Morikawa přetlačil chybujícího Thomase a má druhý triumf z PGA Tour

PGA TOUR
Morikawa přetlačil chybujícího Thomase a má druhý triumf z PGA Tour

Už to vypadalo, že bude pokračovat model předchozích čtyř turnajů po přerušení PGA Tour – nadějní mladíci se budou přetahovat se zkušenými mistry, ale nakonec podlehnou tíze okamžiku a mistr vyhraje. Dlouho to vypadalo, že Workday Charity Open v Muirfield Village Golf Clubu (hřiště designoval sám Jack Nicklaus) vyhraje mistr Justin Thomas, ale tentokrát na něj vyzrál po dramatické koncovce a ještě dramatičtějším play-off mladý Američan Collin Morikawa. Ten získal své druhé vítězství, což je více než kolik má neprojitých cutů… Thomase může alespoň těšit posun do čela FedEx cupu. Ale pojďme postupně.


Stále bez diváků i největších hvězd (Rory nehrál, Tigera konečně uvidíme na příštím turnaji Memorial), ale rozhodně se bylo na co dívat. Třeba i na to, jak dokáže být golf krutý a podobný naší amatérské hře. Ukázal nám to Ryan Palmer hned první den, kdy na tříparové šestnáctce třikrát poslal míč do vody a z jamky odcházel s devíti ranami a brekem… Známých jmen nebylo málo, ale hodně z nich buď neprošlo cutem (Brooks Koepka, Jordan Spieth nebo Bubba Watson) nebo se potácelo na konci pořadí (Cameron Champ, Phil Mickelson nebo Patrick Reed).

Čest mazáků zachraňoval rydercupový hrdina Ian Poulter, konečně slušně hrající Jason Day nebo „slovenský občan“ Rory Sabbatini.  Hvězdy Fowler a Rahm hrály jako na houpačce, skončily ve třetí desítce, ale každá jiným způsobem. Fowlerovi se v neděli nedařilo, zatímco Rahm se vyšvihl nejlepším nedělním kolem za minus osm.

Opět se předvedlo pár nadějných mladíků v čele s vítězem Morikawou nebo Viktorem Hovlandem z golfově exotického Norska, kterého chválil i jindy kritický Nick Faldo. Hovland předvedl své schopnosti třeba v pátek na čtyřparové čtrnáctce, kde zadrivoval na green a pak z metru suverénně zavěsil na eagle.

Po dvou kolech vedl Morikawa, ale sobota mu nesedla a do čela se před finálovým kolem dostal Justin Thomas. Vedl o tři rány a stejný náskok měl po patnáctce, kde zahrál eagle. Na posledních třech jamkách ale zahrál plus dva, zatímco Morikawa minus jedna. Thomas mohl rozhodnout puttem do paru na poslední jamce z asi tří metrů, ale těsně minul. Šlo se tedy do rozehrávky.

Play-off bylo naprosto úchvatné. Na první jamce proměnil Thomas patnáctimetrový kroucený putt z kopce do birdie a zdálo se, že je rozhodnuto, ale Morikawa ukázal své pevné mladé nervy a zavěsil z poloviční vzdálenosti také. Na druhé mohl opět rozhodnout Thomas, byl na greenu blíže jamky, ale nestalo se tak. Na třetí jamce měl Thomas smůlu, když mu míček po drivu skončil za stromem. Nakonec zahrál bogey, zatímco Morikawovi stačil pohodlný par na nečekané vítězství. O tomto nadějném hráči ještě hodně uslyšíme.