Nic se nemá přehánět: Kouzlem kvalitního golfu je umění dát si pokoj

Nic se nemá přehánět: Kouzlem kvalitního golfu  je umění dát si pokoj

DOVEDETE SI PŘEDSTAVIT, že byste začali hrát fotbal, ale radou, kterou byste dostali bylo: Hlavně neběhejte na půlku soupeře a na vápno, na to zapomeňte úplně. Bylo by to jako hrát italské catenaccio, kdy vy byste patřili jen mezi pět obránců, do zálohy – mezi tři vyvolené – by vás trenér dal jen jednou za rok a útok? Na ten byste museli zapomenout úplně, navždy. Jenže, pokud nepatříte zrovna mezi masochisty, těžko byste se s tím asi dokázali smířit. Každý přece chce útočit, dávat góly a patřit mezi hvězdy. A teď zaměňte fotbal za golf, tato pravidla nechte, a… Jak dlouho to vydržíte, být jen nosičem vody?


P. S.: Nebojte se mi napsat cokoli, co vás trápí, co vám v magazínu chybí, nebo třeba jen to, co vás štve nebo na hřišti mile překvapilo. Pokusíme se vám v příštím čísle odpovědět, najít řešení či o vašem příjemném zážitku rádi napíšeme. Napište mi na e-mail sefredaktor@golfdigest.cz.

 

CO NOVÉM SE V MAGAZÍNU GOLF DIGEST C&S DOČTETE?

TÉMA MĚSÍCE
KDO JE NA GOLFU PÁNEM? GREENKEEPER!

GOLFOVÉ HŘIŠTĚ je bujná příroda i skleníková květina. Příroda si vždycky poradí sama, ale o skleníkovou květinu nutno pečovat. Jinak brzy zahyne. V případě golfového hřiště jde o péči každodenní, trvalou a intenzivní. Co všechno obnáší greenkeeperská práce, jaký charakter má a jací lidé se jí věnují? Středočeský Beroun Golf Resort byl místem, kam jsme se vydali pro odpovědi na tyto otázky.

S ANDREJEM HALADOU

 

GARY WOODLAND
EMOCE I RÁNY POD KONTROLOU

KONTROLA JE PRO MNOHÉ GOLFISTY zajímavým cílem, už jen proto, že to slovo má tolik významů. Jedním z nich je umět zkrotit své emoce a zůstat duchem v přítomnosti. A protože se blíží US Open ve Winged Foot, prozradím vám, co byl jeden z nejdůležitějších faktorů, proč jsem loni tenhle major v Pebble Beach vyhrál.

S RONEM KASPRISKEM

KRIZOVÁ SITUACE?
ZKUSTE MOU RÁNU Z TÝČKA

KAŽDÝ Z NÁS potřebuje ránu z týčka, na kterou se může kdykoliv spolehnout. Nemusí to být nutně ten nejdelší drajv, ale drajv, o kterém nemusíte pochybovat, že skončí na fairwayi. Zvláště pak v těch situacích, kdy si nemůžete dovolit skončit s míčkem v roughu nebo v lese.

S KLÁROU SPILKOVOU

 

HISTORIE GOLFU
ČERNÍ PĚŠCI NA BÍLÝCH POLÍCH

PŘESTOŽE MNOZÍ NADŠENCI považují golf za svou životní filozofii, ve skutečnosti je „jen“ jednou z početné řady sportovních aktivit. Neexistuje jen tak ve vzduchoprázdnu, ale je pevnou součástí celospolečenského dění. Ani golf se tak nemohl vyhnout jedné z těch méně šťastných kapitol historie severoamerické společnosti, a sice rasové nesnášenlivosti a diskriminaci. Golfové prameny na toto téma jsou sice neobvykle rozsáhlé, nicméně studiem historických archivů se nám podařilo přidat další zajímavá fakta a napravit pár mylně uváděných tvrzení.  

S DANIELEM TRHONĚM

CBD – TRÁVA MÝTŮ ZBAVENÁ
KOUZELNÝ LEKTVAR, NEBO PLACEBO EFEKT?

NENÍ TO ANI ROK, co jsme psali o magickém lektvaru jménem CBD, produktu extrahovaném z konopí, bez obsahu THC. Tehdy to bylo v souvislosti s loňským turnajem Masters, Tigerem Woodsem, Philem Mickelsonem a vůbec používáním kanabidiolu mezi golfisty ve Spojených státech. S článkem se i mezi českými hráči vyrojila řada otázek: Opravdu neobsahuje THC, jaký na mě bude mít vliv, pěstuje se také u nás, jak to s tou trávou opravdu je, kolik vlastně tyhle zázračné přípravky stojí a dají se u nás vůbec koupit?

S ROBINEM DRAHOŇOVSKÝM

 

A CO DALŠÍHO V NOVÉM ČÍSLE NAJDETE?

HRAJ

CADDIE V UTAJENÍ
Mají děti a hypotéky nebo mají za sebou rozvod, takže už před pandemií žili od výplaty k výplatě
S JOELEM BEALLEM

GD70
Vybudovat si opakovatelný švih je pekelně tvrdá fuška – alespoň pro mne to tak tedy na začátku mé kariéry bylo
S BENEM HOGANEM

DRŽET, ČI NEDRŽET
Když mluvím o „uvolnění zápěstí nebo hole“, pak mluvím o situaci, kdy necháte hlavu hole vygenerovat maximum energie
S JIMEM McLEANEM

MÍČEK, PAK PÍSEK
Co byste ve fairwayovém bunkeru měli udělat, je trefit míček jako první. Když naberete před míčkem jen trochu písku, nikam nepoletí
S MICHAELEM BREEDEM

MOTOL Č. 4
Někomu může připadat atypická, ale upřímně, pro Motol je tato jamka naprosto typická, a navíc nesmírně zajímavá
S KARLEM SKOPOVÝM JUN.

ŠVIHOVÁ SEKVENCE
V lednu oslavil čtyřicítku. Na PGA Tour hraje déle, než je Matthew Wolff vůbec naživu. A pořád se s ním musí počítat
SE SERGIEM GARCÍOU

CO MÁM V BAGU
Se stejným modelem od Cobry hraju už devět let, štěstí mi nosí brouci a tip na sendviče jsem dostala od Tigera
S LEXI THOMPSON

DENÍČEK KLÁRY SPILKOVÉ
Tolik otázek, co přišlo, a jakou radost mi udělaly! Ani jsem to nečekala. Ráda na některé z nich odpovím…
S MONIKOU TAUCHEN

10 PRAVIDEL
Ve skórkartě nejsou obrázky, tak se za takovou hru okolo greenu nestyďte
S PHILEM KENYONEM

EXPERIMENT
Upřímně, hrát vzdálenosti rekreačního hráče ze žlutých odpališť je daleko těžší, než jsem sám čekal
S MARKEM NOVÝM

Představujeme

ZDENĚK JEHLIČKA
Prošel si drsnou školou ve Španělsku, zažil zklamání v Číně, měl na starosti nejlepší světové hráče na Czech Masters a dnes je manažerem nejlepší golfové společnosti na světě Troon Golf

ADAMSTAL
V čem tkví tak mocná atraktivita hřiště? Proč je tohle podalpské hřiště tak vyhledávané jak mezi domácími, tak mezi cizinci?

ZÁMECKÁ HLUBOKÁ
Až teď, po dvaceti letech, otevřením nové klubovny a změnou jména do sebe začíná celý obrázek zapadat. A je na něj velice pěkný pohled

DOLNÍ DOBROUČ
Jakkoli bude letošní stav ještě poněkud syrový, hrát hřiště je už teď dobrým zážitkem. Dlouhá cesta za novou osmnáctkou smysl rozhodně má

FILIP MRŮZEK
Koronavirus z něj na krátkou dobu udělal prodavače, věnoval se fittingu a radil rekreačním golfistům, co by jim mohlo nejlépe sedět

KOMENTÁŘ
Na ženy je při hře hezký pohled. Není nutné zacházet do extrémů typu Paige Spiranac, ale ženám to při hře obecně sluší

RÁNA Z MILOSTI
První lekci jsem od Boba Toskiho dostal před víc než 40 lety a tu zatím poslední dnes dopoledne, když jsme si volali
S JERRYM TARDEM

A mnohem více na 108 STRÁNKÁCH letošního letního dvojčísla.

NOVÉ ČÍSLO magazínu GOLF DIGEST C&S vyšlo ve čtvrtek 16. ČERVENCE 2020

© 2020 Golf Digest C&S. Všechna práva vyhrazena.