XANDER ZEN: Naučte se zachovat klid

XANDER ZEN: Naučte se zachovat klid

KDYBY SE ČLOVĚK DOKÁZAL zbavit nervozity na hřišti jen tréninkem a dobrou přípravou, hráči na tour by ani nevěděli, co to nervy jsou. Odpálíme tisíce cvičných míčků a strávíme hodiny a hodiny přípravou, a máme své kouče a školitele a mentální kouče, kteří nás učí všechny možné a sofistikované metody, jak se zlepšit.


Ale i s tím vším vám mohu říct, že nervozita a emoce stále hrají velkou roli. Právě tyhle pocity jsou ale jedním z hlavních důvodů, proč tuhle hru miluju – dává možnost otestovat sám sebe na té nejvyšší úrovni.

Jak v těchto zkouškách obstát – a je jedno, zda jde o nedělní kolo na majoru nebo jen víkendovou rundu, na které vám zrovna záleží? Nemusíte být žádný superhrdina ani nemusíte zahrát rány, které jste nikdy předtím nedokázali. Vaším cílem by mělo být dostat sami sebe do stavu, kdy dokážete co nejlépe hrát jen to, co hrajete běžně.

A to je také přesně to, co jsem udělal v roce 2018 v Carnoustie na The Open, když jsem šel v poslední skupině s Jordanem Spiethem. Na začátku kola jsem sice pár chyb z nervozity udělal, ale postupem času jsem se víc a víc dostával do pohody. Zahrál jsem pár birdie a dělil vedení s Francescem Molinarim. Nakonec jsem na sedmnácté jamce zahrál bogey a skončil dělený druhý (Molinari vyhrál). Může to teď vypadat jako selhání, ale pro mě to byla úžasná zkušenost a důkaz, že dokážu hrát svou hru i v tak napjatém okamžiku.

Přesto to byl poměrně dlouhý proces. Učil jsem se ho už od dětství, kdy jsem měl tendenci ve vypjatých momentech silně svírat grip. To napětí se pak přenášelo do paží, které nebyly uvolněné, a snažil jsem se napálit míček, co největší silou to šlo. Jenže když přenesete napětí do paží, ani váš švih nemůže správně a uvolněně fungovat. Je to, jako když hrajete za mokra, kdy máte vlhké  ruce nebo vám v rukou hole kloužou. Stisknete grip příliš silně a hůl nedokážete v prošvihu správně uvolnit. Takže je z toho u prvního drajvu rána vyhozená doprava, a jak se pak snažíte hlavu hole lehce přivřít, je z toho na dalším týčku hook doleva. Na dalším odpališti už zavládne panika, protože ani nevíte, kam další drajv poletí. Takže začnete hrát opatrně, snažíte se míček směrovat místo toho, abyste se ho jen snažili čistě trefit.   

Proto si dnes před každou ránou kontroluju sílu uchopení gripu – při plném švihu i při krátké hře. Zvláště se soustředím na to, jaký pocit z držení mám, a snažím se mít ten pocit, jako kdybych hrál běžnou ránu na tréninku v úterý před turnajem. Už samotný rituál, kdy hledám správný pocit držení hole jemně v prstech a hraju švih uvolněně, je pro mě svým způsobem osvěžující. Připomíná mi to, že mám držet hůl volně místo toho, abych ji prsty mačkal, a měl ramena a krk uvolněné a pružné…

 - S MATTHEWEM RUDYM

 

CELÝ ČLÁNEK naleznete v dubnovém vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 9. DUBNA 2020