Rahm vyhrál úžasným puttem v rozehrávce nad Johnsonem

PGA TOUR
Rahm vyhrál úžasným puttem v rozehrávce nad Johnsonem

Semifinálový turnaj play-off FedEx Cupu zpočátku nevypadal příliš atraktivně, moc se neskórovalo, ale závěr stál za to. Dlouho to vypadalo, že vítězem bude opět Dustin Johnson, ale vítězství pro sebe urval nezapomenutelným způsobem Jon Rahm, nedávná světová jednička.


Hřiště Olympia Fields v Illinois hostilo 70 nejlepších golfistů sezóny a nebylo ke hráčům vůbec přátelské. Dlouhé jamky, úzké fairwaye, vysoké roughy, rychlé greeny s těžkými pin pozicemi, prostě tvrdá prověrka golfových dovedností a také velmi dobrá příprava na blížící se U.S. Open. Nakonec jen 5 nejlepších hráčů pokořilo par hřiště, poslední Marc Leishman zahrál +30 (ale i tak se do finále tento týden dostal). Skórovalo se spíše náhodou, chip-iny nebo ranami z bunkru přímo do jamky (ve čtvrtek takto skóroval třeba Homa, Cantlay dal v pátek eagle, v sobotu si Conners připsal dokonce eso) než klasickým způsobem – skvělá příhra k tyči a birdie putt.

Po prvních dvou dnech vedl Patrick Cantlay a Rory McIlroy, kteří jako jediní byli pod parem hřiště. Po sobotě zůstali pod parem také jen dva hráči, jen jména se změnila – Hideki Matsuyama a Dustin Johnson. Rahm šel v sobotu bezchybně za 66, ale udělal jednu klukovinu, která ho stála trestnou ránu – na páté jamce na greenu zvedl míč, aniž by ho označil. Asi se zamyslel…

Roryho výkon šel dolů a během turnaje jsme se dozvěděli, proč. Přiznal se, že s manželkou každým dnem čekají první přírůstek do rodiny. Pokud dostane zprávu, že už je čas, tak bez váhání opustí turnaj a pojede do porodnice. Jeho účast na finálovém turnaji je tak s otazníkem. Tiger nehrál špatně, ale pár zbytečných chyb, hlavně triple bogey v sobotu, ale bylo z toho až 51. místo a absence na finálovém turnaji.

Po třech dnech bylo průměrné skóre dvě rány nad parem, v neděli už to bylo lepší. Berger se zaskvěl eaglem přímo do jamky na sedmé jamce. Velmi dobře hrál mladý Chilan Niemann a nahoru se dral hlavně Jon Rahm s kolem dne za -6. Vedoucí Johnson začal ztrácet a byl to nakonec on, kdo potřeboval birdie na poslední jamce, aby se dotáhl na Rahma. Zavěsil těžký, dlouhý putt a viděli jsme první nedělní vrchol. Ten absolutně největší ale přišel na první jamce rozehrávky, kdy Rahm famózně proměnil putt na vítězství z více než dvaceti metrů.

Johnsona může aspoň těšit fakt, že zůstal světovou jedničkou a udržel se v čele FedEx Cupu. Tento týden bude startovat s náskokem dvou ran na Rahma a až deset ran na poslední postoupivší mezi třicítku nejlepších. Zvítězí DJ, Rahm, Thomas, potřetí Rory, nebo někdo úplně jiný?