ANKETA 2019: Známe nejlepší hřiště, jamku a restauraci roku

ANKETA 2019: Známe nejlepší hřiště, jamku a restauraci roku

OHLÉDNĚME SE TROCHU za loňským rokem a nehleďme prozatím na ten letošní, poznamenaný v jeho počátku celosvětovou koronavirovou pandemií. Teď se nám sice zdají být vyhlídky na sezonu 2020 nepříliš dobré, ale možná teprve někdy v listopadu budeme znát odpovědi na otázky, co vše jsme ztratili – ale také jaké zkušenosti jsme tím sami získali. Budoucnost je nepředvídatelná – naopak minulost známe a vždy se z ní můžeme pokusit poučit. V loňském roce jsme hráli a navštěvovali česká i slovenská hřiště v hojné míře. Mohli jsme je také vzájemně porovnávat a z těchto pohledů a postojů jste vy, čtenáři časopisu Golf Digest C&S, vygenerovali výsledky naší ankety. V ní se oproti minulým ročníkům žádné dramatické proměny neodehrávají, svým oblíbeným místům a destinacím zůstáváte věrni.


ČESKÉ HŘIŠTĚ ROKU 2019

  1. MÍSTO

PANORAMA GOLF RESORT

UŽ PODRUHÉ JSTE kácovskou Panoramu vynesli na příčku nejvyšší. Čím si srdce čtenářů našeho časopisu získává, čím oslovuje mnoho hráčů nejen z centra Čech, kteří to sem po dálnici nemají daleko, ale vlastně i z celé republiky? Určitě je to kombinace tří devítek, celkem 27 jamek golfu. A nejsou to jamky ledajaké – hýří proměnlivostí, každá vyžaduje trochu odlišnou strategii. Hráčům ovšem mnoho neodpustí, golfisty drží v permanentní pozornosti. Vedle hry je i na co se dívat: areál nabízí pestrou krajinu, s dalekými výhledy do klidného Posázaví. Fyzicky potvrzuje toto hřiště, že golf je sport a nikoli jen nenáročná procházka parkem. Hráč zde musí počítat s tím, že ke konci kola už mu trochu budou docházet síly – o to víc se musí psychicky koncentrovat. Panorama má největší převýšení ze všech hřišť u nás, od břehu Sázavy až po vrcholový bod devítky Forest (450 m n. m.) je to přes 130 výškových metrů. Hřiště je také z hlediska údržby a servisu u nás na špičce, poskytuje hráčům velké tréninkové plochy, architektonicky vydařená budova klubovny nabízí kompletní hráčský servis s možností ubytování. Vavříny vítězství to jsou zasloužené.

  1. MÍSTO

LORETA GOLF CLUB PYŠELY

  1. MÍSTO

GOLF RESORT BLACK BRIDGE

 

SLOVENSKÉ HŘIŠTĚ ROKU 2019

  1. MÍSTO

PENATI GOLF RESORT

KONKUROVAT PENATI skutečně nelze. Loni jsme poprvé vyhlásili kategorii hodnotící slovenské areály a vyhrál právě tento areál. A letos si prvenství také udržel. Penati skutečně splňuje ty nejvyšší nároky, které může mít středoevropský golfista na design, herní pestrost a kvalitu golfového areálu. A je to i proto, že Penati není jen jedno hřiště, ale dvě, každé s jiným charakterem a každé s jinou tváří. Proti takovému dvojbloku je v podstatě každá konkurence v nevýhodě… Každé hřiště je přitom jiné. Heritage je spíš laděné naturálně, navržené podle trendů posledních dvou desetiletí, které se vracejí k přírodní přirozenosti. Druhé hřiště Legend je americky dokonalé a vyšlechtěné, zcela dle tradice, kterou se může pochlubit několik stovek hřišť navržených tou samou kanceláří, tedy Nicklaus Design. Penati je pro českého golfistu destinací, kterou by měl navštívit, čeká ho skutečně něco, co v českém prostoru neuvidí. A nejde jen o design. I zdejší příroda, převažující borovicový i smrkový les okolo, to vše je unikátní. Šajdíkové Humence jsou jen kousek za moravskými hranicemi, jízda po dálnici je rychlá a dvoudenní návštěva hřiště se vám zcela jistě vyplatí.

  1. MÍSTO

GOLF RESORT BLACK STORK

  1. MÍSTO

GRAY BEAR GOLF COURSE

 

ČESKÁ JAMKA ROKU 2019

  1. MÍSTO

PANORAMA GOLF RESORT

FOREST, JAMKA Č. 7, PAR 3

PRVENSTVÍ SE od loňského roku v této kategorii nezměnilo, opět vyhrála jedna z nejefektnějších jamek na českých hřištích. A přitom to není ani heroický čtyřpar, ani strategicky důmyslný pětipar, ale ani jamka závěrečná, která bývá výstavní… Ale tříparová jamka číslo 7 na devítce Forest má své kouzlo tím, že se hraje z vysokého místa dolů, hráč vidí velkou část meandru řeky Sázavy a panorama městečka Kácov i s rozlehlou budovou místního zámku. Jamka je ze žlutých dlouhá 131 metrů, z bílých 156 metrů, a z červených 113 metrů. Není to velká vzdálenost, vzhledem k převýšení je to ještě méně. Někdo bere do ruky jen wedge, skoro každému zde stačí nějaké kratší železo. Někdy je to o hůl méně, než je hráčova obvyklá vzdálenost, někdy o dvě a někdy také o tři – když tu fouká od severu, tedy přímo proti hráčům. Ovšem nejčastěji převažují v Česku větry vanoucí ze západu, míč je tedy spíše strháván směrově než délkově. Je to jamka jednoznačně na přesnost, vyžaduje čistou práci při švihu a úderu. Ale ať už jamku zahrajete s jakýmkoli výsledkem, místo je tak pěkné, že lze odtud odcházet vždy s dobrým pocitem. Na Panoramě je přitom podobně pěkná ještě šestka na Meadows, rovněž s hezkými výhledy.

  1. MÍSTO

LORETA GOLF CLUB PYŠELY

JAMKA Č. 14, PAR 5

  1. MÍSTO

GOLF CLUB HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

JAMKA Č. 17, PAR 4

 

 

ČESKÁ RESTAURACE ROKU 2019

  1. MÍSTO

PANORAMA GOLF RESORT

KDYBYCHOM HLEDALI TOP 5 architektonicky nejvýraznějších a nejkvalitněji navržených staveb na českých hřištích, tak bychom určitě do výběru museli zařadit kácovskou klubovnu Panorama, dílo architekta Martina Rajniše. Je zajímavé, že tato rozměrná stavba vůbec nepůsobí předimenzovaným dojmem, svou velikostí se dobře hodí k rozměrům zdejší malebně kopcovité krajiny a také hřiště. Klubovna upoutá, překvapí, ale její tvary nejsou samoúčelně efektní. Na Panoramě, respektive ve zdejší restauraci, se od otevření celého areálu dobře jí. Zdejší menu se může pochlubit skutečně vybranými pokrmy a kvalitním zpracováním, také je vám servírováno dobrou obsluhou. Celkově je to velmi kultivovaný prostor, který hráče i běžné návštěvníky (negolfisty) nenápadným způsobem nutí chovat se spíše decentněji než hlučně a příliš uvolněně. Ve zdejší restauraci je příjemné jen sedět a dívat se na golfové dění okolo. Posezení venku u vody, respektive u rybníčku s devátou jamkou hřiště Meadows, je pak skutečně dokonalé. Dobře se tu pobývá především ráno, při snídani, když na východě vyrážející slunce míří přímo do oken restaurace.

  1. MÍSTO

LORETA GOLF CLUB PYŠELY

  1. MÍSTO

GOLF CLUB HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY naleznete v novém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo ve čtvrtek 9. DUBNA 2020