Morikawa senzačním vítězem PGA Championship

PGA TOUR
Morikawa senzačním vítězem PGA Championship

Konečně jsme se s velkým zpožděním dočkali prvního majoru sezóny – PGA Championship. Byl výjimečný nejen termínem, kulisou bez diváků, ale i nečekaným vítězem. I když Morikawův potenciál a taent byl oceňován a před měsícem porazil v play-off Justina Thomase, přece jen se čekalo, že s Wannamaker trophy se bude fotit někdo jiný.


Byl to krásný a napínavý major, i bez diváků. Veřejné hřiště v Harding Parku u San Francisca nebylo lehké, bylo relativně chladno, zvlášť roughy byly výživné, ale umožňovalo na kratších čtyřparech i agresivní hru driverem a skórování. A jeden takový možná rozhodl o celkovém vítězi… Nejvíce se věřilo Brooksu Koepkovi, který by tak vyhrál už potřetí za sebou. Velkou neznámou byl Tiger, který hrál s modifikovaným putterem s delším shaftem, aby ho tolik nebolela záda. Bohužel zrovna putter ho několikrát nepodržel. Začal dobře, cutem prošel, ale nakonec z toho bylo jen dělené 37. místo.

Opět na sebe přitáhl pozornost Bryson DeChambeau. Nejen dobrou a dlouhou hrou (i když se musel často kvůli vysokým roughům krotit), ale i zlomeným shaftem u driveru hned první den. Po prvním dnu se ujal vedení Jason Day, skvěle hráli i mazáci Martin Kaymer nebo Zach Johnson. Ti ale ukázali nevyzpytatelnost golfu, protože v pátek zahráli strašně a jeli domů… V pátek pro změnu zahrál výborně Číňan Haotong Li a díky kolu za -5 a dostal se do čela. Nahoru vylétli i Fleetwood a Champ s koly za -6. Cutem těsně prošli třeba Mickelson, Spieth, Justin Thomas nebo Poulter. Smolařem dne byl Rickie Fowler, neprošel o jednu ránu. A to i díky puttu z pár centimetrů, kterého se jen ledabile dotkl a nezavěsil…

Moving day byl opravdu plný pohybů. Do čela se vyšvihl Dustin Johnson díky kolu za -5. Rázem se stal hlavním favoritem. Měl Koepkovi co oplácet z loňska a také už by při svém talentu a výkonech potřeboval vyhrát další major. Za Johnsonem se seřadilo několik zvučných jmen jako Day, Berger, Fleetwood, Casey, Finau, Rose, Koepka nebo DeChambeau, který zakončil sobotní kolo úchvatným puttem z asi 30 metrů. A ve hře bylo i pár mladíků jako Sheffler, Morikawa nebo Champ.

V neděli jsme viděli pořádné drama. Čelo bylo velmi vyrovnané a v jedné chvíli dělilo vedení hned šest hráčů. Nahoru se drápal i Wolff, který během čtyř jamek stáhnul hned pět ran. Naopak Koepka se nečekaně trápil a skončil v poli poražených díku kolu za +4. DJ se držel čela, ale neskóroval. Nakonec se utrhl mladík Morikawa díky úžasnému chip-inu z roughu na jamce č. 14 a hlavně eaglu na šestnáctce, kdy zadrivoval až na green a zavěsil putt z asi 2,5 metru. Tím se dostal do čela o dvě rány před Caseym. DJ ještě zabojoval eaglem na šestnáctce, ale dohnat Morikawu už se mu nepovedlo, skončil s Caseym dělený druhý.

Máme tedy nového vítěze majoru Collina Morikawu, který má našlápnuto na skvělou kariéru. Vyhrál hned svůj druhý major, celkově potřetí od loňské premiérové sezóny a ve 23 letech se stal nejmladším vítězem PGA championship spolu s borci jako je Tiger, Jack nebo Rory. O tomto mladém talentovaném hráči ještě hodně uslyšíme.