HLUBOKÁ: Skládačka, která do sebe nakonec zapadla

HLUBOKÁ: Skládačka, která do sebe nakonec zapadla

JSOU PŘÍBĚHY, které mají společnou DNA. Nemají společnou historii, a přesto z jedné vycházejí, něco je spojuje a umí se vzájemně doplňovat. Bylo tak jen otázkou času, kdy se vše potká a do sebe zapadne. To se již dlouhé roky děje na Hluboké, na zámku i v podzámčí, a tato pospolitost se musela projevit i na novém názvu golfového areálu. Od letošního roku se stal Zámeckým. Golf Hluboká tak s otevřením nové klubovny a změnou názvu začal psát novou historii, více spjatou s místem a zámeckým parkem.


Kdybyste přece jenom šli v čase zpět, asi byste těch podobností našli víc. Zámek byl původně hradem a na svou současnou podobu si musel několik století počkat. Stejně tak hřiště začalo postupně a nenápadně vznikat v jeho parku, který byl kdysi jezerem. Nic nelze uspěchat a vše chce svůj čas. Z hradu je dnes nádherný a v našich podmínkách ojedinělý zámek, z hřiště, původně bez bunkerů a jen s nenápadným náznakem jamek, je dnes unikát mezi vzrostlými, letitými stromy.   

     

Původní stavitelé hradu se museli popasovat s vodou. Bez jejich zkušeností a intuice byl dnes zámek už asi nestál. Důmyslný systém odvodních štol vyhloubený ve skále celou stavbu po staletí chrání před vlhkostí a zhroucením. Hřiště si prošlo podobnou historií – je vlastně položeno pod hladinou Vltavy, a jednou z prvních velkých stavebních činností byla rekonstrukce zasypaných odvodňovacích struh a původních jezírek a vybudování nových. Stejně tak jako vysoko na skále se i pod ní musela voda nejprve zkrotit a lidé se museli naučit ji nikoliv zastavit, ale využít. Zámek i hřiště jsou tak před ní chráněné.        

Obě stavby, zámek i hřiště, mají ještě něco společné: Vždy zde šlo nejen o estetiku, ale také o funkčnost. Každá změna posouvala obě dominanty Hluboké nad Vltavou vpřed a začínala psát historii novou. Z té dřívější se uměla poučit. Přesto nikdy nešlo o zbrklou revoluci nebo restart, ale o evoluci, kvalitativní posun k lepšímu a umění se nové době přizpůsobit.

KLUBOVNA AŽ
JAKO POSLEDNÍ  

Pokud bychom pokračovali v analogii se zámkem, pak asi i jeho podoba vznikla až jako poslední. Stejně tak u hřiště se myšlenka velké klubovny rodila postupně. Nebyla v prvopočátku tou nejdůležitější stavbou. Na prvním místě bylo vždy hřiště a jeho funkčnost. A také mnoho věcí, které nejsou na první pohled vidět, ale pro provoz hřiště jsou nezbytné. Nic se nerodilo snadno, vše potřebovalo svůj čas a investice.

Dnes je v podstatě hotovo a problém není ani s pověstně pomalými greeny. Premiérově se zde odehrála i jedna ze zastávek české PGA Tour a greeny měly při ní rychlost téměř 11 stop. Možná tím mnohé členy a rekreační hráče, kteří si přijeli zahrát krátce po turnaji, hodně vystrašily. 

Ale zpět ke klubovně. Také nevznikla najednou, ale ve dvou etapách. Nejprve se pracovalo na zázemí, šatnách a nové restauraci. Až poté, v letošním roce, přibyla terasa a nové schodiště. Kdo si pamatuje tu původní, bude asi velice překvapený. Ani její nová podoba není nijak okázalá, není ani nepřiměřeně velká. Jen lehce změnila svůj vzhled a získala jednotnou tvář.

Její průčelí může někomu vzdáleně evokovat Středomoří, stejně jako loď, která je dominantou nové terasy a slouží nejen jako dekorace, ale také jako velký bufetový stůl pro společenské akce nebo větší turnaje. Navíc se jedná pravděpodobně o jedinou klubovnu u nás, která se nebojí hřišti nastavit svou prosklenou tvář. A nejde jen o velká okna – ze skla je celá přední hrana nové terasy a zábradlí na schodišti. Hostům tak nic nebrání ve výhledu na nové jezírko, které právě klubovnu od první jamky odděluje.     

Co však zůstalo, je kvalitní, vychvalovaná kuchyně a španělský šéfkuchař Manuel Jesus Comino Ramiro. Jen už to není restaurace Dolce Cabaňa, ale nově La Cantina del Golf a v meníčku najdete vedle středomořských specialit i nabídku české klasiky.

„I když je Hluboká stále živý organismus, dnes můžeme říct, že máme hotovo a vizi se podařilo naplnit. Potvrdili jsme si své místo na trhu,“ říká k otevření nové klubovny a zázemí manažer klubu Antonín Loužek.

VODA JAKO
NEJVĚTŠÍ DEVIZA

Hluboká má proti jiným hřištím jednu obrovskou výhodu: Dostatek vody, která začíná být poslední dobou jinde velkým tématem. Nebylo to jednoduché a museli se s ní nejdřív domluvit, naučit se s ní správně hospodařit. Instalace zpětných klapek mezi hřištěm a řekou a obnovení původních schwarzenberských vodotečí bylo jedním z největších investičních celků, které na hřišti před pár lety proběhly. V parku se podařilo nejen obnovit původní jezírka, ale i vybudovat nová a tím zajistit dostatek vody pro zavlažování všech jamek.

„Snad to nezakřiknu, když řeknu, že jsme si ze zlého pána udělali dobrého sluhu,“ vysvětluje o vodním hospodářství na Hluboké manažer klubu. „Hřiště je vlastně položeno pod hladinou Vltavy a spodní voda je jen 40 centimetrů pod povrchem. I v těch nejparnějších měsících jsme tak asi tím nejzelenějším hřištěm v republice.“

NIKOLI HŘIŠTĚ,
ALE DESTINACE

Otázkou dneška je pro mnoho golfistů dovolená a kam na ni vyrazit. Odpovědí může být právě Hluboká. Nenajdete zde jen zámek a hřiště, ale kompletní zázemí s rozličnými aktivitami, a pokud bychom se bavili jen o golfu, pak i s přesahem až do Rakouska. Patrně žádné z míst nenabízí takovou rozmanitost jako toto městečko na dohled od Českých Budějovic.

„Nenajdete zde jen zámek, golf a minigolf, ale hotely všech kategorií, restaurace, bary, tenis, dětský park, adrenalinový park, plovárnu, zoo, nádhernou oboru, zaparkujete zde i s lodí nebo si loď můžete pronajmout, cyklostezky, můžete vyzkoušet paddleboard nebo nad hladinou řeky zdolat svojí první ferratu, cokoli si vůbec dokážete představit. A vše jako na dlani, kamkoliv dojdete pěšky a nudit se tady rozhodně nebudete,“ potvrzuje Antonín Loužek.

A aby bylo vše ještě jednodušší, stačí zavolat na recepci golfového klubu, sdělit své požadavky nebo si nechat poradit a třeba požádat o zaslání kompletní nabídky služeb. Dovedou se o vás ve spolupráci s ostatními poskytovateli služeb postarat. Jako golfisté dokonce dostanete v rámci jednoho balíčku i lepší ceny.

Golfový klub spolupracuje i s kluby v Rakousku. Budete-li chtít poznat i jiná hřiště v blízkosti, třeba do hodiny jízdy, máte šanci navštívit v rámci reciprocit partnerské osmnáctky St. Oswald, Weitra, Kremstal, Böhmerwald nebo Luftenberg.

JE TO HLAVNĚ
O NÁPADECH

Provozní slepotou na Hluboké nikdy netrpěli. Každý rok je vidět posun vpřed. Ten poslední, nová klubovna, byl asi ten největší a nejviditelnější. Přehlédnout byste ale neměli ani zrekonstruovaný driving range, tréninkové plochy a pár estetických drobností na hřišti. I když na Hluboké tvrdí, že mají hotovo, není to tak úplně pravda.          

„Kdybych vám teď prozradil, jaká překvapení pro vás připravujeme, přestala by být překvapeními. Na druhou stranu už teď se můžou hráči těšit nejen na relax zónu mezi klubovnou a prvním odpalištěm, možnost si chytit rybu k večeři, nové parkoviště a vířivku u domečku na desáté jamce, ale také na drobné úpravy na hřišti. Drobnou remodelací projdou i některé jamky a greeny,“ prozrazuje nakonec manažer klubu Loužek.       

O dobré nápady nebo smysl pro detail nebyla nikdy na hřišti pod zámkem nouze. Možná proto, že vše od začátku pojali jako dobře promyšlený plán a běh na dlouhou trať. Až teď, po dvaceti letech, do sebe začíná celý obrázek zapadat. A je na něj velice pěkný pohled.

CELÝ ČLÁNEK naleznete v letním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 16. ČERVENCE 2020