Skot Laird vítězí po dlouhých sedmi letech

Skot Laird vítězí po dlouhých sedmi letech

Nečekaný vítěz se zrodil na turnaji v Las Vegas. Martin Laird sice tento turnaj už jednou vyhrál, to je ale dlouhých jedenáct let. A od jeho posledního triumfu uběhlo let sedm. Dotíralo na něj hodně hráčů a musel bojovat o vítězství až v tříčlenném play-off, ale svým sedmimetrovým puttem do birdie nakonec zaslouženě uspěl právě on.


Turnaj Shriners Hospitals for Children Open je celkem oblíbený a slušně obsazený. Hodně očekávání vzbudil Bryson DeChambeau, nedávný vítěz US Open. Z hlediska skórování bylo toto hřiště opakem US Open, eagly padaly jako na běžícím pásu a skóre vítěze se zastavilo na -23. Kdo chtěl projít cutem, tak musel zahrát -7.  To se nepovedlo třeba Morikawovi, Cabrero Bellovi, Caseymu, Molinarimu, Fowlerovi nebo Matsuyamovi. Ranař s neortodoxním švihem Matthew Wolff měl s cutem také co dělat, ale nakonec sahal po vítězství…

DeChambeau se držel své osvědčené taktiky – napal to co nejdál. Což v jeho provedení znamelo útočit na některé čtyřpary první ranou na green, na pětipary druhou. Na sociálních sítích proběhla menší přestřelka, kdy Matthew Fitzpatrick zpochybňoval jeho dovednosti, naopak Justin Thomas se Brysona zastal. Sám Bryson vzal poznámku Fitzpatricka, že hru zesměšňuje, jako kompliment.  A předvedl na turnaji drive splňující jeden z jeho cílů – rychlost míče přes 200 míl za hodinu. Bryson se ve čtvrtek úspěšně držel plánu a se skóre -9 se vyhoupl do čela. Za něj se seřadilo pět hráčů s -8, mimo jiné i Cook a Cantlay, který na tomto turnaji pravidelně válí. Druhý den dal o sobě vědět Skot Martin Laird díky kolu za -8 a dělil vedení s dalšími čtyřmi hráči. DeChambeau byl jen o ránu zpět. Dobrou ukázkou jeho silové hry byl třeba jeho eagle na sedmé jamce, paru 4. Poslal drive dlouhý asi 350 metrů na green a pak zavěsil putt z devíti metrů. Dobře se držel i vítěz minulého turnaje Sergio Garcia, ale víkend se mu těžce nepovedl a nakonec skončil až v páté desítce.

V sobotu řádil již zmiňovaný Matthew Wolff. Zahrál skóre dne a turnaje -10 a to hlavně díky třem eaglům na pěti jamkách. A moc nechybělo ke čtyřem. Druhou devítku šel za 28 ran! Tím se vyhoupl na dělené třetí místo, jen dvě rány za Lairda a Cantlayho. Bohužel v sobotu na první devítce za +3 si DeChambeau vybral slabší chvilky a i když na druhé devítce i v neděli bojoval, dohnat ztrátu se mu už nepovedlo. Stačilo to na dělené osmé místo.

V neděli se Bryson předvedl na patnácté jamce. Na kratším čtyřparu šel na green první ranou – ale železem (a byl z toho eagle). Tomu ani zkušení komentátoři nemohli uvěřit a jen kroutili hlavou. V posledním dni turnaje to byla přetahovaná tří hráčů, kteří si to nakonec rozdali v play-off – Lairda, Cooka a Wolffa. Martin Laird přetavil těžkou pozici s míčkem zabořeným pod hranou bunkru na deváté jamce v ránu dne, protože se mu povedlo odvážnou ranou poslat míček až do jamky na eagle. Naopak na poslední jamce dal bogey a tím si vítězství zkomplikoval. Wolff si zase pomohl eaglem na šestnáctce. První jamka play-off ještě nerozhodla, všichni tři zahráli par. Ale na tříparové sedmnáctce už jasno bylo, Laird jako jediný dal birdie a mohl ve svých 37 letech slavit své čtvrté vítězství na PGA tour. Je to pro něj velké zadostiučinění, hrál po zranění kolene na sponzorskou pozvánku a poprvé mohl slavit i s dětmi. A dostal se zároveň na čtvrté místo ve FedEx cupu.

Tento týden se můžeme těšit na skvěle obsazený CJ Cup. Ten se obvykle hraje v Jižní Koreji, ale ze zřejmých důvodů bude letos u Las Vegas v Shadow Creeku.  Uvidíme spoustu hvězd z předních příček světového žebříčku jako Dustina Johnsona, Justina Thomase (dvojnásobného vítěze tohoto turnaje), Roryho McIlroye, Jona Rhama a konečně i Brookse Koepku, který se vrací po zranění. Zvítězí někdo z nich nebo se dočkáme překvapení?