Johnson ovládl úvodní turnaj play-off a je novou světovou jedničkou

PGA TOUR
Johnson ovládl úvodní turnaj play-off a je novou světovou jedničkou

A začalo nám play-off FedEx cupu… První ze tří turnajů, kde na konci poznáme toho nejlepšího a nejbohatšího. Pokud Dustinovi vydrží forma, tak to může být jen formalita.


Turnaj The Northern Trust se hrál na hřišti TPC Boston z pera Arnolda Palmera a sjelo se na něj nejlepších 125 hráčů zkrácené sezóny, chyběl jen zraněný Brooks Koepka. A podle výsledných skóre bylo hřiště otevřené rekordním zápisům. Po pátku to tak ještě nevypadalo, sice čtyři hráči zahráli -7, ale DJ se teprve rozehrával. Ta pravá show začala v pátek. Nejdříve nováček Scheffler zahrál 59 ran a připojil se tak do elitního klubu prolomitelů magické šedesátky. Dustin Johnson rozjel svůj skvěle namazaný stroj na skórování a po jedenácti jamkách byl na skóre -11! Tímto tempem by zahrál -18, což můžeme nazvat jako (zatím) nedostižný Svatý grál golfu. Měl potom 7 příležitostí umazat ještě aspoň jednu ránu a dostat se pod 60, ale to už se mu nepovedlo. Můžeme tak říci, že jsme viděli „nejhorších a nejsmutnějsích“ 60 ran v historii.

Do víkendu se protáhl Tiger, kterého jsme si mohli užít ve flightu s Rorym. Ten se trápil, v sobotu zahrál dva smolné tripláče, a skončil až na 65. místě.  Tiger se rozloučil kolem za 66 a posunul se aspoň na 58. místo. Phil Mickelson se poprvé do semifinále play-off nedostal a rozhodl se proto tento týden poprvé zúčastnit Champions Tour, na které už má díky svému věku právo startovat. Neuvidíme už ani Fowlera, Fleetwooda nebo Poultera.

O víkendu už jsme jen čekali o kolik ran dominantní DJ vyhraje a celkový rozdíl se nakonec zastavil na čísle 11. O tento rozdíl porazil druhého Harryho Englishe, ale třeba Roryho už o 28 a posledního hráče, který prošel cutem, dokonce o 37. Impozantní a nevídané představení.

DJ za celý turnaj zahrál jen 3 bogey oproti 5 eaglům a byl blízko nejen skóre pod 60, ale s -30 i absolutně nejnižšímu skóre zahraném na PGA tour. Rána mu chyběla na Ernieho Else, který v r. 2003 zahrál -31 a na Justina Thomase, který před 3 roky zahrál celkové skóre 253 ran. Mrzet ho to nemusí, se svým talentem, stoickým klidem a odolnou psychikou toho určitě ještě vyhraje hodně. Třeba i více majorů, kterých by si díky svým schopnostem zasloužil více. Prozatím se „jen“ vyšvihl do čela hodnocení FedEx cupu a zpět na pozici světové jedničky.

Postoupivších 70 hráčů si to opět rozdá tento týden včetně Tigera, který hraje dva turnaje po sobě jednou za rok. Po týdenní pauze pak uvidíme finále pro 30 nejlepších. Bude to opět exhibice Dustina Johnsona?