Překvapení se nekonalo, Dustin Johnson vyhrál Tour championship i FedEx cup

PGA TOUR
Překvapení se nekonalo, Dustin Johnson vyhrál Tour championship i FedEx cup

Prognózy se potvrdily. Rozjetý DJ nedal nikomu šanci a korunoval svou veleúspěšnou sezónu výhrou na posledním turnaji play-off FedEx cupu. Tím vyhrál poprvé i celý FedEx cup, získal pohádkovou odměnu 15 miliónů dolarů a posílil svou pozici světové jedničky.


Před pár měsíci to až to jednoznačně nevypadalo. DJ byl na operaci kolene, na Memorialu hrál přes 80, ale v posledních týdnech hrál svůj nejlepší golf v životě. Z posledních čtyř turnajů má dvě vítězství a dvě druhá místa. Což i potvrdil svými slovy. A dodal, že může být ještě lepší a že opravdu chce FedEx cup vyhrát. Své spoluhráče chvílemi deptal i psychicky, zkrátka nikdo na něj neměl. Do posledního turnaje virem narušené a o diváky ochuzené sezóny navíc vstupoval s náskokem dvou ran na Jona Rahma.

Hrálo se tradičně v East Lake Clubu u Atlanty. V pátek (netradičně první den turnaje) to vypadalo, že Rory udělá vše proto, aby obhájil loňskou trofej a jako první vyhrál FedEx cup potřetí. Nakoplo ho pondělní narození dcery a sám říkal, že prožívá nejlepší týden svého života. Bohužel po pátečních 64 ranách už zbylé dny spíše klopýtal a nakonec skončil dělený osmý. První den hráli dobře i jiní, třeba Abraham Ancer nebo Jon Rahm, který se na Dustina dotáhl. V sobotu se zase předvedl Im nebo Morikawa, ale jelikož největší konkurenti Johnsona Thomas a Rahm zahráli špatně, tak se na čele osamostatnil. V neděli už to bylo víceméně jasné, DJ zahrál -6 a před posledním dnem si vypracoval pohodlný náskok pěti ran na Schauffeleho (ten se předvedl ranou turnaje hned na první jamce, kde zabořený míček ve svahu bunkru dokázal dostat do jamky na birdie) a Thomase. Měl svou hru plně pod kontrolou, skvěle drivoval, trefoval greeny a proměňoval i delší putty. A ten jeho stoický klid…

V pondělí už to spíš bylo o tom, jestli si DJ neprohraje turnaj sám, případně o kolik ran celkem vyhraje. Nenechal se ničím rozhodit, což bylo vidět třeba zavěšením dlouhého puttu na třinácté jamce. Soupeři se snažili dotírat, ale dostali se nejvíce na dostřel dvou ran. Nakonec DJ skončil o tři rány před Justinem Thomasem a Xanderem Schauffelem. Rahm obsadil čtvrté místo. Konečné pořadí FedEx cupu skončilo podobně, jen Thomas se Schauffelem druhé místo dělí. Pátý skončil nováček Scheffler a šestý velký objev sezóny Morikawa. McIlroy nakonec dělí až osmé místo.

Od r. 2008, kdy Dustin vyhrál první turnaj a od té doby vyhrává každým rokem aspoň jeden, už má na svém kontě 23 vítězství. Což je více než má za toto období Tiger (21) nebo Rory (18). O hráči roku není pochyb. A jsme zase u toho – teď už jenom více majorů a z Dustina Johnsona bude opravdová legenda.

Tento týden začíná nová nabitá sezóna 2020/21, která bude „very special“. Bude v ní celkem padesát turnajů, šest majorů a navíc i odložený olympijský turnaj. A hned ten další týden se můžeme těšit na odložený US Open, druhý major sezóny. Tak že by DJ konečně přidal druhý titul?