Na Zbraslavi triumfovala Finka Koivisto, Češky se do top 10 nevešly

LETAS
Na Zbraslavi triumfovala Finka Koivisto, Češky se do top 10 nevešly

Vítězkou turnaje Amundi Czech Ladies Challenge s dotací 37 500 euro na hřišti Prague City Golf na Zbraslavi se stala Finka Tiia Koivisto. Šestadvacetiletá seveřanka zvítězila s celkovým skóre -9 a radovala se ze svého premiérového vítězství na LET Access Series. Do první desítky se nevešla ani jediná česká hráčka, nejlepší z domácích byly Sára Kousková, Patricie Macková a Agáta Vahalová, které se srovnaly na dělené 12. pozici se skóre +3.


Finka zaútočila hned od úvodních jamek – na prvních dvou zahrála birdie, poté sice zaváhala a zapsala bogey, ale vzápětí na pětiparové čtyřce trefila eagle. První devítku zvládla se skóre čtyři rány pod par a vytvořila si tím rozhodující náskok čtyř ran. Angličanka Cara Gainer, která vedla po druhém kole, sice na druhé devítce útočila, snížila náskok Finky na rozdíl dvou ran, ale víc už se nepřiblížila.

„Důležité kroky k vítězství jsem udělala na začátku první devítky – dvě birdie na úvodních jamkách a potom eagle, to mi dodalo klid. I když na druhé devítce přišly trochu i trable, zesílil vítr a nebylo to snadné, poslední tři jamky jsem zvládla perfektně. Tohle je moje první profesionální vítězství a ten pocit je úžasný. Vlastně jsem nikdy předtím nevyhrála, ani jako amatérka ani jako profesionálka. Je to skvělý pocit,“ radovala se 26letá Finka, která se dosud desetkrát umístila v top 10 na turnajích Let Access Series, ale až na Zbraslavi se dočkala prvního turnajového titulu.

Nejlepšími z českých hráček se stala trojice amatérek Sára Kousková, Patricie Macková a Agáta Vahalová, které se umístily na děleném 12. místě se skóre +3. „Skvěle jsem turnaj začala, pak přišel horší a dnes to bylo zase trochu proměnlivé. Dostala jsem se až na denní skóre tři rány pod, ale potom jsem na čtrnáctce zahrála do vody a bylo z toho dost bolestivé double bogey. Hned na další jamce jsem přidala bogey. Bylo to lepší než včera, ale chyby mě stály ještě lepší umístění,“ ohlédla se za svou hrou Sára Kousková.

Pozici nejlepší Češky po druhém kole neobhájila Lucie Hinnerová, která do finálové rundy vstupovala na čtvrté příčce. Začala dobře, hned na jedničce zapsala birdie, ale poté přibývaly už jen chyby. „Dneska mi to nešlo podle představ. Možná jsme moc chtěla, příliš tlačila a nebyla jsem tak uvolněná, jako o den dřív. Ani konec kola se mi moc nepovedl, když jsem ještě zatlačila, abych se pokusila dostat do top 10,“ konstatovala Lucie Hinnerová, nejlepší česká profesionálka na turnaji, která dohrála se skóre +4.

Šanci na první desítku dlouho držela další česká amatérka Barbora Bujáková, ale nakonec z toho bylo dělené 16. místo. „První kolo bylo nejlepší, druhé už trochu divočejší a v tom třetím jsem si vybrala i hodně smůly na greenech. Hodně puttů mi projelo okrajem jamky. Nevěděla jsem, co s tím mám dělat. Chybělo mi trochu štěstí,“ prozradila česká amatérka.

Nejlepší amatérkou na turnaji Amundi Czech Ladies Challenge se stala Rakušanka Emma Spitz, která obsadila čtvrtou pozici s konečným skóre -4.

Konečné pořadí turnaje: https://letaccess.com/reports-page/?tourn=5010&season=2020&report=tmscores~season=2020~params=P*3ESC03~.