Jako proletáři všech zemí: golfisté se spojují!

Jako proletáři všech zemí: golfisté se spojují!

My všichni trpíme. Samozřejmě záleží na tom, jak si tento výraz vyložíme… Někdo trpí nemocí, někdo zažívá ještě něco horšího, někdo trpí existenčními obavami, někdo stresem či samotou. Golfisté v zemích zasažených koronavirem také smutní – hřiště jsou zavřená, byť jaro už se několikrát ohlásilo teplými dny. Ale jsou vidět i potěšitelné stránky této nepotěšitelné situace.


Co asi každého překvapilo, je erupce kreativity, činů a nápadů, kterou vidíme v českém golfu z mnoha stran. Je to znát díky informacím z nejrůznějších kanálů, především přes internetové stránky, facebook a další moderní komunikační prostředky.

Činí se určitě Česká golfová federace, která poměrně intenzivně vydává zprávy, doporučení, informace i právní výklady k nastalé situaci. Web ČGF nabízí množství materiálů, které jsou také aktualizovány.

Velmi užitečná je aktivita společnosti TeeTime, která ve spolupráci s řadou hřišť zahájila předprodej hracích fee. Hřištím by to mohlo pomoci překlenout těžké období, kdy nemají žádné tržby, ale náklady na údržbu už ano. Z každého fýčka jdou peníze na 1-3 obědy nebo jiné balíčky pro potřebné osoby v lokalitách hřišť. Teetime to dělá bez nároku na odměnu či provizi. Na rozjezd balíčků hlavně v místech spolupracujících hřišť navíc věnovali 525 000 Kč.

Na facebooku rozjel Jiří Novosad skupinu Czech & Slovak Golf Industry Professionals, cílem je poskytnout platformu pro sdílení zkušeností, poznatků a informací napříč profesemi v golfovém průmyslu: „Vítám manažery hřišť, sekretáře klubů, marketingové a obchodní manažery, trenéry, greenkeepery, maršály, recepční, prodejce vybavení, novináře… Zkrátka všechny, kteří jsou připravení sdílet informace s kolegy a diskutovat je nejen v zájmu svém, ale především v zájmu celého odvětví.“

Vyloženě aktivní jsou členové debatního golfového webu 19jamka.cz, kde se to jen hemží nejrůznějšími návody, jak hrát doma, na zahradě, v parku, jaké formáty hry zvolit, čím se zabavit a co všechno lze vymyslet. Jsou tu ankety, soutěže, Obývák Cup 2020, ale i nekonečná golfová básnička.

Na serveru golf.cz se objevily době a podmínkám adekvátní instruktážní trenérská videa Alana Babického. Jeho doma vytvářené šoty jsou jednoduché a krátké, ale svižné a poučné. Alan toho o golfu ví opravdu hodně a navíc: umí to i dobře slovně podat. Je mediálně vhodným typem profesionála.

Mohl bych takto ještě pokračovat… Je vidět, že náš současný golfový svět tvoří lidé aktivní, se schopností flexibility a orientace, lidé hledající a nikoli pasivní. Jistě je mnoho hráčů, kteří teď golf vůbec neřeší, mají jiné starosti. Jistě je mnoho těch, kterým je to jedno. Vidět je samozřejmě jen určitá část golfového světa, část a nikoli celek. Ale z toho, co vidět je, lze mít dobrý dojem.

Náhle je tu znát soudržnost - pocit, že jsme na jedné lodi. Jako bychom byli členy jednoho velkého golfového klubu, klubu českých golfistů. O podobném pocitu sounáležitosti hovořili často ti, kteří pamatují časy před rokem 1989. A je to v něčem podobné. Tehdy golfisty spojoval nepřítel vnitřní, komunistický režim a jeho omezení, dnes nás spojuje nepřítel vnější: tedy rovněž omezující viry poletující vzduchem.

Je tu i věc, které jsem si všiml v posledních letech. S tím, jak golf přestal být módní záležitostí, jak už tolik neroste, není všude v médiích, se český golfový svět i trochu ustálil, prosel a pročistil. Zůstali hlavně ti, kteří mají hru opravdu rádi. Ti, kteří si golfem už nestvrzují jen svůj společenský status, ale jsou v něm pro prosté potěšení ze hry. Ti, kteří jsou v golfu zaháčkováni už roky a bylo by jím líto tenhle svět jen tak hodit za hlavu.

Říká se, že krize je i šancí pro nový vývoj. Dodal bych, že krize ukazuje věci tak, jak jsme je dosud neviděli.