MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE: Náš výzkum ukazuje, že menší loft může znamenat delší odpaly

MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE:  Náš výzkum ukazuje, že menší loft může znamenat delší odpaly

JIN-YOUNG KO, nejlepší hráčka na LPGA Tour, švihá driverem skoro o 30 mil za hodinu pomaleji než světová jednička mezi muži Brooks Koepka. A přesto Ko hraje s driverem jen s devíti stupni loftu – což je dokonce o 1,5 stupně méně, než má Koepkův driver. Cože? Neměli by si snad hráči s pomalejším švihem vybírat naopak drivery s větším loftem?


S MIKEM STACHUROU

Ne, to už nutně neplatí.

Před šestnácti lety Golf Digest shromáždil množství dokladů o tom, že aby průměrní golfisté posílali míčky dál, potřebují drivery s větším loftem, někdy i s 12, 14 nebo 16 stupni. Od té doby ale urazil jak design holí, tak golfový švih velký kus cesty, takže dnes může platit pravý opak. Spolu s významným úpravcem holí, řetězcem Club Champion, teď zorganizoval Golf Digest exkluzivní studii, v rámci níž hráči se švihovou rychlostí mezi 80 a 100 mílemi za hodinu soustavně odpalovali dál, když měli driver s nižším loftem, ne s vyšším. (Průměrný muž švihá rychlostí kolem 95 mil za hodinu.) Účastníci studie dokázali odpalovat dál s drivery, které měly méně než deset stupňů loftu.

Vlastně byly nejdelší odpaly často produktem driverů s devíti stupni a méně. (Pořád ale platí, že golfistům švihajícím pomaleji než 80 mil za hodinu se osvědčí drivery s 11 stupni nebo víc.) Driver s nižším loftem totiž může přenést do míčku víc energie právě díky tomu, že není tak zkosený. Ze stejné příčiny ostatně odpaluje třeba sedmička železo dál než osmička.

V naší studii drivery s nižším loftem opakovaně udělovaly míčku vyšší rychlost, a to i u golfistů s nižší švihovou rychlostí (konkrétně o 3,2 míle za hodinu ve srovnání s 10,5–12stupňovými drivery).

Čím to je? Jednou ze základních příčin je úhel přiblížení neboli způsob, jakým se hůl přibližuje k míčku před impaktem. Pokud se hůl přibližuje k míčku po mírně vzestupné dráze spíše než sestupné, driver s nižším loftem může přinést lepší výsledky. Takový úhel přiblížení používá právě Ko a je na LPGA Tour typický. Podle údajů z TrackMana činí průměrný úhel přiblížení na LPGA Tour +3 stupně, a je tedy výrazně vzestupný. Naopak na PGA Tour je naopak spíše sestupný: −1,3 stupně. Právě proto některé hráčky na LPGA Tour s úspěchem používají drivery s nižším loftem, s nimiž hrají golfisté na PGA Tour, kteří přitom švihají o 20, nebo dokonce 30 mil za hodinu rychleji než ony. TrackMan nedávno provedl studii, z níž vyplynulo, že když přejdete od sestupného úhlu přiblížení k výrazně vzestupnému, můžete tím získat 21 metrů. A to se netýká golfistů s rychlým švihem, ale těch s průměrnou rychlostí švihu kolem 90 mil…

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v únorovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 6. ÚNORA 2020