V Mariánských lázních slaví výročí, součástí bude i speciální výstava s mnohými unikáty

V Mariánských lázních slaví výročí, součástí bude i speciální výstava s mnohými unikáty

Royal Golf Club letos slaví 115. výročí své existence a pro golfové nadšence si tak připravil speciální výstavu s názvem "Dějiny golfu v České republice".


Letos Mariánské Lázně slaví 115. výročí založení městského Royal Golf Clubu. Pro tuto slavnostní příležitost Golf Club připravil výstavu Dějiny golfu v České republice, otevřenou pro veřejnost od 16. srpna do 14. září. Výstava návštěvníky uvede do časů dávno minulých, kdy se kontinentální Evropa teprve seznamovala s novým sportem zvaným golf. Vystavené předměty se z větší části vztahují k historii Royal Golf Clubu Mariánské Lázně a k historii golfového sportu na území České republiky. U některých vystavených předmětů se jedná o unikáty, dosud ještě nikdy veřejně nevystavené.

Výstava představí více než 50 vzácných exponátů. K vidění budou historické golfové míčky, hole vyrobené prvními trenéry klubu na začátku 20. století či pravidla golfové hry vydaná v Mariánských Lázních. Zajímavý bude také golfový bag vojáka americké armády nebo dětský putter, který v roce 1960 vyrobil Zdeněk Kodejš st. pro svého syna. Prezident České golfové federace Zdenek Kodejš, který je zároveň členem Royal Golf Clubu, uvedl: „Mariánskolázeňské hřiště je celou dobu úzce spjato s československým, posléze českým golfem jak na vrcholové bázi, tak v provedení rekreačním. Je těsnou součástí lázeňského života západních Čech. Vyrostly zde legendy českého golfu, hrály se zde vrcholné evropské turnaje, během nichž po hřišti chodily legendy evropského a světového golfu. Klub se stal jedním z pouhých dvou hřišť evropského kontinentu, která se mohou honosit titulem Royal.“ V ostatních částech interiéru klubovny mohou návštěvníci nalézt dobové fotografie a exponáty, které připomínají slavnou historii klubu.

V bezprostředním okolí klubovny je umístěna i pamětní deska Edwarda VII., kterou odhalil tehdejší velvyslanec v Londýně a pozdější ministr zahraničí Jan Masaryk spolu s britským velvyslancem, a velká informační tabule, jež připomíná významné osobnosti světového golfu, kteří klub v minulosti navštívili. Prezident RGCML Jiří Pos návštěvníkům výstavy popřál: „Přeji vám příjemný zážitek z návštěvy našeho klubu a z ochutnávky golfové historie, případně naší klubové restaurace, a v neposlední řadě hezkou hru těm, kteří si zahrají na našem hřišti, kudy doslova kráčela historie.“

Hřiště bylo založeno v roce 1904 a jeho patronem se stal anglický král Edward VII. Prvním prezidentem klubu byl kníže Trauttmansdorff a viceprezidentem opat kláštera v Teplé Gilbert Helmer. Golfové hřiště se poprvé otevřelo pro hru dne 21. srpna 1905 a první zásah jménem anglického krále provedl ctihodný opat, který samozřejmě držel golfovou hůl v ruce poprvé v životě. Hřiště se záhy stalo velmi populárním a začaly ho navštěvovat celebrity té doby: králové Španělska a Švédska, indický mahárádža, finančník Morgan, magnát Gulbenkian, slavní průmyslníci a umělci z celého světa.

Golfový trénink v té době vedl profesionální britský golfista Frank Slater a od roku 1926 v klubu trénoval jeden z nejslavnějších golfových profesionálů Arthur Lees. Dnešní tým Royal Golf Clubu Mariánské Lázně je na svou bohatou historii, úzce spojenou s Británií, náležitě hrdý. V klubovně golfového hřiště si můžete prohlédnout dobové fotografie, na nichž nechybí člen klubu a slavný spisovatel Rudyard Kipling nebo významní návštěvníci klubu, mezi něž patřil Mark Twain, Thomas Alva Edison, Sigmund Freud, generál Patton, Franz Kafka a další.

V roce 1935 se v Mariánských Lázních konalo první otevřené mistrovství Československé republiky v golfu za účasti nejlepších evropských profesionálů. Od tohoto roku dominují na hřišti Skot Mark Seymour, Arthur Lees a legendární hráč světové třídy Henry Cotton, kterému se mariánskolázeňské hřiště velmi líbilo a v roce 1937 zde získal mistrovský titul. V době druhé světové války golf nikdo nehrál, hřiště však znovu ožilo s příchodem americké armády. Američtí vojáci popadli hrábě a kosy a golfové hřiště uvedli do takového stavu, aby na něm bylo opět možné hrát oblíbenou hru. V roce 2003 obdrželo golfové hřiště v Mariánských Lázních od královny Alžběty II. titul Královského hřiště, kterým se pyšní jako jediné v kontinentální Evropě. Díky své slavné historii a královskému titulu hřiště přitahuje golfové nadšence z celé Evropy.