GOLFOVÝ ŽEBŘÍČEK zmrazen, co se s ním stane dál ale nikdo zatím neví

GOLFOVÝ ŽEBŘÍČEK zmrazen, co se s ním stane dál ale nikdo zatím neví

PGA Tour ohlásila, že ruší další čtyři turnaje, PGA of America odložila pořádání druhého majoru sezony PGA Championship a obdobná situace je také na European Tour. Nikdo momentálně neví, kdy se soutěžní golf vrátí a jak se nákaza Covid-19 bude dál šířit.


Jenže, tak jak se po celém světě nehraje, tak si světový žebříček žije dál svým vlastním životem. Nebo by alespoň měl. Co to tedy pro postavení hráčů znamená?

Začátkem tohoto týdne organizace OWGR ve Wentworthu na dotaz magazínu Golf Digest odpověděla, že o všem se teprve diskutuje. V úterý odpoledne pak více zdrojů potvrdilo, že žebříček bude patrně zmrazen až do doby, než se soutěžní golf na hřiště a do kalendářů hráčů vrátí.

A to bude – v té nejoptimističtější variantě – až koncem května. PGA Tour zrušila své turnaje až po turnaj AT&T Byron Nelson (mělo se hrát 7. – 10. května 2020), a druhý major sezony PGA Championship (14. – 17.5.2020) byl prozatím odložen.

Jinými slovy, s žádnými novými turnaji, které by hráčům přibývali, a s žádnými turnaji, které by měly z dvouletého kalendáře, ze kterého se výsledky počítají, vypadávaly, je v podstatě celý světový žebříček zmrazen. A to až do doby, než další turnaje začnou opět přibývat.

Jak celosvětový žebříček ovlivní absence majorů (Masters, PGA Championship), turnajů série WGC nebo dalších velkých turnajů (PLAYERS) se teprve uvidí.

Minulý týden ohlásil klub Augusta National, že odkládá The Masters (9. – 12.4.2020), v úterý bylo odloženo PGA Champioship a otázkou je, jak to bude s US Open (18. – 21.6.2020). Dalším majorem v řadě je pak už jen The Open, které je stále naplánováno na termín 16. – 19. července 2020. Z WGC již koronaviru podlehla světová jamkovka a jasné není ani pořádání dalšího turnaje této série, kterým je FedEx St. Jude Invitational v Memphisu na začátku července.

Přitom právě OWGR je jedním z nejdůležitějších nástrojů pro kvalifikaci hráčů na největší turnaje, a nejen pro serii World Golf Championships.

A je tu ještě jedna velká kvalifikační otázka: olympijské hry.

Momentálně stále v kalendáři figurují a v Tokiu by se mělo hrát od 30. července do 2. srpna 2020 (dámský pak turnaj o týden později). Obě startovní pole jsou určena podle žebříčku Olympic Golf Rankings, který samozřejmě odráží pořadí pro muže v OWGR a ženy v Rolex Rankings tak, že 15 nejlepších hráčů a hráček se kvalifikuje automaticky (do maxima čtyř hráčů z jedné země). Do celkového počtu 60 hráčů se pak startovní listina doplní dvěma nejlepšími hráči z kterékoliv země, která nemá své hráče v top 15. Svá dvě místa v obou startovních listinách má samozřejmě zaručena pouze hostitelská země, Japonsko.

Co to třeba může znamenat pro Tigera Woodse?

Woods v letošním roce odehrál pouze dva turnaje a v OWGR byl k 8. březnu na 11. místě.

Největším problémem pro 15-násobného major šampiona tak jsou hráči před ním. Momentálně to je dokonce šest Američanů: Brooks Koepka, Justin Thomas, Dustin Johnson, Patrick Cantlay, Webb Simpson a Patrick Reed. A z nich jen Johnson zatím prohlásil, že s účastí na olympijských hrách v Tokiu ve svém kalendáři nepočítá.