RORY McILROY – Jediný originál

RORY McILROY – Jediný originál

ČERVENÉ CIHLY, tak typické pro Chicago, vyvolávají v Rorym McIlroyovi příjemné vzpomínky. Není tedy divu, že tento charakteristický stavební materiál amerického Středozápadu zdobí vinný sklípek v jeho domě na jižní Floridě. Donedávna přitom tyto cihly tvořily příjezdovou cestu. Když se ale McIlroy a jeho manželka Erica Stoll pustili do rekonstrukce svého domu v Jupiteru, cihly z cesty zmizely a Erica pro ně viděla jiné využití. McIlroy to vysvětluje: „Tak trochu sbírám víno, a tak jsme cihly nechali opravit a použili je ve vinném sklípku. Teď to tam vypadá jako typický chicagský dům.“ Chicago je pro McIlroye vůbec synonymem samých dobrých věcí. Když se tam v roce 2012 konal Ryder Cup v Medinah, poprvé tam potkal Ericu, se kterou se hned spřátelili. Byla totiž jedním z pracovníků PGA of America, kteří pro něj zajistili tu známou policejní eskortu, díky níž nakonec stihl startovní čas svého singlu. O pár let později spolu začali chodit. A v Chicagu také – když tam loni byli s Ericou na dovolené, aby oslavili jeho 30. narozeniny – začala jeho pouť za sebepoznáním, která ho dostala zpět na pozici světové jedničky.


Nostalgie je ve sklípku všudypřítomná a vůbec to není na škodu. Stejně tak je úžasné, že se tu člověk může skrýt před ruchem okolního světa. Před tlakem, pod kterým musí dennodenně být člověk označovaný za nástupce Tigera Woodse. Před tím, jak mu každý týden někdo připomene, že už šest let nevyhrál žádný major. Před otázkami na to, proč už nevyhrává tak často jako dřív. Sklípek také skýtá vítané útočiště před chaosem způsobeným novým typem koronaviru a změnami, které to způsobilo na tour.

A nezapomeňme na víno samé. „Stáhnul jsem si appku, která se jmenuje CellarTracker,“ říká McIlroy. „Každou lahev si můžete nasnímat. Občas si na dvě tři hodinky do sklípku zajdu a všechno si tu třídím a organizuju. Pročistím si u toho hlavu.“

Ale zvlášť kvůli tomu, jak letos ubylo majorů a jak jsou nahuštěné krátce po sobě, existuje téma, před kterým neuteče do žádného sklípku a které už velmi brzy přijde na přetřes. A McIlroy to přiznává: „Myslím, že to není žádné tajemství: Chci kariérní Grand Slam.“

 

SBĚRATEL

RORY McILROY BYL vždycky otevřený. Nikdy se nebál říct svůj názor – ať už to bylo na pomalou hru, doping v golfu, nebo dokonce to, jak prezident Trump zvládá koronavirovou krizi – a i to ho vyneslo na výsluní fanouškovské přízně.

Například v golfovém podcastu McKellar prohlásil: „To, jak se snaží [z koronaviru] udělat politickou záležitost a využít to při kampani… Takhle se správný vůdce nechová.“ Přitom v roce 2017 sám schytal rodák ze severoirského Holywoodu kritiku za to, že s Trumpem hrál golf. „Ale od té doby jsem s ním nehrál. […] A ne že bych neměl možnost,“ brání se McIlroy.

Ovšem o tom, jak velká je jeho vášeň pro sbírání vína, v minulosti nemluvil. Možná proto, že se ho na to nikdo nezeptal, což je s podivem vzhledem k tomu, že jeho život je jinak pod drobnohledem. Člověk se může jen domýšlet, jak skvělou sbírku musel nashromáždit profesionální golfista žijící jak v Evropě, tak v Americe za dlouhých 13 let.

„Něco tam dole mám,“ připouští McIlroy a myslí při tom na své nejoblíbenější kousky. „Nejradši mám francouzská vína, ale teď, jak zavedli ty tarify na zboží z Francie, je to těžké. Miluju vína z Bordeaux a taky bílé burgundské. Do červené burgundy jsem ještě nepronikl, to na mě zatím čeká. Mám i dost lahví z Napa Valley.“

McIlroy kdysi zavtipkoval, že jediná nevýhoda Fall Series v rámci PGA Tour je ta, že se koná v Napa Valley, takže člověk musí hrát turnaje s kocovinou. Jako australský vlastenec jsem se samozřejmě nezapomněl McIlroye zeptat, jestli má ve sbírce i nějaké lahve od protinožců. V Austrálii se totiž dlouhodobě vyrábějí vína světové úrovně.

Odpověď byla okamžitá: „Jasně, třeba Grange. Víno Penfolds Grange je naprosto úžasné.“ Penfolds je jihoaustralský vinař z vyhlášené vinařské oblasti Barossa Valley nedaleko Adelaide. Víno Grange je jeho vlajková loď a přijde na 14 000 korun za lahev.

„Grange pijeme vždycky o Díkůvzdání a na Vánoce,“ vysvětluje McIlroy. Je to pro nás sváteční víno. Je v něm náznak skořice, takže se skvěle hodí k tomu, co se o Díkůvzdání obvykle jí. To víno mi představil Scotty [Adam Scott], když jsme byli v roce 2014 v Sydney na Australian Open.“

McIlroy tam tehdy obhajoval titul z předchozího roku, kdy na hřišti Royal Sydney porazil právě Scotta díky birdie na poslední jamce. Zahájil tím obdivuhodnou sérii výsledků v roce 2014, z níž vyčnívají dva majory, které ukořistil na hřištích Royal Liverpool (The Open) a Valhalla Golf Club (PGA Championship). Kromě toho získal titul na významném turnaji European Tour ve Wentworthu, na BMW PGA Championship. A nezapomeňme na turnaj Bridgestone v Ohiu ze série WGC. To léto se McIlroy docela činil. Bylo to ovšem taky naposled, co na nějakém majoru zažil chuť vítězství.

O šest let později, na začátku letošního roku, se zdálo, že McIlroy je konečně zase připravený o něj bojovat, ale pak přišla pandemie, která na 90 dní PGA Tour zastavila. Znamenalo to zrušení The Open, které se mělo hrát v Royal St. George’s, a odložení PGA Championship v TPC Harding Park, US Open ve Winged Foot a Masters na pozdější termíny.

Zejména přesun Masters až na listopad byl pro McIlroye krutý, protože na jaře skončil na posledních sedmi turnajích před propuknutím pandemie pokaždé v první pětce, včetně výhry na turnaji WGC v Číně. Ale když se tour zase rozběhla, McIlroy rozhodně nezněl poraženecky: „Nejsem naštvaný. A nemám pocit, že by mi forma mezitím odešla.“…

 - S EVINEM PRIESTEM

CELÝ ČLÁNEK naleznete ve druhém podzimním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 15. ŘÍJNA 2020