Odložený US Open vyhrál ranař Bryson DeChambeau

Odložený US Open vyhrál ranař Bryson DeChambeau

Minulý týden jsem lákal na jeden z vrcholů sezóny na přetěžkém hřišti ve Winged Foot u New Yorku. Opět se čekalo velké drama po vzoru roku 2006 a skóre všech hráčů nad parem hřiště. Nakonec oba předpoklady popřel talentovaný a pracovitý „šílený vědec“ Bryson DeChambeau. V neděli nedal nikomu šanci, vyhrál o šest ran a jako jediný zahrál pod parem hřiště. Byl to jeho první získaný major a celkově sedmé vítězství, jen pár dní po 27. narozeninách.


Očekávání byla veliká. Kdekdo si pamatoval finále z roku 2006, kde na poslední jamce ve Winged Foot přišli o možnost vyhrát borci jako Phil Mickelson, Colin Montgomerie nebo Jim Furyk. Phil jako jediný z této trojice hrál i letos, ale mizerně a dohrál značně frustrovaný. A nebyl sám, Justin Thomas měl chuť vše kolem sebe rozmlátit a Danny Lee dokonce po třetím kole sám odstoupil poté, co zahrál šest puttů na poslední jamce. Hřiště bylo opravdu připravené tak, aby se na něm odehrál nejtěžší turnaj roku. Dlouhé jamky, vysoké roughy a velmi rychlé vlnité greeny s těžkými pin pozicemi.

Ve čtvrtek hřiště ukázalo přívětivou tvář a nechalo hodně hráčů zahrát pod par. Dokonce jsme viděli i dvě hole-in-one od Reeda a nováčka Zalatorise, kterému chyběl kousek ke dvěma esům. Do vedení se o ránu dostal Justin Thomas. Od pátku už byla situace jiná, hřiště přitvrdilo, více foukalo a skóre se zvyšovala. V pátek se průměrné skóre zvýšilo o tři rány a pouze tři hráči dokázali pokořit par. Ranami dne byl eagle DeChambeaua na devítce nebo krásný chip-in Matsuyami na jedničce. Reedovi stačilo zahrát v paru, aby vedl o ránu před DeChambeauem. Cutem kromě Mickelsona neprošel ani Tiger nebo obhájce titulu Woodland, který se potýkal se zraněním. V sobotu řádil Matthew Wolff, který zahrál první devítku za -5 a dostal se tak do čela. Propadli se Reed a Thomas, bláznivé kolo zažil Paul Casey. Po sedmi jamkách byl +5 za kolo, ale ve zbytku kola zahrál šest birdies.

Do neděle nastupoval Wolffs náskokem dvou ran na DeChambeaua a mohl se stát prvním nováčkem od dob Francise Ouimeta v r. 1913, který by vyhrál major hned při svém debutu. Po čtyřech jamkách už ale bylo srovnáno, na první devítce ještě držel s Brysonem krok, oba zahráli eagle na deváté jamce, ale pak už se Wolff trápil a naopak DeChambeau svůj náskok zvětšoval. Velké drama se tedy nekonalo, druhá nedělní devítka už proběhla v poklidu.

V neděli zahrál Bryson o osm ran lépe než byl průměr ostatních a jako jediný pokořil par hřiště a to hned o šest ran, což byl i náskok před druhým Wolffem. Třetí skončil Oosthuizen, čtvrtý English a pátý Schauffele. Hvězdy jako Dustin Johnson, Justin Thomas nebo Rory McIlroy se aspoň vešly do první desítky. Kuriozitou je, že Bryson za celý turnaj trefil jen 23 fairwayí. Tak málo žádný vítěz majoru nezaznamenal. Už před začátkem deklaroval, že se nebude držet zpátky a bude dávat co největší bomby. I na úkor přesnosti, kterou podle odborníků a většiny hráčů hřistě vyžadovalo. Jeho taktika slavila úspěch a ukázala směr, který zřejmě povede k následování. Je to přece jen vědec a ví, že z roughu se hraje lépe wedgí než šestkou železem…Po výhře ukázal více i svůj charakter a emoce, byl zákonitě dojatý a připsal svůj úspěch svému odhodlání a pracovitosti. Po třetím kole třeba až do tmy piloval na drivingu své odpaly.

Komentátoři teď spekulují, do jaké míry bude DeChambeau vzorem pro ostatní a jak změní budoucí tvář golfu. Ukázal, že fyzická síla má pozitivní vliv na délku, dokonce uvažuje o delším driveru, kterým by generoval rychlost míče přes 200 mílí za hodinu. On sám ale i ukázal, že bez kvalitní krátké hry a skvělého puttování se vyhrávat nedá. Takže kromě fitness trenéra doporučuje i znalého instruktura švihu. Také se necháme překvapit, jestli poroste poptávka po holích se stejnou délkou…