Thomas vítězem turnaje WGC, zároveň novou světovou jedničkou

PGA TOUR
Thomas vítězem turnaje WGC, zároveň novou světovou jedničkou

Sezóna PGA pomalu graduje, dočkali jsme se World Golf Championship. To je vyšší level turnaje než jsou ty klasické, jsou jen čtyři v roce, mají vyšší odměny (10 500 000 USD, skoro jako mají majory), jsou na ně pozvaní nejlepší hráci z velkých světových túr a jsou bez cutu, protože startovní pole je omezené na asi 80 hráči. 


Takže jsme si mohli užít po celé čtyři dny i hráče, kteří by za normálních okolností jeli domů, jako třeba Roryho, Tommyho Fleetwoda, Iana Poultera nebo čerstvou světovou jedničku Jona Rahma. Jelikož se jedná o prestižní turnaje, viděli jsme kompletní světovou špičku kromě Tigera, který ladí formu na první major sezóny - PGA championship v tomo týdnu. To je škoda, protože právě Tiger je opravdovým mistrem této kategorie turnajů, vyhrál přesně polovinu z prvních 36 turnajů, které se hrají od r. 1999.

Turnaj se hrál u Memphisu na hřišti TPC Southwind. A hřiště dovolovalo hráčům skórovat, většina se dostala pod par hřiště. Angličan Tom Lewis zahrál v sobotu nádherných -9 (61 ran), když si dovolil i jedno bogey. Ani o vtipné či kuriózní momenty nebyla nouze a opět u toho byl Bryson Dechambeau. Ten v pátek žádal úlevu z polohy v domnělém mraveništi, kterou nedostal. Brooks Koepka hrál z podobného místa a pracně hledal aspoň jednoho červeného mravence. I komentátor Nick Faldo si přisadil, takže Bryson se stal terčem vtípků z více stran.

Obhájce titulu, Brooks Koepka, se v posledních týdnech trápil, ale ukázal, že na velkých turnajích zahrát umí. Hned první den zahrál 62 ran a dostal se do čela. Po pátku a sobotě ho ale přeskočil Brendon Todd, který už dva turnaje letos vyhrál a každý den hrál stabilně pod 70. Dokázal, že prožívá životní sezónu, vyhrál dva turnaje v listopadu. Mezi Koepku a Todda se před nedělí dostal ještě Korejec An a konečně i Rickie Fowler, který už delší dobu nenaplňuje očekávání v něj vkládaná. Hned za tuto čtveřicí se před nedělí dostali Justin Thomas a Phil Mickelson, takže před finálovým kolem se bylo na co těšit. Vtipné je, že dlouholetý Philův caddie „Bones“ Mackay se domluvil na spolupráci právě s Justinem Thomasem.

Finálové kolo bylo hodno zvučných jmen a prestiže turnaje. V jednu chvíli sdílelo vedení pět hráčů. Thomas zahrál skvěle první devítku a i když na začátku ztrácel čtyři rány, tak se vyšvihl do čela. O vítězství se přetahoval s obrozeným Koepkou, který ukázal srdce bojovníka. Po bogey na šestnáctce, kdy ztrácel dvě rány, na předposlední jamce zahrál úžasné birdie dlouhým puttem. Thomas v tu chvíli vedl o ránu a měl už dohráno. Koepka proto na poslední jamce riskoval, ale bohužel jeho drive skončil ve vodě. Nakonec z toho bylo double-bogey a dělené druhé místo spolu s Bergerem, Mickelsonem a Lewisem.

Justin Thomas tedy zvítězil o tři rány a připsal si své třinácté vítězství na PGA Tour. To se ve věku 27 let povedlo jen Jackovi a Tigerovi. Kromě satisfakce za prohrané play-off s Morikawou před třemi týdny a upevnění vedení ve FedEx cupu se navíc vrátil do čela světového žebříčku.

V tomto týdnu se tedy máme na co těšit. Čeká nás první major sezóny PGA championship a mnoho hvězd, které se dostávají do té správné formy. A napětí tomu přidá i účat Tigera, který může jen překvapit.