Když se dva perou, Cantlay se směje

Když se dva perou, Cantlay se směje

Patrick Cantlay předvedl nejpevnější nervy a nejlepší údery a o ránu porazil nedávné světové jedničky Justina Thomase a Jona Rahma. A to dokonce na hřišti, které dosud nehrál. Je to jeho třetí vítězství na PGA tour a sám sebevědomě prohlásil: „Teď jsem vyhrál turnaj , který loni vyhrál Tiger. A brzy bude další, který loni vyhrál Tiger…“ Měl na mysli vrchol tohoto roku, Masters, které se netradičně koná v listopadu a kde loni slavil svůj dechberoucí comeback Tiger Woods.


Právě na Tigera jsme byli všichni zvědaví, protože loni Zozo championship vyhrál a pokud by vítězství obhájil, mohl se stát golfistou s největším počtem vyhraných turnajů v historii. Navíc se výjimečně hrálo místo Japonska v jeho oblíbeném Sherwood Country Clubu v Kalifornii, kde už vyhrál pětkrát svůj vlastní turnaj. Bohužel už po prvním dni bylo jasné, že obhajoba se konat nebude, protože skončil předposlední se skóre +4. V pátek sice zahrál o deset ran lépe díky osmi birdie, ale o víkendu (hrálo 78 hráčů bez cutu) byl blíže svému čtvrtečnímu než pátečnímu výkonu. Kupodivu se ani přiliš nekritizoval, chválil své puttování a vyčítal si jen neskórování na pětiparech. Poprvé zvažuje, že by hrál turnaj těsně přes Masters, aby získal více herní praxe. Otázkou je, co na to jeho nevyzpytatelné tělo…

Hřistě bylo na dnešní poměry celkem krátké a mělo navíc pět pětiparů, takže nízká skóre nebyla překvapivá. Ve čtvrtek excelovali Muňoz, Hatton a Thomas. Pozornost na sebe ale kromě Tigera (blýskl se alespoň puttem z téměř třiceti metrů) přitáhl spíše Rory McIlroy, který frustrovaně zlomil na poslední jamce svoji wedge. Sice zahrál sedm birdie, ale také často chyboval a celkem zahrál +1. Další kola se ale stabilně zlepšoval a celkově skončil dělený sedmnáctý. Možná i díky novému módnímu výstřelku – mikině s kapucí. V pátek váleli Bubba Watson nebo Patrick Reed, kteří zahráli -9. Do čela se poprvé vyhoupl Justin Thomas s průběžným skóre -14. Tiger kromě velkého zlepšení předvedl i šťastný průstřel stromu.

V sobotu jsme viděli opravdový moving day. Nahoru vystřelil Jon Rahm po výkonu -9, kdy trefil úplně všechny fairwaye. Stačilo to na druhé místo o ránu za Justina Thomase. Patrick Cantlay byl dělený čtvrtý tři rány za Thomasem. V neděli bylo pikantní složení flightu Tigera s Philem Mickelsonem, který se trápil ještě víc. Skončil předposlední, Tiger jen o čtyři příčky výše. Dlouho to vypadalo na závod dvou koní, Rahma a Thomase, po první devítce měli náskok dvou ran na Cantlayho. Ale jak se traduje, turnaj začíná až na druhé nedělní devítce. Tam už oběma trochu došla šťáva, naopak Cantlay zahrál čtyři birdie a mohl si i dovolit i bogey na 16. jamce. Jeho rána dne na tříparové patnáctce, která málem skončila esem, stvrdila jeho náskok o dvě rány. Rahm s Thomasem ještě bojovali, stáhli jednu ránu, ale srovnat sejim už nepodařilo. Cantlay potvrdil, že je to velmi kvalitní hráč. Také býval nejlepším amatérem na světě a ve světovém žebříčku už ochutnal, jaké to je být v první desítce. Před pár léty měl vážně poraněná záda, ale od r. 2017 už zase válí.

Tento týden nás čeká turnaj na Bermudách, poté Houston Open a hned nato konečně vysněné Masters od 12. listopadu. Akcie Cantlaye stouply, Tigera naopak klesly. Ale rozhodně bych ho neodepisoval...