Krátkou hrou k vítězství a pozici světové jedničky

PGA TOUR
Krátkou hrou k vítězství a pozici světové jedničky

Ano, i když se Jonu Rahmovi přezdívá pro jeho výbušný styl a dlouhé rány Rahmbo, byla to hlavně jeho krátká hra, která ho přivedla nejen k vítězství na prestižním turnaji Memorial, ale i na pomyslný golfový trůn. Stal se v pětadvaceti letech druhým Španělem po Seve Ballesterosovi, kterému se to podařilo.


Nejen Rahmovými triumfy byl tento turnaj unikátním. Poprvé se hrálo na stejném hřišti dva týdny za sebou. Hřiště Muirfield Village, za kterým stojí Jack Nicklaus, ale bylo jako vyměněné. Bylo připravené spíše jako pro US Open – užší fairway, vyšší roughy, rychlejší greeny nebo těžší pin pozice. Do toho ještě silný vítr a teplo, které vysušovalo hnědnoucí greeny.  Tomu odpovídala i dosažená skóre, jen devět hráčů skončilo s výsledkem pod parem. Navíc věhlas turnaje, vysoká odměny  a osobnost Jacka Nicklause přilákaly prakticky kompletní špičku. No, spíš byla pozvaná, tento turnaj patří do kategorie Invitational a jeho pole je o něco užší…

Největším tahákem byl Tiger Woods, který se objevil na turnaji po pěti měsících a navíc ho už pětkrát vyhrál. Nehrál špatně, ale v pátek ho zlobila záda a málem neproklouzl ani cutem. Jednu chvíli to vypadalo, že ho (nebo Brookse Koepku) o víkendu neuvidíme, ale hranice cutu se naštěstí posunula na +3. Po slušné sobotě ale v neděli zahrál 76 ran a celkově to stačilo na dělené čtyřicáté místo.

Na největšího favorita byl pasován Bryson DeChambeau, který vyhrál před dvěma týdny a Memorial předloni. Jeho skvělá série umístění ale skončila a to prakticky jen kvůli jedné nepovedené jamce. Tu ale “zprasil” vskutku fenomenálně. Na patnácté jamce nejdříve zahrál do vody a dropoval z roughu. I když to byl pětipar a měl to ještě přes 250 metrů do greenu, tak hrál agresivně trojkou dřevem směr green. Bohužel ale skončil těsně za hranicí hřistě. Další rána, už pátá, byla téměř totožná. Až sedmou se dostal do hry poblíž greenu a nakonec dohrál za rovných deset… Ještě smlouval s rozhodčím o těsném outu, ale neukecal to a svým chováním si sympatie rozhodně nezískal…

Po dvou dnech se na čele držel Tony Finau následovaný Ryanem Palmerem, ale Tonyho výkony měly sestupnou tendenci, v neděli zahrál 78 a bylo z toho jen osmé místo. Palmer zahrál víkend lépe a skončil druhý. Výkon dne za -4 vystřelil na třetí místo Matthewa Fitzpatricka. Po delší době zahrál dobře i Jason Day, Patrick Reed nebo Jordan Spieth.

Nikdo ale nestačil na Jona Rahma, který začínal nedělní kolo s náskokem čtyř ran. Po deváté jamce to bylo dokonce osm a vše vypadalo na poklidnou exhibici. Jon pak ale několikrát klopítl a na šestnácté jamce dostal dokonce dvě trestné za pohnutí míčkem. A jeho náskok se rázem smrskl na tři rány. Jeho fenomenální krátká hra a zklidnění v závěru už ale další drama nepřipustily a on si dokráčel pro zasloužené vítězství. Jeho výkony, chování a slova mu získaly nové příznivce a Jon ukázal i přes své mládí velkou zralost. A rázem se přidal k největším favoritům pro letošní majory. Loni měl skvělou sezónu , navíc se oženil, tak teď ještě třešinku na dortu?