MŮŽETE i v době korona viru hrát golf? Se správným opatřením ANO

MŮŽETE i v době korona viru hrát golf? Se správným opatřením ANO

Přední odborník na infekční choroby říká, že hru si můžete stále užívat, ale chce to přijmout určitá opatření.  


ŽIJEME TEĎ V DOBĚ, kdy vlády, kluby nebo federace – tedy alespoň někde – vydávají řadu doporučení ohledně toho, zda by golfová hřiště měla zůstat i v době probíhající zdravotní krize otevřena. Naše úvaha se nicméně primárně týká chování spojeného s venkovními aktivitami, tedy golfem na hřišti, a při dodržování karanténních vzdáleností a daných pokynů.

Chris Marchini je generálním ředitelem areálu Golf Galaxy v Pittsburghu, a stejně jako pro většinu z nás, je jeho největší vášní golf, a stejně jako pro většinu z nás, je pro něj golf také způsob, jak uniknout každodennímu stresu. O to víc v době celosvětové koronavirové pandemie. Nic ho nedokáže uklidnit víc, než kolo golfu s rodinou nebo přáteli. „Víš co, tati? Kromě domova, je právě golfové hřiště místem, kde se cítím nejvíc v bezpečí,“ řekl mu dokonce sám od sebe po páteční devítce jeho syn Cam. A my všichni doufáme, že to je pravda.

Faktem je, že se správnými opatřeními a malou úpravou pravidel chování před a po hře, by právě golf mohl být tou správnou vakcínou a lékem na vzrůstající obavy z nemoci Covid-19 a chaosu, kterým nás každodenně zásobuje vlastní vláda.

Podle Dr. Catherine Troisi, epidemioložky Centra infekčních nemocí texaské univerzity v Houstonu, by právě golf, který se hraje v přírodě a se zachováním rozumných postupů, být poměrně bezpečný.

Pojďme se společně podívat na pár pokynů, na které by měli golfisté – pokud se situace umoudří a autority nás zase na hřiště pustí – vždy pamatovat.

Profesionální turnaje s 25 tisíci diváků a nejméně ještě další tisícovkou pracovníků, kteří turnaj organizují, zástupců médií, hráčů a dalších lidí není zrovna malý rodinný piknik. Nicméně golf, jako rekreační sport, a za splnění určitých podmínek, je více než jakémukoliv jinému sportu podobný spíše turistice. Jak vysvětluje doktorka Troisiová, je to další způsob, jiná aktivita, životaschopná alternativa uzamykání se a uzavírání doma.

„Nejste v kontaktu s mnoha dalšími lidmi a není to basketbal, u kterého se dotýkáte, jste velmi blízko ostatním hráčům a nemůžete si držet odstup,“ řekla. A triviální není ani další aspekt.

„S výhradou toho, že o tomto typu viru toho zatím mnoho nevíme, je to typ viru, se kterým se dá snadno bojovat.“ Právě sluneční svit a další podmínky vnějšího prostředí mohou takové viry sami zabíjet, takže je pravděpodobné, že to platí i pro tento korona virus Covid-19.

„Dá se tedy říct, že právě při hraní golfu podstupujete jen minimální riziko.“

 

JAKÝ BY MĚL BÝT PŘI HRANÍ GOLFU MEZI HRÁČI ODSTUP?

Obecně platí, že klíčem je dodržovat si od ostatních odstup minimálně „gimme“, tedy alespoň dvou metrů. „Pokud víme, pak jsou to právě minimálně dva metry, které by vás měly před přenesením viru a jeho šíření ochránit. Takže, i když půjdete na hřiště ve čtyřech, měli byste se od sebe držet o něco dál, než je obvyklé,“ říká Troisová.

„Co by golfisté měli mít na paměti je, že držet si odstup je v první řadě jejich vlastní ochrana před okolím a nejlepší prevence před šířením viru. Pro jinak zdravého třicátníka jsou šance, že se z nákazy vyléčí, poměrně vysoké. Problémy ale přicházejí s infikováním zranitelnějších hráčů. Tak jak stárnete, tak se oslabuje i náš imunitní systém. Průměrný věk naší golfové populace je přes padesáti let a v mnoha případech také u nás najdete mnoho hráčů, kterým je přes sedmdesát.“

Dobrou zprávou nicméně zůstává, že golfové hřiště o rozloze 60 hektarů nikdy nebude připomínat přeplněné náměstí nebo prodejnu potravin v obchodním centru. Samozřejmě, i golfové hřiště mají svá specifika a časy, kdy se na nich může nahromadit více lidi najednou a také zde platí, že riziko se právě s počtem lidí zvyšuje, ale také naopak, v méně vytížených časech, se riziko úměrně snižuje.

Větším problémem může být indoor nebo drivingrange, kde se více lidí dotýká stejných zařízení, ale poměrné riziko je mnohem menší, než na místech jako jsou obchody, eskalátory nebo veřejná doprava.

Podle Juliana Tanga, virologa a profesora na univerzitě v Leicesteru v Anglii, je potřeba vyhnout se i delším osobním rozhovorům během čekání na odpališti.

„Jestliže poznáte, že někdo měl k obědu jídlo s česnekem, nebo kari, můžete si jasně představit, že včetně vůně jejich dechu můžete vdechovat také viry,“ řekl Tang pro New York Times.

ZNAMENÁ TO TEDY, ŽE BY SI LIDÉ STARŠÍ GENERACE MĚLI RADĚJI GOLF ODPUSTIT?

Riziko je pro všechny stejné, ale následky mohou být pro někoho nebezpečnější. Doktorka Troisiová k tomu uvádí, že podle výzkumů v Číně byla nejvyšší úmrtnost u lidí s věkem nad 65 let a drasticky stoupala u osob nad 70 a zejména pak starších 80 let. „Nevíme, zda k tomu přispěli ještě další zdravotní obtíže, ale víme, že náš imunitní systém právě takto funguje. Je každopádně potřeba zvážit, zda nejste právě v jedné z těchto věkových skupin.“

Doktorka Troisováuvádí, že všichni golfisté, zvláště pak ti starší, by měli dbát všech pokynů hygieniků, zvláště pak správného mytí rukou. „Mytí rukou na sedmém odpališti asi není tou správnou cestou, ale antibakteriální gely by dnes neměly v žádném bagu chybět. Pokud jde o zabíjení patogenů, dezinfekční prostředky nebo gely fungují stejně dobře jako mytí rukou antibakteriálním mýdlem a horkou vodou,“ říká.

JAK DLOUHO PAK VYDRŽÍ VIRUS NA VLAJCE, NA HOLÍCH NEBO NA MADLU VOZÍKU?

Přestože se odborníci domnívají, že golf je v dnešní době relativně bezpečnou aktivitou, je potřeba dbát daných opatření a částečně změnit běžné chování na hřišti. Třeba zrušit jízdu na bugyně s přáteli, držet si odstup dvou metrů i v případě chůze po fairwayi nebo čekání na odpališti či používání pronajatých golfových vozíků. Za zvážení stojí i možnost služebkedíků.

Pokud jde o vlajky, navzdory našim vědeckým expertízám, že ponechání vlajky v jamce snižuje šanci na proměněný putt, je asi přeci jenom nejlepším řešením vlajku v jamce ponechat a nevyndávat ji celý den.

CO JSOU ALE TY PODSTATNÉ VĚCI, NA KTERÉ BYSTE NEMĚLI ZAPOMENOUT:

  • Ačkoliv se prokázalo, že virus dokáže na předmětech přežít dva až tři dny, jedná se většinou jen o laboratorní podmínky. „Tyto experimenty se neprováděli ve venkovním prostředí nebo na slunci, takže je pravděpodobné, že to bude mnohem kratší doba,“ říká Troisy.
  • Dotykem infikovaného předmětu se na vás virus Covid-19 nepřenese ani nevyvolá onemocnění koronavirem. Problém není v dotyku infikovaného předmětu, ale v dotyku tváře. Virus cestuje v kapičkách a kapénkách z kýchání, smrkání nebo kašle a do vašeho těla se dostává nosem, očima, ušima a ústy. Nicméně může časem mutovat a přenášet se také na neživých předmětech. New York Times přinesl informaci o nakažení skupiny osob v Hong Kongu poté, co hromadně navštívili buddhistický chrám. Virus byl následně nalezen na hřbetech a deskách modlitebních knížek. Stejně jako v jiných aspektech běžného života je potřeba omezit dotýkání tváře, věnovat větší pozornost správnému mytí rukou poté, co se čehokoliv cizího dotknete.
  • To vše platí také pro manipulaci s holemi. I když se může jednat jen o krátkodobou změnu golfových návyků, pokud jde o dodržování odstupu, mohli bychom se z ní všichni do budoucna poučit.
  • Tak jasně, před začátkem hry je potřeba spoluhráči popřát hezkou hru a po dohrání osmnácté jamky vítězi pogratulovat podáním ruky, tedy alespoň prozatím. „Zkusme ale třeba začít novou tradici – dotknout se jen lokty nebo to zkusme jako v Thajsku, kdy jen ruce spojíme před obličejem a lehce se soupeři pokloníme… tak ´Namaste´,“ doporučuje Troisová.

Buďme optimističtí a věřme, že se vše rychle přežene a zase se v nejbližší době na hřiště vydáme. Možná na začátku bez turnajů nebo posezení v klubovně, ale cesty, jak nás zase dostat do přírody jsou. A nejsou zase tak složité. Stejně jako se umíme chovat ohleduplně v prostředcích hromadné dopravy, o to víc bychom se dokázali chovat na golfových hřištích. Světové golfové organizace už pracují na pravidlech, jak minimalizovat nebezpečí přenosu tohoto virového onemocnění mezi hráči při přátelské rundě golfu a dostat hráče do areálů, za jasně daných podmínek, může být tím nejlepším lékem, jak s touto světovou pandemií bojovat.