Kokrak poprvé vítězný. Po deseti letech na PGA tour.

Kokrak poprvé vítězný. Po deseti letech na PGA tour.

Pětatřicetiletý Jason Kokrak se stal tím, kdo po čtyřech dnech úporného boje nejlepších golfistů světa zvedl vítěznou trofel. A bylo to vítězství dvojnásob cenné. Jednak porazil nejlepší hráče světa a jednak to bylo jeho vůbec první vítězství na PGA tour. Patří už delší dobu k velmi dobrým hráčům, túru hraje už deset let a má za sebou 322 startů, ale až nyní se na něj štěstí obrátilo čelem. Napsal tak podobný příběh jako Martin Laird minulý týden, který opět zvítězil po dlouhých sedmi letech.


CJ Cup se měl hrát v Jižní Koreji, ale díky coronaviru (což byl i důvod proč nepřijel pozitivně testovaný Dustin Johnson) se turnaj přesunul do bezpečnější Nevady poblíž Las Vegas. Hřiště Shadow Creek je neskutečné, bylo vybudováno v poušti a zpočátku vypadalo jako dokonalá oáza uprostřed ničeho. Teprve později kolem něj vyrostla rezidenční zástavba. Doporučuji se podívat na letecké snímky předtím a potom. Je to i hřiště, kde loni Phil Mickelson porazil po dlouhém boji Tigera Woodse v exhibiční jamkovce o spoustu peněz (většinu ale věnoval charitě). Phil dal letos přednost Champions tour a udělal dobře – zvítězil i ve svém druhém startu.

Přijela opravdu téměř celá světová špička (Jon Rahm, obhájce Justin Thomas, Rory McIlroy, Colin Morikawa atd.) plus se po zranění vrátil Brooks Koepka. Celkem hrálo 78 borců a hrálo se bez cutu. První den se do toho opřel nabuzený Tyrrell Hatton, který si přivezl formu z minulého týdne, kdy na evropské túře vyhrál BMW championship ve Wentworthu. Zahrál -7 i se dvěma bogey a ujal se vedení. V pátek se zase utrhl Xander Schauffele díky rekordu hřiště za 64 ran (-8). Druhá devítka byla fenomenální, tu Xander zahrál za -7.

V sobotu se vzpamatovali očekávaní favorité jako Rory nebo Justin Thomas. Výborně zahráli i Jason Day nebo Bubba Watson, kteří by chtěli po delší době zase něco vyhrát. Jason Day nakonec své tažení dotáhnout ani nemohl, protože kvůli bolestem v krční páteři během nedělního kola odstoupil. Schauffelemu a Hattonovi naopak přestalo lepit, oba zahráli nad par, Xander byl dokonce o deset ran horší než v pátek. Těch ztracených ran pak musel v neděli litovat… Využil toho Russell Henley, který se dostal do vedení o tři rány.

V neděli už zase Schauffele a Hatton váleli a statečně se prali o vítězství. Svůj životní den ale měl Jason Kokrak, s kterým původně nikdo nepočítal. Ten zahrál pět birdie na prvních osmi jamkách a šel do čela. Přetahoval se hlavně se Schauffelem, který se na něj dotáhl po třinácté jamce. A to hned ránou kde, kdy zavěsil chip do birdie z asi 14 metrů. Na šestnácté ale Xander zaváhal, trefil strom a vyhrával se z jehličí do roughu, aby nakonec zahrál bogey. Na poslední jamce stvrdil své vítězství o dvě rány díky osmému birdie Jason Kokrak. Celkové skóre se u něj zastavilo na -20. Dokonale tak využil znalosti místního hřiště, kde hrál už na rozdíl od soupeřů mnohokrát. Dalším faktorem bylo jeho skvělé puttování, v neděli získal na greenech  asi 3,5 úderu na průměr pole. Možná i díky delšímu putteru s délkou 36 palců, u kterého mohl stát více vzpřímeně.

Hatton skončil s Henleym třetí, Bubba Watson sedmý, Justin Thomas s Morikawou dvanáctý a Rory dělený jednadvacátý. Tento týden se můžeme těšit na ZOZO championship v Sherwoodu, kde obhajuje titul jakýsi Tiger Woods… Bylo to jeho 82. vítězství na PGA, kterým vyrovnal letitý rekord Sama Sneada. Vyhraje znovu na oblíbeném hřišti a získá tak nejvíce titulů v historii?!