První turnaj nové sezóny vyhrál veterán Cink

První turnaj nové sezóny vyhrál veterán Cink

Jedenáct let si musel zkušený Stewart Cink počkat na své sedmé vítězství na PGA Tour. To předchozí bylo jeho památné vítězství na majoru The Open v Turnberry 2009, kde v play-off porazil milovaného a všemi podporovaného Toma Watsona, který se mohl stát v téměř šedesáti letech nejstarším vítězem majoru v historii.  Cink nebyl v té chvíli oblíbený, přitom je to velmi milý chlapík…


Byl to v mnoha ohledech zvláštní turna. Začala nová sezóna 2020/21 a hodně věcí bylo jiných. Hlavně hodně odlišných jmen než na která jsme byli v minulých týdnech zvyklí. Ti největší borci odpočívali po náročném vyvrcholení FedEx cupu a před US Open, takže jsme viděli spíše méně slavné hráče a k tomu i hodně nováčků. Upozornil na sebe např. osmnáctiletý Akshay Bhatia a to výrazně, skončil dělený devátý s -16. Navíc i několik známých hráčů neprošlo cutem, třeba García, Spieth nebo Cabrera Bello. Bohužel ani Alex Čejka si víkendová kola nezahrál. Hodně českých golfistů sledovalo ženský major ANA Inspiration, kde na vítezství sahala, ale nedosáhla, Nelly Korda. Ti co se dívali na Safeway Open, byli odměněni hezkou skórovací podívanou podívanou s eagly i albatrosem.

Hřiště Silverado Resort and Spa North v Kalifornii bylo přívětivé a viděli jsme hodně skvělých skóre. Výsledné skóte Cinka se zastavilo na 21 ranách pod par, to se příští týden na US Open určitě nestane. Odborníci se dohadují, že možná nikdo nezahraje pod par. Phil Mickelson, který Safaway Open hrál jako přípravu na jeho ne/milovaný major (a skončil dělený 44.), prozradil hlavní rozdíly mezi hřištěm pro US Open a tím, na kterém hrají senioři. Je to nejen o délce, šířce fairwayí a délce roughu, ale hlavně o pin pozicích. Ty uvidíme příští týden v rozích greenů, ve svahu nebo blízko zlomů. Zkrátka US open má být tím nejtěžším turnajem sezóny. Z tohoto pohledu bylo Safaway Open jen lehkou rozcvičkou.

V pátek jsme viděli ránu turnaje v provedení Harryho Higgse, který zahrál vzácný albatros na posledním pětiparu a díky němu celé kolo za -10. Turnaj byl hodně vyrovnaný a před finálovým kolem bylo 32 hráčů v rozmezí pěti ran. Pokud by na hřišti byli diváci, nevěděli by kam se dívat dříve…Stewart Cink hrál s velkým přehledem a vyhrál o dvě rány. Skvěle patoval, skóroval na pětiparech a patří mu i rána dne – chip-in na birdie na 11. jamce. A nebo to byl eagle druhého v pořadí Harryho Higgse na 16. jamce? Neskutečnou jízdu předvedl Doc Redman, který zakončil své kolo šesti birdies v řadě J Celkem to bylo v neděli za -10 a dělené třetí místo.

Super sezóna 2020/21 je tak odstartována a hned tento týden uvidíme první ze šesti majorů v ní hrané, odložený US Open. Ten se bude hrát ve Winged Foot, kde v r. 2006 Phil Mickelson, Jim Furyk a Colin Montgomerie promarnili šanci na vítězství a odevzdali ho Geoffu Ogilvymu. Živě si vzpomínám  na tento divoký závěr. Dočkáme se podobného dramatu i tento týden?