závaží. Šestnáctigramové wolframové závaží můžete umístit buď do patky, do středu, nebo do špičky, abyste dosáhli co největší kontroly u netrefených ran.
cena od 13 490 korun

Mizuno
st190g
▶ Vložka líce z vysokopevnostního titanu funguje ještě lépe než u minulého modelu, protože líc je v různých místech různě tenká, což zvětšuje sweet spot. Díky dvěma rovnoběžným kolejničkám se závažími můžete posouvat váhu a tak bojovat proti hooku, nebo naopak slicu, případně měnit spin.
cena od 13 490 korun

Pxg
o811 x gen2
▶ Korunka z uhlíkových vláken je v přední části o něco tlustší, aby byla hůl stabilnější. Funguje skoro jako výztuha. Líc je díky tomu pružnější. Protože korunka má sníženou hmotnost, mohli konstruktéři přesunout více váhy do spodku, takže míček má extrémně nízkou rotaci.
cena na vyžádání

Cobra
king f9 speedback
▶ U aerodynamických driverů, jako je tento, se ne vždy podaří dostat těžiště nízko. Ale tady je lehká uhlíková korunka přetažená přes obvod hlavy, takže je méně hmotnosti v horní části a víc ve spodku. A to znamená rychlejší a méně rotující míček.
cena od 12 200 korun

Titleist
ts3
▶ Tento nový driver má nejtenčí a nejpružnější líc v historii značky. Díky tenké korunce hůl uděluje míčku malý spin a má lepší obvodové vyvážení, takže netrefené rány jsou stabilnější a létají dál.
cena od 13 490 korun

Callaway
epic flash
▶ Při vytváření konstrukce této líce využívá Callaway umělou inteligenci a strojové učení. Na zadní straně nestejně tlusté líce je spousta hrbolů a hřebenů, takže připomíná zvlněnou pouštní krajinu. Díky tomuto strukturovanému povrchu dokáže hůl udělovat míčku vyšší rychlost na větší ploše. cena od 14 500 korun

Taylormade
m5
▶ Při výrobě vznikne líc, která je tak pružná, že nevyho- vuje pravidlům, načež se do ní vstříkne pryskyřice, aby se dostala těsně pod požadovaný limit. TaylorMade tvrdí, že díky tomuto výrobnímu procesu se zdvojnásobí ta plocha líce, která slibuje nejlepší výsledky.
cena od 14 850 korun