DeChambeau válí, po titulu z Detroitu chce ještě o level výše

PGA TOUR
DeChambeau válí, po titulu z Detroitu chce ještě o level výše

Na dalším turnaji bez diváků Rocket Mortgage Classic u Detroitu nebylo tolik hráčů ze světové špičky, ale ta známější jména byla neustále v popředí. Naopak se vrátil do hry vedoucí hráč FedEx cupu Webb Simpson nebo Cameron Champ. Opět jsme viděli skórovací koncert, vítěz se dostal až na -23. Tím se stal Bryson DeChambeau, o jeho cestě za titulem si povíme více.


Opět udivoval svými předlouhými drivy, poprvé se na turnaji někdo dostal průměrným drivem přes 350 yardů (asi 315 metrů). Typická byla třeba 15. jamka ve čtvrtek. Na tomto pětiparu drivoval DeChambeau 376 yardů a to rychlostí míče 196 mil za hodinu. Pak už stačila jen devítka železo na green a jeden putt do eaglu… Na „vině“ je kromě posilování i jeho jídelníček bohatý na bílkoviny – např. ke snídani si dává čtyři vajíčka se slaninou a za celý den vypije sedm proteinových shaků. Po čtvrtku se na čele usídlili Kisner, Stallings a Redman s -7, za nimi číhali DeChambeau, Fowler nebo Simpson.

Po druhém kole už vedl Webb Simpson, když zahrál 64 ran (-8). Spolu s ním byl ve vedení Chris Kirk. Oba předváděli skvělé záchranné rány, Simpson se trefil přímo z bunkru na šestnáctce, Kirk na jedenáctce a hned na další jamce přidal chip-in z roughu. Ze známějších jmen neprošli cutem Vijay Singh, Jason Day, Patrick Reed nebo Bubba Watson. Ten hecoval DeChambeaua po super drivu, ale Bryson hozenou rukavici zvedl a Bubbu v pohodě přestřelil. Do víkendu se se štěstím podívali Finau nebo Fowler, a to díky svým posledním puttům. Rickie dal zmrzlinu, ale míček přeci jen skončil na dně jamky.

Zmrzlina, respektive zvuk zmrzlinářského vozu, byl důležitým prvkem stojícím za skvělými výkony Matthew Wolffa během prvních tří dnů. V rozhovoru přiznal, že pokaždé, když jeho zvuk uslyšel, tak dal birdie nebo putt. Wolff byl opravdu strojem na birdie díky svému puttování. I se svým neortodoxním švihem a mládím dlouho bojoval o vítězství, před nedělí vedl o tři rány. Tím by se stal po Tigeru Woodsovi druhým nejmladším golfistou se dvěma vítězstvími před dovršením 22 let. V neděli už na něj ale přeci jen dolehla tíha okamžiku a jeho skórovací stroj se zasekl. Výjimkou byl dlouhý putt na čtyřce, který zavěsil ze šestnácti metrů. Toho využil právě DeChambeau, který má zkušeností nepoměrně více a boj o vítězství je u něj pravidelná rutina. Kromě těchto mladíků se v popředí drželi i mazáci Ryan Armour (autor hole-in-one z druhého kola), Kevin Kisner nebo Webb Simpson. Z cizinců bylo vidět Tyrrela Hattona, Dannyho Willetta nebo Hidekiho Matsuyamu.

Čtvrté kolo bylo jako na houpaččce. Na začátku vedl Wolff o tři rány, po desáté jamce DeChambeau už o čtyři. Vypadalo to na klidné dohrání, ale Wolff se na druhé devítce probral. Naopak Bryson zkazil lehkou čtrnáctku, kde chyboval hned několikrát – drive za strom a příhra do vody, celkem bogey. Wolff na stejné jamce nevyužil příležitost se dotáhnout, když druhou ranou na tomto pětiparu skončil těsně za greenem, ale uhrál jen par. DeChambeau ale v závěru ukázal srdce a schopnosti šampióna a také to, že je i výborný patér – zakončil třemi birdie a bylo vymalováno. Vyhrál nad Wolffem o tři rány, třetí byl Kevin Kisner.

DeChambeau skončil v Top 10 pokaždé během svých posledních šesti stratů a tentokrát se konečně dočkal. Získal své šesté vítězství na PGA Tour a zároveň vyhrál alespoň jeden turnaj během posledních čtyř sezón. To se povedlo kromě něj jen Dustinu Johnsonovi a Justinu Thomasovi. Bryson je nyní opravdu ve formě a navíc prohlašuje, že má potenciál se dostat o úroveň výše. Uvidíme, jak se mu povede na majorech, hru i psychiku na to má. Ukázal, že nejenom skvěle drivuje, ale umí pod tlakem i puttovat. Ostatní mají z „šíleného vědce“ čím dál větší respekt. Třeba v okamžiku, kdy na čtyřparu puttují a DeChambeaův míček se po drivu dokutálí až na green. Takto bude nejspíš vypadat jeho vyšší level…