Hostivař otevře nové jamky. A bude to cesta!

Hostivař otevře nové jamky. A bude to cesta!

V porovnání s chudými minulými lety bude letošní rok na otevírání nových golfových areálů bohatý. Otevřít by měly osmnáctky Vinoř v Praze a východočeská Dolní Dobrouč, na konci léta se chystá dokončení druhých devíti jamek Oaks u Prahy. A svého rozšíření, resp. otevření se dočká i dalších devět jamek na pražském hřišti Hostivař. Hlavní město tak získá další osmnáctku.


Hostivařských devět jamek bylo otevřeno v roce 2006, architektonicky zajímavý driving zde stál už o pár let dříve, místo nabízelo i devět jamek menší akademie. Jako městský golfový areál byla a je Hostivař skutečně příkladná, nabízí mnoho a v dobré kvalitě, navíc klubovna hřiště je (hlavně díky svému originálnímu dřevěnému obložení) architektonicky oceňována.

Zda by se do místa mohlo vejít dalších devět jamek, bylo otázkou; prostor vždy působil spíše menším dojmem, proběhla zde i početná výstavba rodinných domů. Navíc nač je městskému hřišti potřeba osmnáct jamek, když devět jich na krátkou hru ve všední den zcela stačí? Pražské Hodkovičky či hradecká Roudnička to dokazují výmluvně.


Foto: Golf Hostivař

Leč kdo by nechtěl celý obraz, má-li zatím půlku? I z ekonomického hlediska je osmnáctka potenciálně výdělečnější než devítka. A tak i v Hostivaři už roky uvažovali o rozšíření hřiště. Konkrétní úvahy se vedly různými směry, z finálního plánku, jak byl zveřejněn v hostivařském magazínu, už lze vyčíst mnoho, jsou zde i metry jamek (podrobně viz ZDE).

Nové jamky by se měly otevírat postupně po celý rok 2020, na tři etapy. Tři na jaře, dvě v létě a zbytek ke konci sezóny. Celkový par hřiště by měl být 69, nové jamky jsou tvořeny šesti čtyřpary a třemi třípary. Pětipar tu čistě nový nebude žádný, ovšem stávající jamka č. 4, jdoucí podél tratě, by se měla nyní změnit na pětipar, měla by mít 435 metrů.



Foto: Golf Hostivař

Architektem hřiště je Libor Jirásek, stejně jako u předchozích jamek, a ten druhou devítku v magazínu charakterizuje slovy: „Čekáte, že budu říkat: nooo… bude to výzva? Tak jo, bude to výzva. Nové jamky budou na rozdíl od původních vyžadovat přesnější umístění drajvů i eproučů. Greeny jsou členitější a bunkery hlubší a nesnadnější.“

Musel jsem se při čtení těchto řádků usmívat, protože už dosavadní hostivařské hřiště mi vždy přišlo jako „výzva“ a rozhodně jsem ho nepovažoval za snadné. Je tu prakticky na každé jamce nějaká hrozba, obtíž, komplikace a na rozmáchlé drivování tu místa také není přehršel. Budou-li tedy nové jamky ještě o něco náročnější, možná by se pak hřiště dalo charakterizovat slovy „nelehká cesta mezi vodou, bažinami, rákosím, stromy, keři, auty, vlakem a pískem“.



Foto: Golf Hostivař

Jak se na hřišti bude skutečně hrát, zda to bude pohodová hra po práci anebo sportovní výkon, to teprve uvidíme. Co však můžeme vidět už teď, a co jsem také viděl už loni na vlastní oči, je nádhera jednoho z nových míst, kde jsou jamky umístěny. Jedná se o vyvýšený prostor nových čtyřparových jamek číslo 9 a 12, k nimž ještě přiléhá třípar číslo 13, jamka uvolněně hraná z vyvýšeného místa dolů na green.

Celý prostor devítky a dvanáctky je mimořádný: nahrnutá zemina vytvořila náhorní plató, z něhož je originální výhled na Prahu, jak na její vzdálenou kulisu se Strahovem i Petřínem, tak na bližší průmyslové okolí. Je to pohled z rozhledny, nečekaný a neobvyklý, pohled i přes industriální městskost strhující. Ať už budou jamky po designové stránce jakékoliv, tady si hráč čas strávený golfem skutečně může užít, tady zažije úžas i radost. Byť při silnějším větru bude hra jistě dost náročná.

Jirásek považuje z nových jamek za svojí oblíbenou sedmičku, hned v sousedství náhorní plošiny: čtyřpar pouhých 247 metrů, ale druhá rána přes vodu na nevelký grýn. Co lze vidět z fotografií, bude to skutečně ona výzva, náročná a přitom atraktivní jamka. Chytře umístit první ránu a pak … děj se vůle boží. Vůbec celý tenhle zadní kout hřiště vypadá výtečně.



Foto: Golf Hostivař

V této části přibydou i další vodní plochy, stejně jako na stávající devítce tu tedy bude mít hráč další příležitosti utopit míče. Ne, rozhodně si nemyslím, že tohle bude snadné hřiště. Hostivař ve mně ostatně často vyvolávala otázku, zda skutečně tato koncepce nepříliš snadné devítky patří do města, kde lidé si chtějí na golf „jen odskočit“, spíše si za hodinku a půl v lehkém tempu zarelaxovat.

Nicméně hodnota hostivařského hřiště se vyjevuje při dlouhodobějším hraní, kdy hřiště máte odehrané mnohokrát, znáte ho. Pak totiž oceníte jeho složitějšího ducha – prostě ho nepřečtete raz dva. Tím se neomrzí, je stále přitažlivé, překvapuje a láká. I proto jsem Hostivař vždy vnímal jako hřiště designově vyspělé, s promyšlenou architektonickou tváří. A zatím to vypadá, že tak tomu bude i v případě dalších devíti jamek. Celek by měl být kompaktní a bez švů, základní charakteristikou bylo a stále zůstane: spíše kratší, ale technicky a strategicky náročnější jamky. Hřiště, které vyžaduje hráče s přesnými ranami, hrajícího zdrženlivě a hlavou.



Foto: Golf Hostivař

Bude to vlastně velká změna: Hostivař již nebude „jen“ onou městskou devítkou, ale změní se na plnohodnotnou osmnáctku. Bude hřištěm pro plná turnajová kola, tím pádem se možná i změní typ jeho provozu. Bude zde možná  více standardních turnajů, kam zavítají různé tůry i firemní akce. Areál tak bude srovnatelný s dalšími velkými pražskými a nedalekými přípražskými areály – tedy Zbraslaví, Černým Mostem, Vinoří, Mstěticemi.

Jsem skutečně velmi zvědav právě na to, jak na mne hřiště bude působit jako celek. Jak ho budu vnímat jako osmnáctku, jako plný golfový zážitek. To nelze v tuto chvíli říct, to nelze z žádných plánků vyčíst. To je potřeba si zažít.

Fotografie u článku jsou převzaty z magazin.golfhostivar.cz