Puttujte hybridem

Puttujte hybridem

„Na fringi míčky poskakují a méně rolují – a mají méně tření.“ Puttujte hybridem. Možná tak přestanete nechávat ty putty krátké.

- Na hraně s Michaelem Breedem


MOŽNÁ UŽ JSTE NATOLIK MOUDŘÍ, že místo toho, abyste z kraje greenu zahráli chip, raději vezmete do ruky texas wedge. A to je skvělé! Problém ale je, že možná stále používáte jen ten putter. Jestli vám na green zbývají fringem nějaké dva tři metry, hrát putterem dává smysl. Ale jestli je to víc, pak je mnohem lepší volba použít hybrid.

Jen se nad tím zamyslete: Kolikrát už jste do putteru práskli, co to jen šlo, a stejně míček až na green neměl šanci doběhnout? Je to proto, že když hrajete putterem, který má mimochodem jen velmi malý loft, necháváte míček rolovat skrz všechnu tu trávu, která leží mezi vámi a greenem. Samozřejmě do hry promluví i tření mezi míčkem a zemí, což sebere ráně většinu energie. S hybridem, který má loft kolem 20 stupňů, necháte míček po fringi poskakovat, a zabráníte ztrátě energie třením. Takto je mnohem jednodušší míček do jamky opravdu dostat. Je to prostě fyzika.

Technika rány s hybridem je naprosto stejná jako s klasickým putterem. Jen pro lepší kontrolu chytněte grip o něco níže, míček nechte ležet uprostřed postoje, rozložte váhu 50 na 50 mezi obě nohy a zahrajte klasický švih jako u puttu. Pokud vám ale hůl bude stále připadat příliš dlouhá, zalomte lehce zápěstí a postavte se k míčku vzpřímeněji, až tak, dokud vám bude pozice pohodlná. (Bonusem je, že si tím lehce zafixujete zápěstí a rána bude čistější.)

Na co byste si měli dát pozor: Míček od hlavy odskočí s daleko vyšší rychlostí než od hlavy putteru. Takže až budete přemýšlet o tom, jak silně do míčku udeřit, přemýšlejte o fringi stejně, jako by to byl green, a na takovou vzdálenost zahrajte standardní putt. To je také nejlepší technika, jak udělit míčku tu správnou rychlost.