Premiant Ortiz porazil všechny hvězdy v generálce na Masters

Premiant Ortiz porazil všechny hvězdy v generálce na Masters

Mexičan Carlos Ortiz, 149. hráč světového žebříčku, ukázal kromě svého talentu i silnou mentální odolnost, odrazil útoky všech hvězd a došel si pro své premiérové vítězství na PGA tour. Mrzet ho může jen to, na Masters vyrazí nikoliv tento týden, ale až příští rok.


Hrálo se na veřejném hřišti v Memorial parku u Houstonu, kam si může každý přijít zahrát za 40 dolarů. Brooks Koepka se loni podílel na renovaci hřiště, které rozhodně nebylo lehké, jak by se od veřejného hřiště dalo čekat. Sice má jen 20 bukerů, ale zato těžké greeny a hlavně jejich okolí – nízko střižené svahy, které vyžadují ostražitost a přesnou hru wedgemi.

S Philem Mickelsonem se prostě diváci nenudí. Sice těžce neprošel cutem, hlavně díkypátečním 8 ranám na devátém tříparu, ale rozloučil se alespoň stylově – na poslední jamce dal eagle po ráně železem z fairwaye. Jason Day, který, když ho netrápí tělo, hraje velmi dobře, zase ve čtvrtek trefil jedoucí buggynu a musel pak odhadovat odkud míček hrát. Martin Laird pro změnu taky něco trefil -  eso, neboli hole-in-one. Koepka, znalec hřiště, začal pomalu a byl rád, že se podíval do víkendu. Neustále se ale zlepšoval a nekonec i bojoval o vítězství. Podobný vývoj zaznamenal i Dustin Johnson, který se do hry vrátil po karanténě. Koepka si následně stěžoval na nový driver, s kterým mu to první dva dny moc nešlo. A tak se vrátil pokorně ke starému.

Po prvním dnu bylo v čele hned 7 hráčů včetně Ortize. Překvapivě se po pátku a sobotě usadil na čelemladík Sam Burns, čekatel na první vítězství, mj. díky ráně sobotního dne – na osmé jamce dal chip-in do eaglu. Držel se ho skvěle puttující Jason Day. Neděle bylo opravdové finále. 3 hráči spoluvytvořili rekord hřiště – Matsuyama, Hughes a Gooch. Leader po druhém i třetím kole, Sam Burns, naopak tlak neustál a na první vítězství si musí ještě počkat. Podobně si vedl Jason Day, který se alespoň probral na druhé devítce a skončil, stejně jako Burns, dělený sedmý.  Skvěle odstartovali kolo Koepka, Lowry a Dustin Johnson. Ten zavěsil úžasný putt z 18 metrů na 11. jamce na birdie a jako jediný z této trojice se aspoň na chvíli dostal do děleného vedení. Na čelo se tlačil i Japonec Matsuyama díky dvěma birdies za sebou na 12. a 13. jamce a pak znovu na 16. a 17. jamce. A na té poslední moc nechybělo k birdie a rekordu hřiště 62. Rozhodující byla zřejmě pětiparová 16. jamka. Tam nejdříve DJ promarnil šanci na skórování, i když byl druhou ran kousek od greenu. Naopak Ortiz, i když mohl dokonce získat eagle, zahrál birdie a odskočil svým pronásledovatelům Johnsonovi a Matsuyamovi. Na posledním greenů zakončil jako zkušený mazák –zavěsil ze sedmi metrů do birdie a vyhrál tak o dvě rány.

No a máme tu konečně vytoužené Masters, na které čekáme už 17 měsíců. Bude v mnoha směrech jiné – díky přesunu na listopad jinak barevné, delší, bez diváků a také bez tradiční soutěže na tříparovém hřišti den před vlastním turnajem. Spolehnout se naopak můžeme na účast těch nejlepších hráčů v čele s obhajujícím Tigerem Woodsem. Bookmakeři ale preferují jiné borce – Brysona DeChambeaua, Dustina Johnsona, Roryho McIllroye, Jona Rahma, Justina Thomase nebo Brookse Koepku. Na druhou stranu 14 z posledních 19 vítězů majorů na něm získalo svůj první titul. Tipovat si v golfu je prostě těžké, není to holt mužský tenis…