21. titul pro Johnsona, Todd prožil děsivé finále

PGA TOUR
21. titul pro Johnsona, Todd prožil děsivé finále

Rozhodně se na Travelers Championship bylo na co koukat, i když naživo se dívalo pouze pár místních z přilehlých zahrad. Hřiště TPC River Highlands v Connecticutu bylo skórovací, vítěz zahrál -19. Vypadalo to, že to bude turnaj Phila Mickelsona, kterého určitě povzbudila oslava jeho padesátých narozenin a potvrzení, že se kvalifikoval na jeho (ne)oblíbený major U.S. Open. Zahrál skvělá dvě první kola, pak už mu ale poněkud došel dech. Nakonec to byl turnaj jiného nedávného oslavence, Dustina Johnsona.


Startovní pole bylo velmi silné, chyběli jen vítěz posledního turnaje a průběžný vedoucí hráč FedEx Cupu Webb Simpson, Brooks Koepka a Graeme McDowell. Na vině nebyla zranění, ale COVID-19. Naštěstí nejsou nakaženi samotní hráči, ale „pouze“ lidé z jejich okolí.

Pátek byl ve znamení skvělého výkonu Mackenzie Hughese, který zahrál -10 (60 ran). Kupodivu to nebyl rekord hřiště, ten drží Jim Furyk s dosud nepřekonaným skóre 58 z roku 2016. Nejsledovanějším flightem pro první dva dny byl Mickelson-McIlroy-DeChambeau, který předváděl úžasný golf. Ranař Bryson DeChambeau se například předvedl drivem o délce 428 yardů, i když mu trochu pomohla cesta.

O víkendu se karta začala obracet. Philovi to přestalo lepit, v sobotu i v neděli šel shodně +1. Dokonce zahrál v neděli ránu z bunkru do outu, to u něj nejsme zvyklí. Roryho výkon byl jako na houpačce, střídal eagle s double bogey. Jeho rána z bunkru na šetnáctce přímo do jamky aspoň patřila mezi nejlepší nedělní rány. Stačilo to ale jen na dělené 11. místo. Dlouho bojoval o vítězství Brendon Todd, hlavně díky neomylnému trefování fairwayí. Srazila ho ale 12. jamka, kde zahrál triple bogey.

Takže nakonec se radoval známý DJ – Dustin Johnson. Byl konzistentní, skvěle puttoval (i přes částé změny putterů), v sobotu uhrál své nejlepší skóre v kariéře 61 a také měl v neděli notnou dávku štěstí. Sice dal těsný out na třináctce, ale na patnácté jamce se jeho rána směřující do vody nepochopitelně zastavila těsně nad vodní překážkou. V klidu se zul, stoupl do vody a jamku ještě uhrál v paru… Nerozhodilo ho ani přerušení kvůli bouřce. Na dostřel byl Kevin Streelman, Mackenzie Hughes nebo Will Gordon (ten si děleným třetím místem uhrál kartu na PGA tour), ale ledově klidný DJ si 21. vítězství už nenechal vzít. Vyhrál alespoň jeden turnaj i ve své třinácté sezóně na Tour, což je fenomenální výkon. Lepší už jsou jen legendy Tiger Woods, Jack Nicklaus a Arnold Palmer. Ale DJ má ještě hodně let před sebou.

Autor: Zdeněk Hašek